Cabernet franc

cabernet franc

De cabernet franc wordt wel de druif voor gevorderde wijndrinkers genoemd. Mede debet aan deze reputatie is dat de fameuze en schier onbetaalbare wijn van het beroemde Château Cheval-Blanc de voor een Saint-Émilion ongebruikelijke hoge ‘dosering’ van 60 procent van cabernet franc bevat. Bovendien is een inmiddels veel beroemdere familielid uit zijn dna-materiaal ontsproten: cabernet sauvignon is het resultaat van een romance tussen de cabernet franc en de sauvignon blanc. 

Maar waar kindlief furore maakte in Bordeaux en ook de wijnmakers elders op deze aardbol aan zijn voeten kreeg, bleef de populariteit van de cabernet franc bij het grote publiek echter beperkt. In Bordeaux is er – behalve dan in Cheval-Blanc – niet meer dan een bijrolletje voor ‘m weggelegd. Cabernet franc wordt er veelal gezien als een nauwelijks noodzakelijk kruiderijtje in ‘de grote wijnen’. En in Italië, Californië, Australië, Chili en Nieuw-Zeeland hebben een paar thrillseekers ‘m aangeplant, maar toch vaak louter en alleen uit blendoverwegingen. 

De echt gevorderden beschouwen die wijnen dan ook niet als ‘the real thing’ en wenden de steven noordwaarts richting de Loire. In dit koelere klimaat zijn de rollen omgekeerd en is juist cabernet sauvignon tweede keus. Is het jaar heel goed dan gebruiken de boeren  wel eens een ‘shotje’ om hun rood wat meer intensiteit mee te geven, maar verder is in de Loire de cabernet franc de held. 

Toch blijft het oppassen geblazen met ‘m. Want niet alle wijnboeren weten raad met deze vedette. Onzorgvuldig vinifiëren, te vroeg oogsten en/of een verkeerde ondergrond resulteren in grimmige, harde, onrijpe, groene wijn. En merkwaardigerwijze komt juist hiervan het meeste van op de markt, waardoor de reputatie van de Loire als gebied van rode kwaliteitswijnen niet al te best is. Maar de liefhebber die een beetje de weg weet, wil nog wel eens tegen iets fraai rood aanlopen, waarin de cabernet franc zich van zijn beste kant laat zien.

Cabernet franc is, met CHENIN (ook LOIRE als geboortegrond, maar dan wit), de ultieme ‘liefde of laat maar’-druif. Verrukkelijk of verschrikkelijk. Lastige handel dus: een groot deel van de klantenkring snapt niet wat je erin ziet, de rest bestelt per persoon alles en liefst nog meer, terwijl je de flessen eigenlijk liever zelf leegdrinkt. Dat zo’n karaktervolle druif zo onbekend is.

Cabernet franc komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Baskenland en is samen met SAUVIGNON BLANC de voorvader van de CABERNET SAUVIGNON. Cabernet sauvignon, dat is de druif van rode BORDEAUX en beroemde soortgenoten overal elders. Stukken beroemder dan z’n ouders. En van sauvignon blanc kent iedereen wel SANCERRE of frisse Nieuw-Zeelanders, maar cabernet franc? Slechts een klein groepje liefhebbers noemt de verrukkelijke rode loirewijnen van de franc. Voor zover anderen ’m kennen, wordt hij beschouwd als het kleine, onbeduidende broertje van cabernet sauvignon. 

Dat is niet altijd zo geweest. In 1855 (het jaar van de grote grand-cru-classificatie van BORDEAUX) schrijft A. d’Armailhacq – toen eigenaar van GRAND CRU Château Mouton – in zijn boek De la culture des vignes, la vinification et les vins dans la Mé- doc, dat druif cabernet franc, of gros cabernet of carmenat zoals hij toen ook heette, het leeuwendeel van de beplanting van de meest vermaarde cru’s vormde. Cabernet franc, zegt d’Armailhacq, geeft een delicate wijn die goed en mooi kan ouderen. Als je dat leest is het niet verwonderlijk dat CHINON – van cabernet franc langs de Loire – in de negentiende eeuw als gelijke van grote bordeauxs werd beschouwd. Dankzij de verfijning en expressie van cabernet franc.

Cabernet franc geeft minder kleur en tannine dan cabernet sauvignon, maar daartegenover staan fijne geuren en smaken. Frambozen, viooltjes en bosaardbeien worden vaak genoemd. Maar ook jute, potloodslijpsel en inkt. Dat die wijnliefhebbers dat op durven drinken. Wel de ideale wijn voor een wijnschrijver natuurlijk, zo’n inktachtige cabernet franc. De mooiste omschrijving van de wijn van de cabernet franc met z’n kleine, donkerblauwe druiven: bordeaux in beaujolaisstijl. De beet van bordeaux met het vrolijk fruitige van (echte) BEAUJOLAIS. Een verrukkelijke combinatie. Om verliefd op te worden.

Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z

Rianne Ogink: Handenvol biodynamische koeienpoep
“Some career choices led me to this”. Dat is wat ik dacht toen ik op een blauwe maandag gefermenteerde schijt uit 132 opgegraven koehoorns stond te peuteren.
Rianne Ogink: Een primeur in Bordeaux
Even voor een dagje geen student, maar weer als sommelier op pad. Heerlijk was het! Met het team van wijnkoperij Okhuysen mocht ik de fameuze ‘en primeur’ wijnen proeven op de rech....
Job Seuren: De invloed van geur in een restaurant
In de eerste les van elke basiscursus wijn leer je een ding als eerste: proeven doe je met je neus. Ben je verkouden en je ruikt niks heb je ook niks aan wijnproeven, want je proef....