Cabernet sauvignon

cabernet sauvignon

Wat de chardonnaydruif is in de witte wijnwereld, is cabernet sauvignon in de rode. ‘King Cab’ wordt ie wel genoemd. Beroemd en geliefd bij de consument en dientengevolge ook uiterst populair bij wijnmakers. Want wie cabernet sauvignon aanplant, ziet zijn geld groeien. En dat doet het in alle valutasoorten, want de druif gedijt overal. In tegenstelling tot chardonnay die pas vrij recent aan zijn mondiale zegetocht is begonnen, heeft deze toevallige kruising van cabernet franc en sauvignon blanc echter al veel langer een paspoort vol stempels. 

De annexatie van het wereldwijde wijngaardareaal begon eind van de 18e eeuw toen Bordeaux op de kaart kwam te staan als toonaangevende wijngebied. Vooral de châteaux in de Médoc en de Graves zagen de cabernet sauvignon als de ideale druif. Met zijn unieke geur van zwarte bessen, soms ook kersen en pruimen, cederhout, sigarenkistjes, leer en tabak. Stevig, stoer, kleurrijk, met veel tannines en duurzaam. 

Om tot een ‘grand vin’ te komen heeft cabernet sauvignon echter de hulp nodig van zijn trouwe adjudanten merlot en cabernet franc. Een 100% cabernet sauvignon wordt hier niet of nauwelijks geproduceerd. Als solist kan deze vrij laat rijpende druif, vooral in de wat koelere gebieden, namelijk wel eens teleurstellen. Hij geeft dan holle wijn, met agressieve groene tonen. 

In de veel warmere Midi beginnen echter steeds meer wijnmakers ‘pure’ cabernet sauvignon maken. Zij nemen genoegen met lage rendementen per hectare, inclusief een ‘degradatie’ van hun wijn tot Vin de Pays (de cabernet sauvignon valt vaak niet binnen de richtlijnen van de plaatselijke appellation controlée) en zien dat beloond met uitstekend rood. 

Om de kwaliteit op te schroeven ruilden ook wijnbouwers buiten Frankrijk hun lokale druiven in voor de ‘cab sav’. Cabernet sauvignon werd de held in Toscane. In Spanje legde hij de fundering onder het succes van Ribera del Duero en Priorat. Australië, Zuid-Afrika en Amerika volgden. Ook Zuid-Amerika werd veroverd. De Chileense producent Concha y Toro is zelfs eigenaar van de grootste cabernet sauvignon wijngaard ter wereld is.