Chenin blanc

chenin blanc

Naast sauvignon blanc de belangrijkste witte druif in de Loire. Tekent daar voor prachtig wit luisterend naar de naam Savennières of Jasnières. En laat ik vooral ook niet het legendarische zoet van Quarts de Chaume niet vergeten. Echter, in Zuid-Afrika meent men juist dat  de chenin blanc ‘hun’ druif is. 

‘Steen’, zoals hij daar ook wel door het leven gaat, eist bijna een vijfde van het thans beplantte wijngaardareaal op. In de Loire ziet men dat met lede ogen aan. Inmiddels is er namelijk meer Zuid-Afrikaanse chenin blanc aangeplant dan Franse. Een prestatie die hij vooral te danken heeft aan zijn reputatie als ‘de meest veelzijdige druif ter wereld’, zoals wijnschrijfster Jancis Robinson hem noemt. 

Evenals pinotage duikt de druif  op in supermarktliters, blends en monocépages, maar daarenboven vormt steen de fundering van menig brandy. Nu is veelzijdigheid in de wijnbranche niet meteen het equivalent van goed. Op supermarktniveau presenteert pure chenin blanc zich veelal als ‘aardig perig en meloenig met wat fijne zuren.’ Maar dan moet hij wel in goeden doen zijn.