Fiano

Volgens sommige Napolitaanse chauvinisten werd druif fiano al door PLINIUS genoemd, voor hij onder de Vesuvius-uitbarsting verdween, maar aangezien het niet meer dan hoopvol gedagdroom is dat de apiane waar Plinius tweeduizend jaar geleden over schreef dezelfde druif is als de huidige fiano, geldt als oudste vermelding 1240. Ook nog heel respectabel. Nadat hij eeuwenlang overal daar rond Napels in CAMPANIË te vinden was moest hij rond 1970 toch van uitsterven worden gered. Nu is deze bijna vergeten druif en ander Napolitaans wit in kleine kring reuze geliefd. Diverse plaatselijke wijnboeren noemen ’m met kenmerkende Italiaanse bescheidenheid zelfs de beste druif ter wereld. Dat is misschien wat overenthousiast, maar je kunt er zeker lekkere wijn van maken. Zacht en rank, geurend naar een mooi voorjaar met een takje munt achter ’t oor, en kittige zuren om de weelde aan fruit te schragen. Drinken bij Mary Beards Pompeii.

Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z

De Grote Hamersma Online Wijncursus
Vergroot je wijnkennis en haal je officiële Wijnproefessional-diploma. Nu tijdelijk met gratis Mezzacorona Airtender pakket twv € 14,99. Geen vooropleiding vereist: alleen lekkere....
Een nieuwe loot aan de certificeringsboom: ROC
Op dit moment hét hotste item in de landbouw is de regeneratieve stijl, met een positief effect op de omgeving. Met minimale bodemverstoring, minimaal gebruik van chemische middele....
Niels van Laatum: Alcohol en suiker, kan het een ietsje minder?
Als auteur van het boek Natuurwijn, een helder verhaal over troebele wijn heb ik mij verdiept in de wereld van wijnen die gemaakt zijn met minimaal ingrijpen: low-intervention wine....