Garganega

Voor zover garganega bekend is, is hij bekend door SOAVE. Daar word je niet blij van. De meeste soave smaakt naar niks. Niettemin, ook van de minste druif kan een goede wijnboer lekkere wijn maken. Beginnend met een goede wijngaard en een scherp snoeimes, want ‘van strenggesnoeide wijngaarden op de beste gronden van Soave Classico (de appellation), in VENETO, Noordoost-Italië krijg je soave (de wijn) met de kenmerkende citrus- en amandelgeur.’ Aldus het aloude plaatselijke advies.

Er mag tot dertig procent CHARDONNAY, PINOT BLANC of TREBBIANO DI SOAVE bij. Vroeger was die dertig procent vaak trebbiano, voor de zuren, tegenwoordig steeds vaker chardonnay voor wat sjeu en sjiek.

Druiftechnisch is garganega, of beter gezegd die hele familie garganega’s – di gambellera, biforcuta, bipartita, comune, a foglia frastagliata, grossa, piramidale – zo ingewikkeld dat we het voor deze keer maar overslaan.

Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z

Rianne Ogink: Hoe ik mijn baan inruilde voor een wijnkelder
Ik maak wijn! Een gek idee eigenlijk. De dagen in de wijnmakerij vliegen voorbij en door alle drukte realiseer ik het me niet altijd, maar ik maak gewoon wijn. Natuurlijk ben ik op....
Rianne Ogink: Wijnvrouwen van Bordeaux
Vaak krijg ik de vraag, “hoe is het om in een klassieke mannenwereld te werken zoals Bordeaux?”. Een uitspraak gebaseerd op een hoop aannames en vooroordelen, niet gek overigens. F....
Rianne Ogink: Laat de oogst beginnen
Laat het oogsten maar beginnen! De afgelopen weken hebben we de nodige kilometers langs alle percelen gemaakt. De wijngaardmanagers en teams kunnen opgelucht ademhalen, hun werk zi....