Garganega

Voor zover garganega bekend is, is hij bekend door SOAVE. Daar word je niet blij van. De meeste soave smaakt naar niks. Niettemin, ook van de minste druif kan een goede wijnboer lekkere wijn maken. Beginnend met een goede wijngaard en een scherp snoeimes, want ‘van strenggesnoeide wijngaarden op de beste gronden van Soave Classico (de appellation), in VENETO, Noordoost-Italië krijg je soave (de wijn) met de kenmerkende citrus- en amandelgeur.’ Aldus het aloude plaatselijke advies.

Er mag tot dertig procent CHARDONNAY, PINOT BLANC of TREBBIANO DI SOAVE bij. Vroeger was die dertig procent vaak trebbiano, voor de zuren, tegenwoordig steeds vaker chardonnay voor wat sjeu en sjiek.

Druiftechnisch is garganega, of beter gezegd die hele familie garganega’s – di gambellera, biforcuta, bipartita, comune, a foglia frastagliata, grossa, piramidale – zo ingewikkeld dat we het voor deze keer maar overslaan.

Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z

De Grote Hamersma Online Wijncursus
Vergroot je wijnkennis en haal je officiële Wijnproefessional-diploma. Nu tijdelijk met gratis Mezzacorona Airtender pakket twv € 14,99. Geen vooropleiding vereist: alleen lekkere....
Een nieuwe loot aan de certificeringsboom: ROC
Op dit moment hét hotste item in de landbouw is de regeneratieve stijl, met een positief effect op de omgeving. Met minimale bodemverstoring, minimaal gebruik van chemische middele....
Niels van Laatum: Alcohol en suiker, kan het een ietsje minder?
Als auteur van het boek Natuurwijn, een helder verhaal over troebele wijn heb ik mij verdiept in de wereld van wijnen die gemaakt zijn met minimaal ingrijpen: low-intervention wine....