Garganega

Voor zover garganega bekend is, is hij bekend door SOAVE. Daar word je niet blij van. De meeste soave smaakt naar niks. Niettemin, ook van de minste druif kan een goede wijnboer lekkere wijn maken. Beginnend met een goede wijngaard en een scherp snoeimes, want ‘van strenggesnoeide wijngaarden op de beste gronden van Soave Classico (de appellation), in VENETO, Noordoost-Italië krijg je soave (de wijn) met de kenmerkende citrus- en amandelgeur.’ Aldus het aloude plaatselijke advies.

Er mag tot dertig procent CHARDONNAY, PINOT BLANC of TREBBIANO DI SOAVE bij. Vroeger was die dertig procent vaak trebbiano, voor de zuren, tegenwoordig steeds vaker chardonnay voor wat sjeu en sjiek.

Druiftechnisch is garganega, of beter gezegd die hele familie garganega’s – di gambellera, biforcuta, bipartita, comune, a foglia frastagliata, grossa, piramidale – zo ingewikkeld dat we het voor deze keer maar overslaan.

Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z

De Grote Hamersma Online Wijncursus
Vergroot je wijnkennis en haal je officiële Wijnproefessional-diploma. Nu tijdelijk met gratis Mezzacorona Airtender pakket twv € 14,99. Geen vooropleiding vereist: alleen lekkere....
Oktober wijnmaand?
Voor de klimaatverandering was de wijnwereld lekker overzichtelijk. De druiven wisten hun plek. En wijnboeren wisten wanneer ze die moesten oogsten om het beste resultaat te krijge....
Rianne Ogink: Snuffelstage
Ondertussen ben ik bijna een maand in Frankrijk, de tijd vliegt! Helemaal ingeburgerd kan ik wel zeggen. Na zes pogingen is eindelijk gelukt om het internet te organiseren. Kent de....