Montaignan heeft een fles van hun rosé laten bezorgen bij Judith Cyrus. Behalve dat zij kok is, zelfs nog in de keuken heeft gestaan bij niemand minder dan Yotam Ottolenghi heeft zij ook een geweldig kookboek geschreven, Paramaribo.
Daaruit maakt zij tjiem tjiem kip. Omdat zij vindt dat het fruitige, kruidige, verfrissende en dorstlessende van deze Zuid-Franse rosé er zo mooi bij combineert.
Marinade
100 ml donkere sojasaus
1 volle eetl. zoete ketjap
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, gesnipperd
1 cm laoswortel
1 cm gember, geraspt
2 theel. suiker
1 theel. Chinees vijfkruidenpoeder
zout en zwarte peper
2 eetl. cognac
Kip
1 kg kippendij, in stukken gesneden
100 g tjiem tjiem
4 eetl. zonnebloemolie
50 g boter
1 eetl. tomatenpuree
2 kippenbouillonblokjes (optioneel)
400 ml water
2 takken selderie, fijngesneden
1 madame-jeanette peper, gaaf
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom en leg de kip erin. Marineer de kip minimaal 2 uur, maar bij voorkeur een hele nacht.
Verwijder de punten van de tjiem tjiem en halveer ze. Overgiet met kokend water en laat ze 30 minuten weken. Knijp ze uit.
Haal de kip uit de marinade en bewaar de marinade.
Verhit de olie met de boter in een hapjespan en bak de kip op middelhoog vuur rondom bruin. Voeg de overgebleven marinade, de tomatenpuree en eventueel de bouillonblokjes toe. Blus af met het water en doe de uitgelekte tjiem tjiem erbij. Stoof in 30 minuten op laag vuur zodat de saus is ingekookt. Voeg na 20 minuten de selderie en madame-jeanette peper toe.
Verwijder de madame-jeanette met een lepel of aan het steeltje, en serveer de kip met tjiem tjiem op een schaal. Dien op met rijst en kousenband (of sperziebonen).
Meer informatie over Montaignan:
website - instagram - facebook - linkedin