Als het aan het CIVB ligt, althans. In Nederland willen we onze kinderen graag laten zien dat melk niet uit een fabriek komt maar uit een koe. In Frankrijk kunnen schoolklasjes ook intekenen voor een ‘stukje educatie’. Om aan te tonen dat de wijn die maman et papa drinken niet uit een fles komt maar gemaakt wordt van druiven, heeft het CIVB, de belangenorganisatie van Bordeaux wijnen, het Gironde Verte programma ontwikkeld. Dat laat kinderen vanaf zes jaar kennismaken met wijnmakers, leren zij hoe wijn wordt gemaakt en wat de invloed is van de seizoenen op wijnranken en druiven.
Het CIVB spreekt de hoop uit dat mensen hierdoor al op jonge leeftijd het belang van de wijnindustrie voor Bordeaux te laten inzien. Niet alleen op economisch vlak, maar ook wat deze betekent voor het milieu en de omgeving. Nu is dit allemaal nog maar ‘de droge kant’.
Zoals te doen gebruikelijk is bij wijnrondleidingen zal er ook geproefd gaan worden. Geen rood, wit of rosé overigens, maar alleen druiven. Voor een stukje zelfwerkzaamheid krijgen de wijndrinkers in wording daarna een Cahier des Vignes mee, een wijnwerkboek. Maman et papa bieden in dit geval vast graag aan om mee te helpen met huiswerk maken.
Ook wijnmakers, leraren en burgemeesters krijgen overigens wat te doen. Deze ontvangen een brochure, waarin wordt uitgelegd wat Gironde Verte precies behelst. En bovendien hoe zij zelf een Vign’ école, een wijnschool, kunnen oprichten.