Kinderen aan de wijn

Als het aan het CIVB ligt, althans. In Nederland willen we onze kinderen graag laten zien dat melk niet uit een fabriek komt maar uit een koe. In Frankrijk kunnen schoolklasjes ook intekenen voor een ‘stukje educatie’. Om aan te tonen dat de wijn die maman et papa drinken niet uit een fles komt maar gemaakt wordt van druiven, heeft het CIVB, de belangenorganisatie van Bordeaux wijnen, het Gironde Verte programma ontwikkeld. Dat laat kinderen vanaf zes jaar kennismaken met wijnmakers, leren zij hoe wijn wordt gemaakt en wat de invloed is van de seizoenen op wijnranken en druiven. 



Het CIVB spreekt de hoop uit dat mensen hierdoor al op jonge leeftijd het belang van de wijnindustrie voor Bordeaux te laten inzien. Niet alleen op economisch vlak, maar ook wat deze betekent voor het milieu en de omgeving. Nu is dit allemaal nog maar ‘de droge kant’. 


Zoals te doen gebruikelijk is bij wijnrondleidingen zal er ook geproefd gaan worden. Geen rood, wit of rosé overigens, maar alleen druiven. Voor een stukje zelfwerkzaamheid krijgen de wijndrinkers in wording daarna een Cahier des Vignes mee, een wijnwerkboek. Maman et papa bieden in dit geval vast graag aan om mee te helpen met huiswerk maken. 


Ook wijnmakers, leraren en burgemeesters krijgen overigens wat te doen. Deze ontvangen een brochure, waarin wordt uitgelegd wat Gironde Verte precies behelst. En bovendien hoe zij zelf een Vign’ école, een wijnschool, kunnen oprichten.

Alle artikelen in de categorie:

Nasi, wat drinken we erbij?

Door met de resultaten van het VK-avondeetonderzoek. Op drie: rijst. En voordat je dan, zoals ik, meteen denkt ‘dat hoort toch bij de curry?’, ook een categorie, dan lees je dat het vooral gaat om...

Sudderlapjes, wat drinken we erbij?

Op twee in het Volkskrant avondeetonderzoek stond de oude vertrouwde ‘avg’, aardappelen-vlees-groente. Maar dat is niet één gerecht, dat zijn er tien-, zo niet honderdtallen. De wijn erbij hangt...

Pasta met ‘rode saus’, wat drinken we erbij?

Beloofd is beloofd, we komen terug op het avondeetonderzoek van de Volkskrant. Waaruit bleek dat pasta de avg, aardappelen-vlees-groenten, heeft verdrongen. Vandaag daarom wijn bij de Italiaanse deegw...

Kinderen aan de wijn

Als het aan het CIVB ligt, althans. In Nederland willen we onze kinderen graag laten zien dat melk niet uit een fabriek komt maar uit een koe. In Frankrijk kunnen schoolklasjes ook intekenen voor een ...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.