Nicolaas Klei - De Grote Hamersma

Alle verschenen artikelen van Nicolaas Klei

Nicolaas Klei dronk al wijn voor hij kon fietsen, en proeft sindsdien duizenden flessen wijn per jaar, op zoek naar omfietswijn. Tussen die speurtochten door schreef hij talloze boeken over wijn, onder andere samen met Harold Hamersma het veelgeprezen Handboek voor de Moderne Wijnliefhebber. In Kleigoed geeft Nicolaas Klei zijn eigen(zinnige) kijk op de wijnwereld.

Nicolaas Klei: Wijnteressant

Die wijnliefhebberij, dat was in het begin eerlijk gezegd interessantdoenerij. Zeventien, achttien, was ik, een wijsneus die een man van de wereld wilde wezen. En zo’n man wist van wijn. Ook van vro...

Nicolaas Klei: Welke wijn bij welk mens?

Al zevenentwintig jaar heb ik geen vakantie. De avonden worden langer en lichter, de buurtdruïde verzamelt mensenoffers voor de zonnewende, op het schoolplein aan de overkant wordt er gedekt voor het...

Nicolaas Klei: Waar komt de beste wijn vandaan?

Wijn is rood en komt uit Frankrijk, verordonneerde een wijndictator zaliger. Hij zei dat om lieden voor wie Chileense dropmerlot van € 3,99 het hoogtepunt van hun vineuze wereld was te sarren, maar ...

Nicolaas Klei: Mensen proeven niet met hun neus, maar met hun oren.

Bij mij in de gang hangt een schilderij. Een stilleven, met een gouden lijst. Mooi! vinden mensen die het zien. Van wie is het, vragen ze. Van mij, zeg ik verbaasd. Eerlijk gekocht hoor! En het is gee...

Nicolaas Klei: Wat is de beste manier om wijn te kopen?

Toen Swiebertje en Malle Pietje nog in het echt bestonden was de wereld overzichtelijk. Zo om het half jaar kregen de burgemeester en de andere notabelen een uitnodiging van de wijnhandelaar in de nab...

Nicolaas Klei: Lekker groen

In het begin werd biologische wijn gemaakt door lieve bevlogen geitenbreiers. Die hadden het beste met ons voor, en nog meer hielden ze van Moeder Aarde, maar van wijn maken hadden ze minder verstand....

Nicolaas Klei: Drink minder, proef meer.

Het beste dieet, dat is volgens een vriendin die grappig genoeg net zo heet als haar kookboekwinkel, nog altijd het EDH-dieet. Eet De Helft. Niks geen gedoe met gluten, koolhydraten of eierkoeken, hee...

Nicolaas Klei: Lekker Goedkoop

Gelukkig Nieuwjaar! Maar als je dan een week later wakker wordt van een door katerdromen geplaagd dutje in de restanten van de huzarensalade en bespeurt dat er her en der nog licht nawalmende gasten i...

Nicolaas Klei: Waarom is Champagne zoveel duurder dan wijn?

Een kennis had champagne in de aanbieding gezien. “Is dat wat?” “Een keurige schuimwijn”, antwoordde ik, “maar er is beter voor minder geld. Neem bijvoorbeeld de biodynamische crémant van E...

Nicolaas Klei: Waarom is de inhoud van de gemiddelde wijnfles 75cl?

Of het nu blindmakend bocht is, afgeprijsde fabriekswijn met dertien-in-een-dozijn-afdronk of nectar die een 10+ met een griffel krijgt van de Grote Hamersma: éen ding hebben alle wijnen gelijk: ze z...

Nicolaas Klei: Hoe lang blijft een geopende fles wijn goed?

Dachten we dat wijnboeren nog ouderwetse drinkebroers waren, haalt Claude Papin een fles met een zeer zunig bodempje wijn uit z’n koelkast: “Staat al ruim een maand open. Elke dag een glaasje. Wil...

Nicolaas Klei: Over kookwijn

Indachtig het oude mopje ‘ik kook altijd met wijn – soms doe ik het zelfs in het eten’, rijst tijdens het wachten naast de ovendeur de vraag: welke wijn gaat in de pan, en welke in de man? O...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.