Nicolaas Klei: Welke wijn bij welk mens?
Welke wijn bij welk mens? Over wijn-spijs-combinaties lees je van alles, maar over wijn-mens-combinaties valt ook langdurig te prakkiseren. Al zevenentwintig jaar heb ik geen vakan....
Nicolaas Klei: Waar komt de beste wijn vandaan?
Wijn is rood en komt uit Frankrijk, verordonneerde een wijndictator zaliger. Hij zei dat om lieden voor wie Chileense dropmerlot van € 3,99 het hoogtepunt van hun vineuze wereld wa....
Nicolaas Klei: Wat is de beste manier om wijn te kopen?
Lekker wijnwinkelen. Toen Swiebertje en Malle Pietje nog in het echt bestonden was de wereld overzichtelijk. Zo om het half jaar kregen de burgemeester en de andere notabelen een u....
Nicolaas Klei: Lekker groen
In het begin werd biologische wijn gemaakt door lieve bevlogen geitenbreiers. Die hadden het beste met ons voor, en nog meer hielden ze van Moeder Aarde, maar van wijn maken hadden....
Nicolaas Klei: Drink minder, proef meer.
Het beste dieet, dat is volgens een vriendin die grappig genoeg net zo heet als haar kookboekwinkel, nog altijd het EDH-dieet. Eet De Helft. Niks geen gedoe met gluten, koolhydrate....
Nicolaas Klei: Lekker Goedkoop
Gelukkig Nieuwjaar! Maar als je dan een week later wakker wordt van een door katerdromen geplaagd dutje in de restanten van de huzarensalade en bespeurt dat er her en der nog licht....
Nicolaas Klei: Waarom is Champagne zoveel duurder dan wijn?
Een kennis had champagne in de aanbieding gezien. “Is dat wat?”, “Een keurige schuimwijn”, antwoordde ik, “maar er is beter voor minder geld. Neem bijvoorbeeld de biodynamische cré....
Nicolaas Klei: Waarom is de inhoud van de gemiddelde wijnfles 75cl?
Of het nu blindmakend bocht is, afgeprijsde fabriekswijn met dertien-in-een-dozijn-afdronk of nectar die een 10+ met een griffel krijgt van de Grote Hamersma: éen ding hebben alle....
Nicolaas Klei: Hoe lang blijft een geopende fles wijn goed?
...Een oude wijnwijsheid: zoveel dagen als een geopende fles goed blijft, zoveel jaren kun je ‘m ongeopend bewaren. Dus Papin proeven. Bescheiden glaasje uitschenken, kurk weer in....
Nicolaas Klei: Over kookwijn
Indachtig het oude mopje ‘ik kook altijd met wijn - soms doe ik het zelfs in het eten’, rijst tijdens het wachten naast de ovendeur de vraag: welke wijn gaat in de pan, en welke in....
Nicolaas Klei: Op bezoek bij de wijnboer
Die ome Henk. Wat keek hij blij toen we het kampeerterrein opreden. Drie Hollandse jongens! Voetballen! Bier! Niks daarvan. Wij waren niet op reis voor de lol, wij kwamen hier met....

Rianne Ogink: Handenvol biodynamische koeienpoep
“Some career choices led me to this”. Dat is wat ik dacht toen ik op een blauwe maandag gefermenteerde schijt uit 132 opgegraven koehoorns stond te peuteren.
Rianne Ogink: Een primeur in Bordeaux
Even voor een dagje geen student, maar weer als sommelier op pad. Heerlijk was het! Met het team van wijnkoperij Okhuysen mocht ik de fameuze ‘en primeur’ wijnen proeven op de rech....
Job Seuren: De invloed van geur in een restaurant
In de eerste les van elke basiscursus wijn leer je een ding als eerste: proeven doe je met je neus. Ben je verkouden en je ruikt niks heb je ook niks aan wijnproeven, want je proef....