Klimaatverandering rekt de grenzen op: Noorse wijn, iemand?

Wie ooit eens een wijncursus heeft gevolgd (die van De Grote Hamersma bijvoorbeeld) weet, de optimale breedtegraden om wijn te maken liggen tussen de 30 en 50.

Dat was tot klimaatverandering serieus doorzette. Die grens is noordwaarts al opgeklommen tot 61 graden noorderbreedte. Waar je dan uitkomt? In Noorwegen, je leest het goed.

Bjørn Bergum maakt er op zijn Slinde Vineyard in de Sognefjord witte wijn en die schijnt nog goed te zijn ook. In zijn kinderjaren bevroor de fjord in de winter, dat gebeurt nu nooit meer. En zo heeft hij meer zien veranderen in het weer, de laatste jaren. ‘Als het regent, valt er meer. En als het warm is, is het warmer dan het vroeger was.’ Bjørn maakt zich zorgen over toestand van de aarde en zijn land, maar als wijnmaker moet hij toegeven dat die veranderingen in zijn voordeel werken.

Met nog vijf wijnmakers in een straal van 20 kilometer lijkt de noordelijke grens tot waar je wijn kunt maken definitieve bevestiging te krijgen. Sterker, over een jaar of tien is er misschien wel sprake van een een heuse, nieuwe wijnregio. DOC Sognefjord, we zijn er klaar voor!


Bekijk hier alle verzamelde Groenvoorzieningen

Alle artikelen in de categorie:

Nasi, wat drinken we erbij?

Door met de resultaten van het VK-avondeetonderzoek. Op drie: rijst. En voordat je dan, zoals ik, meteen denkt ‘dat hoort toch bij de curry?’, ook een categorie, dan lees je dat het vooral gaat om...

Sudderlapjes, wat drinken we erbij?

Op twee in het Volkskrant avondeetonderzoek stond de oude vertrouwde ‘avg’, aardappelen-vlees-groente. Maar dat is niet één gerecht, dat zijn er tien-, zo niet honderdtallen. De wijn erbij hangt...

Pasta met ‘rode saus’, wat drinken we erbij?

Beloofd is beloofd, we komen terug op het avondeetonderzoek van de Volkskrant. Waaruit bleek dat pasta de avg, aardappelen-vlees-groenten, heeft verdrongen. Vandaag daarom wijn bij de Italiaanse deegw...

Klimaatverandering rekt de grenzen op: Noorse wijn, iemand?

Wie ooit eens een wijncursus heeft gevolgd (die van De Grote Hamersma bijvoorbeeld) weet, de optimale breedtegraden om wijn te maken liggen tussen de 30 en 50. Dat was tot klimaatverandering serieus d...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.