De druivenplant is best een wereldreiziger maar hij aardt niet overal. Denk maar aan de Noordpool of de Sahara. Je zou toch zeggen: die eerste plek lijkt bij uitstek geschikt voor fris wit en die tweede voor een lekkere droge… Maar nee, dat gaat niet lukken. De wijndruif doet het daar niet.
Waar dan wel? Over het algemeen kunnen we stellen dat wijnranken overal ter wereld kunnen groeien tussen de 30 en 50 graden noorderbreedte en tussen de 30 en 50 graden zuiderbreedte. Welke landen daarbinnen vallen zie je hieronder.
Als je kijkt naar de wereldkaart snap je nu ook waarom wijnbouw op het zuidelijke deel van het Afrikaanse continent zich beperkt tot Zuid-Afrika. In de noordelijker gelegen landen is het simpelweg te warm. Maar er zijn altijd uitzonderingen. Op de kaart zie je er een aantal die nét buiten de 30 en 50 graden vallen. Dit heeft te maken met een uniek microklimaat (denk bijvoorbeeld aan het relatief warme Zuid-Engeland waar in Sussex mousserende wijn wordt gemaakt die kwalitatief met champagne kan concurreren) of met de aanplant op grote hoogte (zoals bijvoorbeeld in Argentinië en Chili aan de voet van de Andes, en in Patagonië, het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika).
Uit De Grote Hamersma Wijncursus
De grote vraag is hoeveel deze breedte graden gaan verschuiven door de klimaat veranderingen.....