Eigenlijk: nog meer wijn de ruimte in. Na een eerste experiment met Pomerol Petrus 2000 gaan ook drie grote Italiaanse wijnproducenten op sterrenreis. Gaja, Biondi-Santi en Feudi di San Gregorio starten een ruimteproject met het Italiaanse ruimteagentschap ASI en de Italiaanse stichting voor sommeliers FIS. Niet alleen sturen ze flessen wijn mee met een ruimtemissie, ook druivenstokken gaan aan boord. Het idee is om te onderzoeken of zowel flessen als planten kunnen overleven in een gewichtloze omgeving, óf dat ze er misschien zelfs beter van worden. Stekken van nebbiolo, sangiovese en aglianico worden vergeleken met soortgenoten die ‘gewoon’ op aarde groeien.
Eerdere experimenten wijzen erop dat nakomelingen van de planten na de schok van de afwezigheid van zwaartekracht beter bestand zijn tegen andersoortige schokken, zoals klimaatverandering of aanvallen van parasieten. Kijk, dan wordt het interessant.
Daarmee houdt het groene verhaal wel zo’n beetje op, want echt duurzaam is zo’n retourtje universum natuurlijk niet. Bovendien, een lanceerdatum van dit ruimtewijnproject is nog niet eens bekend. Tot die tijd verkiezen we ouderwetse wijn van onze eigen en enige aardbol.