Over wijn

De Grote Hamersma Online Wijncursus
Vergroot je wijnkennis en haal je officiële Wijnproefessional-diploma. Geen vooropleiding vereist: alleen lekkere dorst. Daar worden wijnliefhebbers vrolijk van! Ook als cadeau ver....
Hubrecht Duijker: Een frisse neus
Zo je een frisse neus kunt halen met een strandwandeling, zo kun je dat ook met Beaujolais. In rode vorm ruikt en smaakt deze altijd fris.
Job Seuren: Proeven
Sinds een jaar of wat proef ik een paar keer per maand wijn mee met meneer Hamersma. Zo blijf ik niet wereldvreemd in mijn sommeliershoekje hangen met louter wijnen van 50 euro of....
Iedereen aan tafel met Ribera del Duero!
Toen ik om mij heen keek zag ik dat de lokale gasten stuk voor stuk volstrekt tevreden waren met één wijn. In de meeste gevallen was dat een stevige rode uit Ribera del Duero, gema....
Nicolaas Klei: Waarom is de inhoud van de gemiddelde wijnfles 75cl?
Of het nu blindmakend bocht is, afgeprijsde fabriekswijn met dertien-in-een-dozijn-afdronk of nectar die een 10+ met een griffel krijgt van de Grote Hamersma: éen ding hebben alle....
Hubrecht Duijker: In de wolken
Eerlijk is eerlijk, ondanks de opkomst van alle mogelijke andere rode wijnen raken ware wijnliefhebbers immer in de wolken van de grote klassiekers uit Bordeaux.
Job Seuren: Natuurwijn
Ik dacht het licht te hebben gezien, maar dat dacht ik wel vaker en werd toen weer met de neus op de feiten gedrukt. Natuurlijk of niet, wat er gemaakt wordt moet gewoon goed zijn.....
Nicolaas Klei: Hoe lang blijft een geopende fles wijn goed?
...Een oude wijnwijsheid: zoveel dagen als een geopende fles goed blijft, zoveel jaren kun je ‘m ongeopend bewaren. Dus Papin proeven. Bescheiden glaasje uitschenken, kurk weer in....
Pinot Paradise 3: Pinot Noir alias Spätburgunder
‘De Duitse wijnbouwers profiteren onmiskenbaar van de klimaatverandering; er is sinds de jaren tachtig welbeschouwd geen slechte oogst meer geweest.’  Ook pinot noir, spätburg....
Arthur van Amerongen - Dé Wijngids voor de Algarve en de Alentejo
Een exclusieve voorpublicatie uit 'Dé Wijngids voor de Algarve en de Alentejo' van Reggie Smith en Arthur van Amerongen. Inderdaad, die laatste is de geliefde en gehate columnist v....
De bladeren vallen, de prijzen dalen
Bijna traditioneel omarmt Albert Heijn de herfst met hun wijnmarkt. En daar ligt het zwaartepunt dit keer op wijnen die we niet alleen in het najaar graag drinken maar die ook tijd....
Hubrecht Duijker: Malbec uit Mendoza
Ongeveer duizend kilometer landinwaarts, in een brede strook van plateaus en valleien langs de Andes, is Mendoza gesitueerd, de grootste wijnstreek van Argentinië. Schone luchten,....
Job Seuren: Wijnarrangement, maar dan goed
‘De liefde. Daar zouden ze nou eens een liedje over moeten schrijven’ grapt Theo Maassen. Als je met wijn en restaurants bezig bent dan heb je het gevoel dat er net zo vaak over wi....
Kamagurka: Chardonnay factor 100
De klimaatverandering laat de wijngaardeniers steeds intensiever zoeken naar manieren om druiven te beschermen tegen te intense zonnestralen.
Julius Jaspers: Recept voor sateh daging bij syrah
Montaignan heeft een fles van hun syrah laten bezorgen bij Julius Jaspers. Inderdaad, wie kent ‘m niet? Maar wat je misschien nog niet wist is dat hij net een nieuw kookboek heeft....
Mascha Lammes en Ronald Giphart: Recept voor schelpjes à la Sea Salt Saloon bij chardonnay
Montaignan heeft een fles van hun chardonnay laten bezorgen bij Mascha Lammes en Ronald Giphart. Los van het feit dat zij zelf erg houden van wit met wat meer vulling hebben ze ook....
Judith Cyrus: Recept voor tjiem tjiem kip bij rosé
Montaignan heeft een fles van hun rosé laten bezorgen bij Judith Cyrus. Behalve dat zij kok is, zelfs nog in de keuken heeft gestaan bij niemand minder dan Yotam Ottolenghi heeft z....
Hubrecht Duijker: Herfst
Confits, sudderlapjes en andere herfstige stoofschotels gaan nog beter smaken met erbij een Saint Mont. Gewoon omdat deze rode wijn komt uit het Franse zuidwesten waar stoofgerecht....
Montaignan weet wat lekker is
Vorig jaar vroeg Montaignan aan een aantal professionele lekkerbekken wat volgens hen goed zou passen bij hun Pays d’Oc syrah, chardonnay en rosé. Daarvoor stapten zij binnen bij d....
Job Seuren: Petrus als karakter
Wijnen zijn als honden, ze groeien naar hun baasje. Ze nemen het karakter van hun baasje of in dit geval hun maker aan. En misschien ook wel een beetje andersom. Neem Chablisicoon....
Kamagurka: Ruth, wit en rosé
Kent u haar nog, de stokoude Amerikaanse tv-sekstherapeute Dr. Ruth? Ze is niet dood, ze leeft! In ieder geval voldoende om nog een assortiment wijnen op de markt te brengen, bedoe....
Hubrecht Duijker: Vakantiegevoel
Binnen en buiten Spanje geniet de noordelijk gelegen, door een bergketen beschutte Rioja faam vanwege zijn rode wijnen. Steeds vaker echter beginnen uit deze rond de Ebro gelegen r....
Nicolaas Klei: Over kookwijn
Indachtig het oude mopje ‘ik kook altijd met wijn - soms doe ik het zelfs in het eten’, rijst tijdens het wachten naast de ovendeur de vraag: welke wijn gaat in de pan, en welke in....
Hubrecht Duijker: De groene donau
In Oostenrijk wordt de Donau als blauw bezongen, maar wat wijn betreft zou groen terechter zijn. Want op, rond en achter de oevers van de Wachau en andere wijnstreken groeit ’s lan....
Job Seuren: Melksommelier?
Bij werken in de horeca, of als wijnjournalist wat dat aan gaat, ligt overmatig alcoholgebruik op de loer. Daarom proberen mijn compagnon en ik bij wijze van goed voorbeeld een paa....
Kamagurka: Hoofdpijndossier
Sinds de EU de waarschuwing ‘bevat sulfiet’ verplicht heeft gesteld op wijnflessen, krijg ik vaak van wijndrinkers te horen dat zij van een bepaalde wijn hoofdpijn krijgen. Dan doe....
Nicolaas Klei: Op bezoek bij de wijnboer
Die ome Henk. Wat keek hij blij toen we het kampeerterrein opreden. Drie Hollandse jongens! Voetballen! Bier! Niks daarvan. Wij waren niet op reis voor de lol, wij kwamen hier met....
Glaasje Groen
Het intense groen van Nederland vindt zijn gelijke in Noord-Portugal. Waar vanwege de groen brengende regen druivenstokken vaak groeien in prieelvorm, zodat wind het grondvocht weg....
Horeca tips & tricks
Om te ervaren hoe dat voor onze gasten voelt, is het voor mensen die in restaurants werken oh zo belangrijk om uit eten te gaan. Als je je kunt inleven in de gast kun je je werk oo....
Rosé is here to stay
Na het succes De Lekkerste Chardonnay, inmiddels bijna twintig jaar geleden, verzocht de uitgever al ras om toch vooral ook maar meteen nummer twee te maken. De Lekkerste Rosé....
Kamagurka: Vals spelen
Wijnwetenschappelijk gezien is sauvignon blanc de meest onderzochte druif ter wereld. Hierdoor weten we dat ‘the rebel in the world of whites’ zijn kont-tegen-de-krib-karakter te d....
Best in Bayern
Het was op wijnreizen door Franken, het belangrijkste wijngebied van Bayern dat ik ontdekte hoe lekker Müller-Thurgau kan zijn. Zowel tijdens een plukkerslunch met brood en allerle....
Kleigoed en Hamerstuk #14
Collega Klei kwam mij geestelijk voorbereiden op een afscheid. Niet dat hij er de wijnbrui aangeeft en vanaf heden als watercriticus door het leven gaat. Zolang er glasbakken zijn,....
Keuzestress
Ik durf niet meer naar de deur als de postbode is geweest. Ik ben halverwege de 30, maar mijn vriendin zou zeggen; zeg maar gerust bijna 40. Vrijwel dagelijks ligt de mat bezaaid m....
Kamagurka: Heren u weet wat u te doen staat
Driekwart van de vrouwen vindt een man aantrekkelijker als hij iets van wijn weet, aldus een Amerikaans onderzoek.
Kleigoed en Hamerstuk #13
Collega Klei kwam ook mij een fles rosé overhandigen. Origineel hoor. Eerder al was ik bij hem neergestreken met een chiaretto die mij in ieder geval goed was bevallen. Was het een....
Laat op de dag
Port met jaartal is een rust gevende wijn, heel geschikt om de dag mee af te sluiten. vooral wanneer het buiten koud is. Gezien zijn smaakintensiteit kun je hem bovendien serveren....
Vintage Port, de onneembare reis
Gelukkig loop ik eens per week de winkel van Mevrouw Hamersma binnen. Dan praat Meneer Hamersma mij bij over de ontwikkelingen in de supermarkten en welke rosé ik deze zomer niet m....
Kleigoed en Hamerstuk #12
Als praktiserend tevens fundamentalistisch lid van de splinterbeweging WIREKUF, Wijn Is Rood En Komt Uit Frankrijk, was heer Klei waarschijnlijk weer eens bang om zijn eigen wijngl....
World Verdejo Day
Vanaf deze plek hebben we de verdejo al eens toegejuicht in onze lofzang over Rueda. Niet onterecht natuurlijk. Voor wie die bijdrage destijds gemist heeft hier nog even de hoogtep....
Wat is het verschil tussen goede en slechte wijn
‘Wat is het verschil tussen goede en slechte wijn?’. Een vraag waarvan je in eerste instantie denkt: wat is dit nou voor iets, dat weet je wel toch? Maar daar staat die vraag je va....
Corsicaans druiven duo
"Corsicaanse druiven duo". Een tekstminiatuur over een wijn vergezeld door een bijpassend schilderij van Hubrecht Duijker.
Kleigoed en Hamerstuk #11
Ach ja, straks, straks, straks. Straks als de terrassen weer volop open mogen en de polonaise bezit zal nemen van de binnensteden. Straks als we weer met zijn allen in een voetbals....
Seuren wil niet zeuren: (g)een ezel
Ik voel hem nog. Na drie maanden sluiting mochten we in juni 2020 weer open en de eerste week werken vierden we bij Café Parlotte in de Amsterdamse Westerstraat. We waren in jubels....
Wat heeft de zomer straks te bieden?
Iedere wijninkoper die we spreken – klein en groot - is het er helemaal over eens: in Nederland beginnen we steeds vaker de wat duurdere wijnen te drinken. Weliswaar is de gemiddel....
Pinot Paradise: Pinot Gris alias Grauburgunder
In de vorige bijdrage stond pinot blanc (weissburgunder) centraal. En is dat het geval, dan is pinot gris - die ter plekke veelal de schijnwerpers op zich weet gericht als grauburg....
Ribera del Duero
Ribera del Duero verloot deze maand maar liefst 4 wijnklimaatkasten voor wijnliefhebbers. Bij aankoop van één of meerdere Ribera del Duero wijnen uit de Grote Hamersma, maak je kan....
Kleigoed en Hamerstuk #10
Wat een droevenis. En wat een rust. Gewoonlijk leek het rond deze tijd wel of de Vijand weer was binnengevallen, met op alle stoepen in boze letters BEZET. Maar ook dit jaar is dan....
Seuren wil niet zeuren: Terug naar de basis
Begin deze week deed ik wijnexamen WSET. Het bleek het een uitstekende gelegenheid om aspecten die ik voor normaal was gaan aannemen eens kritisch onder de loep te nemen. De prijs....
Kleigoed en Hamerstuk #9
Eind maart, de 27e om precies te zijn, was er wereldwijd iets dat Aarde-Uur heet. Een uurtje het licht uit, want dat is goed voor Moeder Aarde. Lief. Maar lastig. Ten burele van De....
Seuren wil niet zeuren: Onnederlands goed
Wat is er nu leuker dan de zoektocht naar die ene nieuwe ontdekking? Kijken of de wijn roder is bij de buren. 
Pinot Paradise: Pinot Blanc alias Weissburgunder
Laten we even aftrappen met Pinot Blanc alias Weissburgunder, de druif waarvan in Duitsland de afgelopen twintig jaar het wijngaardareaal met meer dan 120 procent is toegenomen. Mo....
Kleigoed en Hamerstuk #8
Ik hou van hijsen. Een goed glas, uiteraard, maar ook kijken naar een grote hijskraan en het meest van ouderwets met een touw aan zo’n haak hoog in de gevel. Zelden gaat het mis, h....
Riesling vieren
Vandaag, 13 maart, is er sprake van een feestje: het is Riesling Birthday. Dan gaat met name in Duitsland – het zal je niet verbazen - de rode loper uit. En langs de route zal het....
Seuren wil niet zeuren: Iedereen kan wijnproeven
Het bestaat nog. Ik moest het even opzoeken, maar je kunt het gewoon bestellen: iedereen kan schilderen van Ravensburger. Het kwam ter sprake toen we de afgelopen maand druk waren....
In Marche begint het te marcheren
Welbeschouwd kent Italië twee beroemde wijnflessen. Het mandflesje voor de rode chianti dat zijn claim to fame echter voornamelijk te danken had aan zijn voormalige biotoop. O....
Kleigoed en Hamerstuk #7
Terwijl ik me in m’n pomerolkelder onledig hield met wat vergelijkend warenonderzoek, want wij van DGH zijn dag en nacht in touw voor onze lezers, liet een lakei kameraad Hamersma....
Seuren wil niet zeuren: Glühwein
Sommeliers kunnen een naar volkje zijn. Zelfingenomen en arrogant alleen de wijnen acceptabel vinden die op hun eigen wijnkaart staan. Natuurwijnfundamentalisten roepen om het hard....
Kleigoed en Hamerstuk #6
Sylvia Witteman schreef in de Volkskrant dat ze nou toch eindelijk een winnaar uit het schap ‘alcoholloos’ had geplukt. Vol en ferm van smaak, zonder een spoor van dat hondedrollen....
Seuren wil niet zeuren: Vitamine D wijn
Nou hè hè, eindelijk. Er zijn weer sneeuwvlokken van enige substantie gevallen. Naast het koffie- en glühwein uitje was er heel even een extra excuus om de deur uit te gaan. De tel....
Topwijnen van 2020
We zijn halverwege Dry January en misschien durf je zelfs alweer heel voorzichtig een klein beetje aan lekkere wijn te denken. Nu hebben we er in 2020 voor De Grote Hamersma rond d....
Top 10 Aldi wijnen
Top 10 Aldi wijnen
Top 10 Jumbo wijnen
Top 10 Jumbo wijnen
Seuren wil niet zeuren: Laagalcoholisch
Ik zie altijd een beetje op tegen de feestdagen. De cadeau- en voorbereidingsstress is medio november al af te lezen aan glazige ogen en trillende handen. Anderen kennen dat ongeco....
Top 10 Albert Heijn wijnen
Top 10 Albert Heijn wijnen
Kleigoed en Hamerstuk #4
Wij van Kleigoed & Hamerstuk zijn jong en in de bloei van ons leven, maar toch wel zo volwassen dat we de tijd nog hebben meegemaakt dat wijn gezond was. Goed tegen, voor en bi....
Seuren wil niet zeuren: Einde jaar
Jaaropsommingen zijn vaak meer op verleden dan op toekomst gericht. In wijncontext betekent het bovendien meestal ‘kijk eens wat voor onmogelijk dure icoonwijnen ik dit jaar allema....
Champagne is de enige wijn die je 24 uur per dag kunt drinken
Het is mijn vaste opening als ik met Circus Champagne door het land trek. Met name de laatste jaren deed ik vele dorpen en steden aan. Door onze groeiende belletjesconsumptie nam o....
Kleigoed en Hamerstuk #3
Ooit was Nicolaas praktiserend lid van WIREKUF: Wijn Is Rood En Komt Uit Frankrijk. Duidelijk is dat het hier een fundamentalistisch gezelschap betrof dat slechts als doel had de w....
Kerst. Maar dan met mate
Daar zitten we dan straks kerstfeest te vieren. Met zijn vieren. Vooruit, met zijn vijven dan, omdat het mag. De 22e weten we meer. En dat terwijl we vorig jaar nog zo’n goed voorn....
Van de kleintjes moet je het hebben
Steun kleine ondernemers, is het motto in coronatijd. Dus waarom dit jaar geen wijn van een kleine boer bij de kerstdis? De wijnen van kleine wijnboeren kom je gewoonlijk niet in d....
Seuren wil niet zeuren: Sherry
Ja hoor, het is weer zo ver. Eens per jaar is er zo’n irritante professional die belerend probeert ‘de consument’ (want er is natuurlijk maar 1 consument…) van Sherry te overtuigen....
Waanzin en Wijnzin met Kamagurka
Ook Kamagurka heeft een andere kijk op wijn. Maar is dat niet de man die dagelijks de wereld een spiegel voorhoudt met zijn cartoons in NRC Handelsblad? Jazeker, dat is ‘m. In de r....
Zo doet men dat in Somontano, project VIDAS
Tien jaar geleden verscheen er een interview waarin een aantal Spaanse toonaangevende wijnproducenten hun zorgen uitsprak over klimaatverandering, de invloed daarvan op de wijnwere....
De roep om Rueda
In Rueda, de steeds populairder wordende witte wijnstreek onder Valladolid, speelt de verdejodruif al meer dan duizend jaar een thuiswedstrijd. Alleen deed deze dat heel lang puur....
Een witte kerst? Een rode? Of een rosé?
Een ding is zeker, in ieder geval wordt het een wijnfestijn. Pre-corona zat de belangstelling in Nederland voor wijnen van een betere kwaliteit (en een hoger prijskaartje) al in de....
Kleigoed en Hamerstuk #2
Eind vorige eeuw zat ik in Brussel in een jury. We zaten aan een lange tafel en keken sip. Want van al die duchtig beproefde flessen Nederlandse en Belgische wijnen was slechts een....
Seuren wil niet zeuren: Orange Wines
We doen er nu heel tof en springerig over, maar toen wij 10 jaar geleden pas in de verte de term ‘natuurwijn’ hoorden fluisteren stond in het vooruitstrevende tweesterrenrestaurant....
De Grote Hamersma Adventskalender 2020
In Duitsland staat het traditionele Oktoberfest in het teken van het bier. In samenwerking met het Informatiebureau voor Duitse Wijn zet De Grote Hamersma deze maand echter de Duit....
Orange Wine: Oranje boven
De gevestigde wijndriehoek rood-wit-rosé moet inschikken. Langzaam maar zeker schemert er een nieuwe kleur door op het smaakpalet van de wijndrinker: oranje. Nu klinkt dat misschie....
Seuren wil niet zeuren: Bordeaux
Je leest DGH, dus je vindt wijn tof. Dan ga je ongetwijfeld ook regelmatig uit eten. Wanneer kreeg je voor het laatst een wijnkaart met een serieus aandeel rode Bordeaux? Dit decen....
Kleigoed en Hamerstuk #1
Niet te vertrouwen, die Hamersma. Zegt vrolijk dat hij weet dat ik zo van beaujolais houdt, splitst-ie me toch weer één van z’n vermaledijde champagnes in de maag. O nee, toch niet....
Bordeaux: calculator of kurkentrekker?
Het was zo en het zal waarschijnlijk altijd zo blijven: er zijn wijnliefhebbers die bij voorkeur alleen naar hun wijn kijken. Die zie je met een calculator in de hand in plaats van....
Argentijnse wijn
Het reclamebord pal naast de aankomsthal van het vliegveld van Mendoza laat niets aan duidelijkheid te wensen over: ‘Welcome to Argentina’s Winecapital’. Om de claim kracht bij te....
De 10 lekkerste wijnen onder de 10 euro uit Portugal
Nu de temperaturen al aardig dalen, is het tijd voor huiselijke zondagmiddagen met een glaasje rood uit warmere oorden. Wij selecteerde voor het AD tien Portugese wijnen onder de 1....
Rood, wit of cliché?
In het voorjaar en in de zomer willen we frissere en doordrinkbaardere wijn. Meestal dartel wit, fruitige rosé en ook wat koeler te drinken rood tegenwoordig. Lekker bij onze salad....
Hoe nieuw is nieuw?
Voor het overzicht willen we de wijnwereld nog wel eens in tweeën knippen. Niet zoals bij ‘de gewone’ in een noordelijk- en een zuidelijk halfrond maar in een oude – en een nieuwe....
Recept voor rode mul bij rosé
Montaignan heeft een fles van hun rosé laten bezorgen bij Oud-Zuid. Daar hebben ze chef-kok Ralph Woerde gevraagd om er een passend gerecht bij te maken. Het werd zijn favoriete vi....
Recept voor harder bij chardonnay
Montaignan heeft een fles van hun chardonnay laten bezorgen bij Le Garage en chef-kok Philip Schuring gevraagd er een bijpassend gerecht bij te maken. Het werd harder met octopus,....
Recept voor côte de boeuf bij syrah
Montaignan heeft een fles van hun syrah laten bezorgen bij Auberge Jean & Marie en chef-kok Thomas gevraagd zijn trots, een cote de boeuf met Béarnaisesaus er bij te maken. Waa....
Syrah, chardonnay en rosé wat eten we erbij?
Montaignan was benieuwd welke gerechten goed bij hun syrah, chardonnay en rosé zouden passen. Ze kozen drie specifieke restaurants in Amsterdam, 'Le Garage', 'Auberge' en 'Oud-Zuid....
Italia Numero Uno
Italië, het grootste wijnland ter wereld, begint ook een steeds grotere rol te spelen bij wijn drinkend Nederland. Het zou zomaar eens te maken kunnen hebben met het feit dat we in....
Welke wijn bij de bbq?
We gaan barbecueën maar welke wijn bij welk gerecht. We hebben wat algemene basisregels op een rij gezet.
Top 8 alcoholvrije wijnen
Laten we het zo stellen: de leveranciers waren op zijn zachtst gezegd nogal verbaasd toen we namens De Grote Hamersma alcoholvrije wijnen opvroegen om te beoordelen. Omdat De Grote....
Wijnproeverij: Frankrijk
De gehele proeverij staat in het teken van Frankrijk! Geproefd worden de Chardonnay van Fat Bastard, de Grain de Gris Rosé van Listel, de Pinot Blanc van Cave de Beblenheim, de Bea....
Met Duitse wijn de zomer door!
De Grote Hamersma ging op bezoek bij het bruggenhoofd van Duitse wijnen in Nederland. Aldus belandden we in Scheepskameel, een restaurant in Amsterdam waar louter wijn van onze Oos....
Warm rood slaat dood
Het blijft een hardnekkig misverstand. En veel achteretikettenschrijvers houden het graag in stand: ‘Drink deze rode wijn op kamertemperatuur.’ Hoe regelmatig we niet tijdens proev....
Centre-Loire is de ware
De Loire-vallei wordt wel eens geafficheerd als ‘de tuin van Parijs.’ Als we die metafoor aanhouden dan is de Centre-Loire voor wijnliefhebbers in ieder geval de bron waardoor deze....
Chenin Blanc & Zuid-Afrika
De romance tussen Chenin en Zuid-Afrika heeft alle ingrediënten van een sappige love story: een spannende wereldreis, een gedaanteverwisseling en tenslotte een ‘ze leefden nog lang....
Nederlandse Rosé
Meneer en mevrouw Hamersma hebben een eigen rubriek die iedere zaterdag zowel in Het Parool als in AD Magazine verschijnt. Onlangs stond dat helemaal in het teken van een drietal r....
Waar is de Foire?
Steeds meer importeurs organiseren tegenwoordig overzichtsproeverijen die niet alleen meer voor de horeca maar ook voor ‘de gewone liefhebbers’ toegankelijk zijn. En ook de wijn....
Zelfbediening - Job Seuren
Sommelier Job Seuren (de Librije; de Klepel) is mede-eigenaar van Zoldering, een wijncafé tevens een understatement. Oei, oei, oei…Bekijk die wijnkaart maar eens en vergeet vo....
Zelfbediening - Heleen Boom
We tippen graag de beste wijnen om zelf in huis te halen, maar we drinken - net als jullie nemen we aan - normaliter met grote regelmaat ook buiten de deur. Nu de horeca gesloten i....
Bekijk hier onze Wijnproeverij
Harold en Esmee gaven een informele DGH online wijnproeverij, je kunt hem hier op je gemak terugkijken. Wij hebben genoten, proost!
Champagne in Corona tijd
‘We are the drink that will be the most affected by the crisis, because we are the drink of celebration, and we are a luxury drink at the same time.’
Support voor de kleine wijnboeren
Overal ter wereld is de horeca op slot en dat resulteert in zuchtende wijnleveranciers. Maar er wordt nog meer gepuft, met name door de kleinere wijnmakers, vaak familiebedrijfjes.....
Wine fun jokes memes
We zijn ze maar gaan verzamelen, al die wijn memes, filmpjes, grapjes, stripjes en GIF’s die ons - werkelijk 24/7 - worden toegestuurd via whatsapp, instagram en facebook. ....
Wine Memes & Moms
Esmee wordt sinds het C-virus bedolven onder een vrachtlading whatsappjes met filmpjes, fotocollages en GIFjes van wijn-grappen en grollen. Buikpijn!
Harold deelt zijn ervaringen met allerhande wijnhulpstukken
Naast dat ik in al die jaren dat ik over wijn schrijf overspoeld wordt door proefflessen, worden mij ook steeds vaker hulpstukken aangereikt. Van extra handige kurkentrekkers tot d....
Hoe kun je het best een open fles wijn bewaren?
Non-Spoiler:) meerdere tests van verschillende methodes en gadgets hebben bewezen dat de beste manier om je open fles wijn te bewaren in de koelkast is, met de kurk erop. En dan zi....
Online Wijnproeverijen
Er komen steeds meer initiatieven waarbij we online lekker toch ‘on wine’ kunnen: proeverijen die op meer dan veilige afstand gegeven worden door professionals uit het wijnvak.
Wijnacties tijdens coronacrisis
Deze pagina is bedoeld om alle importeurs en wijnwinkels, groot en klein, een handje te helpen in deze tijden van crisis. Zij hebben hun verkopen van de ene op de andere dag groten....
De beste boeken met de beste wijnen
Literatuur en wijn zijn al sinds de klassieke oudheid twee handen op één buik. Zonder wijn zou een aantal Grootse Literaire Werken waarschijnlijk nooit geschreven zijn. Robert Loui....
Wijn-spijs: Italiaanse sferen
Op de dag dat op de Filipijnen de vulkaan Taal sprak in aswolken, vliegverboden en lavastromen, liet de Etna van zich horen in Amsterdam. In Italiaans restaurant La Fiorita werd ge....
Georgië on my mind
De overlevering wil doen geloven dat Georgiërs altijd al lekkerbekken zijn geweest. Toen God de wereld aan het verdelen was, letten zij even niet op omdat ze weer eens uitgebreid a....
Rode of witte Libanon?
Welbeschouwd is Libanon als wijnland op de kaart gezet door één man, de in 2014 overleden Serge Hochar. Ondanks alle turbulentie in land en regio slaagde hij erin om op zijn Châtea....
Valentijnwijn
‘Moeten wij daar ook aan meedoen?’ klonk het ten burele van De Grote Hamersma. Die roze budgetprutprosecco’s die dan in grote hoeveelheden over de toonbank gaan, kunnen we niet aan....
Eiswijn: Net zo zeldzaam als de Elfstedentocht
Eiswein is een bedreigde wijnsoort aan het worden. Tenminste, in zijn land van oorsprong. In Duitsland lijkt Koning Winter zijn greep op de te bevriezen riesling-wijngaarden te ver....
Eerste Hulp Bij Wijn-Spijs Ongelukken
Ooit hebben wij eens deel uit mogen maken van een fascinerend experiment. In een Amsterdams sterrenrestaurant mochten wij aanschuiven toen dit bezoek kreeg van de toonaangevende Am....
Rode wijn bij vis
Weliswaar is rode wijn bij vis geen alledaagse tafelgenoot, maar als we het in een ter zake kundig restaurant krijgen voorgeschoteld door een sommelier die wil laten zien hoe zeer....
Wijntips bij muntsaus
Rood vlees en muntsaus leiden een klassieker met cabernet sauvignon. Extra aanbevolen zijn de modelletjes uit de Nieuwe Wereld, omdat deze vaak in hun smaak een vorm van mintiness....
Wijntips bij Roquefortsaus
Saus waarbij rode Rhônes gaan schitteren. Van nederige Côtes du Rhônes tot de ambitieuzere soorten zoals Vaqueras en Gigondas. Italië-adepten schromen niet om er een dolcetto tegen....
Wijntips bij groene pepersaus
Wenst rood waar zelf ook een pepertje in te bespeuren is. En laat dat nu een van de belangrijkste karakteristieken van syrah (shiraz) zijn.
Wijntips bij mosterdsaus
Thrillseekers kiezen voor chardonnay of viognier. Riesling met een klein zoetje kwijt zich prima van zijn taak. Maar licht en te koelen rood is nog lekkerder. Pinot noir maar…Nota....
Wijntips bij bearnaisesaus
In ieder geval geen belegen rode wijn bij drinken. Die valt om. Zelf hebben we een onvergetelijke ervaring met een witte chenin blanc uit de Loire. Toch bestaat er een heel scala a....
Wijntips bij dillesaus met kappertjes
Absoluut raak is sauvignon blanc. Blijft keurig overeind bij de groene kruidigheid en de zuren van de kappertjes. Ook een lichte, jonge unoaked chardonnay zal smaken. Evenals een s....
Wijntips bij cranberrysaus
Een lastpak. Maakt gehakt van de meeste wijnen door de intense zuren. Zeer fruitige merlot kan dat varkentje wel wassen. Of die kalkoen voor mijn part.
Wijntips bij de Midden-Oosten-keuken
Beiroet van Merijn Tol is een bestseller. Jigal Krant debuteerde succesvol met TLV. In 2019 werd Yotam Ottotlenghi wederom de bestverkopende kookboekenschrijver. Welbeschouwd valt....
Wijntips bij kabeljauw
Welke wijn schenk je bij kabeljauw? Geen getwist: fruitige witte wijnen, met voldoende body om dat filetje richting de ingang van het bassin te begeleiden.  
Wijntips bij zalm
Welke wijn schenk je bij zalm? Veel keuze bij gegrillde zalm. Zelfs licht-rood kan (zie rood bij vis), en de iets mildere moot of bij gerookte zalm gaat goed met niet te grassige s....
Wijntips bij rollade
Welke wijn schenk je bij rollade? Hangt een beetje van de rollade af, maar begin eens met een makkelijk toegankelijke, soepele rode wijn. Bijvoorbeeld uit Nieuwe Wereld landen Chil....
Wijntips bij biefstuk
Welke wijn schenk je bij biefstuk? Ha! Dat is vragen naar de bekende weg. Die leidt naar Argentinië uiteraard. Lokale druif malbec zet zijn tanden als geen ander in het vlees. De p....
Wijntips bij eend
Welke wijn schenk je bij een sappige eendenbout of eendenfilet? De smaak van een klassiek bereide eend vraagt om het aardse van bijvoorbeeld een pinot noir. De zuren maken korte me....
Wijntips bij hert en ree
Welke wijn schenk je bij wildgerechten als hert en ree? Kruidige rode wijnen, met een goeie bite en genoeg karakter om de wildsmaak te paraderen.
Wijntips bij garnalencocktail
Welke wijn schenk je bij een garnalencocktail? Een volle witte wijn, die rekening houdt met het vettige van de cocktailsaus en het uitgesproken vissige van hollandse garnalen.
Wijntips bij oesters
Welke wijn schenk je bij oesters? Of het nu gaat om creuses, Zeeuwse platten of Fines Claires, het mooist komen ze tot hun recht bij een droge, witte wijn die een relatie aangaat m....
Wijntips bij gourmetten
Gourmetten vormt een wijnuitdaging. Er is een veelheid aan smaken, met name ook door de inzet van de diverse sauzen. Daarom is het ondoenlijk om bij ieder mini-hamburgertje, kipstu....
Wijntips bij vegetarisch
Niemand kijkt er meer van op. Er is sprake van een explosief gestegen belangstelling voor maaltijden met groenten, kruiden en paddenstoelen en met vlees- en visvervangers. Een vege....
Kerst en wijn
Van een vegetarisch kerstbuffet tot gourmetten, van Hollandse biefstuk tot gerechten uit het Midden-Oosten, wij geven je de lekkerste wijnadviezen bij de populairste kerstgerechten....
Welke wijn bij welke saus?
“Wie de verkeerde wijn bij een saus schenkt, is geschift.” Om verschoond te blijven van dat predicaat daarom de bijpassende wijnsoorten bij de meest populaire sauzen met kerst.
Sarah Jessica Parker Wijn
Begin dit jaar kondigde Sarah Jessica Parker, bekend van van Sex and the City, aan dat ze haar Manolo Blahniks even in de ranken hing, om wat sauvignon blanc te stampen, en wellich....
Wijn bij Chocolade
‘Unexpected, unlikely, out of this world.’ Zo werd een wijn-chocoladereep-pairing beschreven in de nieuwsbrief van UK wijngoeroe Jancis Robinson. Dat is niet niks.
Binge-loopje: Marathon du Médoc
In Bordeaux wordt sinds 1984 jaarlijks de Marathon du Médoc gehouden. Ruim 8000 lopers (het is de derde marathon van Frankrijk) lopen van chateau naar chateau. In totaal bevinden z....
Grand Cru St-Émilion 2013, koopje?
Onlangs moesten we weer eens iemand teleurstellen. Die meende het koopje van zijn leven te hebben gedaan door een grand cru uit Bordeaux aan te schaffen voor maar € 6,99. Meteen ma....
Vergrijzing in de Bordeaux
De Franse regering maakt zich zorgen over het grote aantal wijnboeren van 55 jaar en ouder in Bordeaux die geen opvolger hebben om hun domein voort te zetten. Naar verluidt gaat he....
Bordeaux volgens De Grote Hamersma
We zwieren vrolijk van linker- naar rechteroever, trakteren op bijzondere bordelaise feitjes en tippen natuurlijk de betere wijnen. Handig nu de feestdagen in aantocht zijn. Want b....
Wijn-spijs: Rood bij de rendang
We koken rendang vanavond! En die uit het kookboek INDOROCK van Vanja van der Leeden is fantastisch smeuïg en best pittig. Betekent dat ’ie ook een fantastische, smeuïge en pittige....

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte  van actuele vondsten, koopjes en favorieten van De Grote Hamersma! Schrijf je in voor 'Op De Proeftafel', onze nieuwsbrief. Met trends en tips over de beste wijnen in de Nederlandse schappen. En altijd genoeg inspiratie en wijntips tot de volgende nieuwsbrief.