Alle verschenen artikelen

Rianne Ogink: Hoe ik mijn baan inruilde voor een wijnkelder
Ik maak wijn! Een gek idee eigenlijk. De dagen in de wijnmakerij vliegen voorbij en door alle drukte realiseer ik het me niet altijd, maar ik maak gewoon wijn. Natuurlijk ben ik op....
Rianne Ogink: Wijnvrouwen van Bordeaux
Vaak krijg ik de vraag, “hoe is het om in een klassieke mannenwereld te werken zoals Bordeaux?”. Een uitspraak gebaseerd op een hoop aannames en vooroordelen, niet gek overigens. F....
Rianne Ogink: Laat de oogst beginnen
Laat het oogsten maar beginnen! De afgelopen weken hebben we de nodige kilometers langs alle percelen gemaakt. De wijngaardmanagers en teams kunnen opgelucht ademhalen, hun werk zi....
Rianne Ogink: ‘Ça m’exite’ of toch niet?
Straattaal, lokale dialecten en drie verschillende woorden voor éénzelfde betekenis. Een greep uit de vele strubbelingen die je hebt tijdens het leren van een nieuwe taal.
Chateau Amsterdam: bepaald geen luchtkasteel
Nu Amsterdam-Noord, het deel van de hoofdstad boven het IJ, aan het ontbolsteren is, kom ik er regelmatig. En niet alleen omdat deze voormalige rafelrand tegenwoordig op kruipafsta....
Rianne Ogink: Liefde op het eerste gezicht
Na bijna een jaar flirten, scharrelen en elkaar ontdekken is het moment daar. Ik ben verliefd en iedereen mag het weten. Eigenlijk wist ik het al vanaf moment één, maar met vlagen....
Job Seuren: De Moezel volgens Markus Molitor
Ik kom er maar gelijk voor uit: ik ben verliefd. Een liefde die wat stroef begon, het duurde zeker tien jaar tot de vonk bij mij over sloeg. Maar nu brandt het vuur volop.
La Douce France
De vakantie staat weer voor de deur. En de meesten van u weten al waar we naar toe gaan: oui, oui, naar Frankrijk. Voor ons Nederlanders is dat namelijk nog steeds vakantieland num....
Rianne Ogink: Ik ben Rianne en ik ben....op zoek
Precies 10 maanden en elf dagen geleden schreef ik mijn eerste column voor De Grote Hamersma. De titel was: “ik ben Rianne en ik ben...”. Geen idee wat me te wachten zou staan, maa....
Rianne Ogink: Op z'n Frans
Laten we vooropstellen dat alle vooroordelen over Fransen honderd procent waar zijn. Ze klagen steen en been, zijn ongeduldig, in eerste instantie niet enorm hartelijk en hopeloos....
Verdejo: Alle seinen op groenten
Bij De Grote Hamersma ontstaat er altijd een Pavlovreactie als er iets op het bord verschijnt: ‘Wat drinken we erbij?’ En daarbij doelen we in dit geval dan niet op een bijbehorend....
Rianne Ogink: Impeccable oftewel "super"
Het leven met uitzicht op de wijngaarden en wonen op een château is natuurlijk een droom die werkelijkheid wordt. Maar voor die werkelijkheid moet keihard gebikkeld worden. Bloed,....
Rianne Ogink: Handenvol biodynamische koeienpoep
“Some career choices led me to this”. Dat is wat ik dacht toen ik op een blauwe maandag gefermenteerde schijt uit 132 opgegraven koehoorns stond te peuteren.
Rianne Ogink: Een primeur in Bordeaux
Even voor een dagje geen student, maar weer als sommelier op pad. Heerlijk was het! Met het team van wijnkoperij Okhuysen mocht ik de fameuze ‘en primeur’ wijnen proeven op de rech....
Job Seuren: De invloed van geur in een restaurant
In de eerste les van elke basiscursus wijn leer je een ding als eerste: proeven doe je met je neus. Ben je verkouden en je ruikt niks heb je ook niks aan wijnproeven, want je proef....
Rianne Ogink: Mijn eigen wijngaard, prinses van de puinhoop
Van sportmanager en een kamertje op driehoog in Deventer naar een chateau in Bordeaux. Lang niet slecht! Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet letterlijk IN het prinsessenpaleis van....
Een echt bloeiend label
Op 22 april is het Earth Day, een dag in het teken van bescherming van moeder aarde. Het organic wijn merk B-Liv heeft daarom op elke B-Liv fles in de supermarkten van Jumbo een la....
Rianne Ogink: Antivries in de wijngaard
Een lange nachtelijke wandeling, dikke wollen sokken en een knisperend haardvuurtje. Zo ziet mijn tweede nacht bij château Palmer eruit. Het ontbreekt hem alleen nog een aan een go....
Van wijnafval naar chocolade reep
Het bedrijf WellVine heeft een manier ontwikkeld om Chardonnay-druivenafval te upcyclen naar een voedzaam superfoodproduct, geschikt voor zowel voedingsmiddelen als voedingssupplem....
Ren je rot op kurk
SOLE een bedrijf wat schoenzolen maakt in Amerika heeft 130 miljoen wijnkurken verzameld om daar hoogwaardige inlegzolen van te maken.
Rianne Ogink: Wijncultuur snuiven
Mijn nomaden bestaan komt bijna tot een eind. Twee weken geleden zijn we van Montpellier naar Dijon verkast en heb ik zowaar een eigen kamer met een groot bed. Deze luxe heb ik in....
Moldavië heeft een groot (wijn) hart
Tijdens ProWein 2023 heeft de Moldavische wijnindustrie plannen onthuld voor een ambitieus programma voor duurzame ontwikkeling, nieuwe wijngaarden, grotere capaciteit en technolog....
Job Seuren: Een les in fouten maken
Ik mag mijzelf denk ik best omschrijven als een controlfreak, in ieder geval als het op mijn werk aankomt (de schoonmaak thuis is een ander verhaal). Het liefst doe ik alles zelf,....
Wat is Agriculture Biologique (AB)?
Agriculture Biologique (AB) is een Frans label voor biologische landbouw, opgericht in 1985. Het label is enkel van toepassing op voedingsproducten. Het label garandeert dat de pro....
De Grote Hamersma Online Wijncursus
Vergroot je wijnkennis en haal je officiële Wijnproefessional-diploma. Nu tijdelijk met gratis Mezzacorona Airtender pakket twv € 14,99. Geen vooropleiding vereist: alleen lekkere....
Bio-onlogisch?
Volgens het Franse biologische agentschap, Agence Bio (AB), zijn 448 Franse telers in 2022 gestopt met biologisch gecertificeerd zijn, terwijl 188 telers in 2020 waren gestopt. Het....
Rianne Ogink: Wijnhuis dramatiek
Ik schrijf deze blog vandaag vanuit een donker hoekje achter in het klaslokaal. Het is 09.00u in de ochtend en ik probeer de les over vins doux naturel te overleven zonder te kokha....
De Grote Wijnpaaspuzzel 2023
In samenwerking met Rueda wijnen maak je rondom Pasen kans op prachtige prijzen bij De Grote Hamersma. Verzamel de (ongepaste) hoofdletters uit de betreffende tekst, deze letters v....
Job Seuren: What not to do in de horeca
Mensen die in de horeca werken hebben iets heel tegenstrijdigs. Gastvrijheid staat, hoe kan het ook anders, voorop. We maken de extra meters om een gast helemaal op het gemak te la....
Wat zit jij onder de wijn?
In Portugal heeft een biocosmetica-startup een lijn van 100 procent natuurlijke vochtinbrengende crèmes gecreëerd, OR genaamd. De handlotion en bodycrème zijn verrijkt met druivenp....
Rianne Ogink: Starstruck en bijna stotterend
Inmiddels zes maanden in Frankrijk en nog lang geen plannen om terug te komen. “Mis je Nederland dan niet?”. Toegegeven, soms verlang ik naar mijn vertrouwde Nederlandse thuisbasis....
Druivenpulp als brandstof?
Onderzoekers van Penn State werken samen met de Napa Wine Company om hun wijnafval om te zetten in brandstof, een project dat ze in 2009 zijn begonnen.
De Grote Hamersma Online Wijn-Spijscursus
Leer welke wijn smaakt bij welk gerecht. Pak kurkentrekker en mes en vork en maak een ‘studiereis’ door de wereld van wijn en spijs. Leer in ‘gewone mensentaal’ over de negen popul....
Van druif naar olijf
Het opwarmende klimaat zorgt er voor dat de traditionele zuidelijke teelt verder naar het noorden gedreven wordt. Dat geldt niet alleen voor de wijnteelt maar ook de olijfteelt is....
Rianne Ogink: Als een wijnprinses in Frankrijk
Goed nieuws, ik ben de kersverse nieuwe stagiair van château Palmer! Het is moeilijk uit te leggen hoe blij ik ben met dit nieuws. Begin november stuurde ik m’n eerste motivatie ma....
Italiaanse wijn to the rescue
Het historische Siciliaanse wijnlabel Donnafugata presenteerde de wereldpremière van de "Nomacorc Ocean", een nieuwe sluiting gemaakt van gerecycled plastic.  
Job Seuren: Het rood bij vis eurekamoment
Toen Harold mij vroeg voor deze column was het in eerste instantie de bedoeling vanuit mijn perspectief als sommelier te schrijven. Wijn-spijs enzo. Ik heb echter een (soms irritan....
Verkopen groene labels wijn?
Iedereen wil beter boeren. Maar meestal kost beter boeren meer. Loont de extra investering? Verhogen groene labels de waarde van een wijn voor de consument? Jamie Goode deed een kl....
Klimaatchaos en hoop in Californië
Voor Decanter onderzocht Clive Pursehouse hoe de winterstormen in Californië de wijnregio's van de staat beïnvloeden. Hoewel de staat "al 20 jaar in de greep is van droogte", hebbe....
Rianne Ogink: Bordelaise hemelpoorten
Het is half zes in de ochtend. Ik kan niet meer slapen en een tikje nerveus sta ik mijn werkschoenen te poetsen. Met werkschoenen bedoel ik tegenwoordig die lompe, zware, bouwterre....
Druif uit de oudheid redt de toekomst
Volgens een reportage van National Geographic herontdekken wijnboeren over de hele wereld een oude - en zeer klimaatvriendelijke - druivensoort, misón genaamd. Deze druif variëteit....
Redt de trac de tor?
'Sinds het jaar 2000 is de insectenbiomassa in Europa met 70% afgenomen' meldt Carlo Mondavi ‘voor vogels is dat ongeveer 50%. In 2018 richtte dezelfde Mondavi samen met een groep....
Rianne Ogink: Wijnstok manicure
Ik weet het nog precies, tijdens de grote lockdown, toen ik m’n eerste wijnstage liep in de Jura (oost-Frankrijk). Fluitend ging ik de wijngaard in met de wijnmaakster en bestookte....
Top 10 rode wijnen onder 10 euro
Top 10 rode wijnen onder 10 euro
Job Seuren: Het K-woord
In bed. Vriendin: “Zeg iets vies tegen me”. Ik: “Wijn met kurk”.… Ondanks alle Diam, ND-Tech, schroefdoppen en Vinolok die het probleem teniet zouden moeten doen blijft kurk een va....
Natuurwijn, geen modeverschijnsel
Natuurwijn wordt niet langer gezien als een modeverschijnsel. Naarmate de kwaliteit is verbeterd, bieden een groeiend aantal restaurants en retailers nu op zijn minst een paar sina....
Rianne Ogink: Het nieuwe normaal
Ik ben weer thuis! Thuis, waar is dat eigenlijk? Deventer, Amsterdam of Bordeaux? Mag het ook een beetje van allemaal zijn? De vakantie is afgelopen en ik ben weer terug in Frankri....
Onkruid vergaat niet
Grote beloftes uit de Champagne regio, men zou grotendeels herbicide oftewel onkruidverdelger vrij willen zijn tegen 2025. In 2018 kondigde de president nog groots aan "over enkele....
Wat is jouw motiv om alcoholvrije wijn te drinken?
...wat opvallend was dat met name de lekkerst smakende alcoholvrije wijnen afkomstig bleken van producenten die sowieso al een reputatie genoten omdat ze goede wijnen mét alcohol m....
Top 10 mousserend onder 10 euro
De 10 allerbeste mousserende wijnen onder de 10 euro nu te koop in Nederland. Champagne, crémant de bourgogne, prosecco, spumante, cava, sekt, cap classique, bubbels.
Rianne Ogink: Ik heb een droom
I have a dream. De titel van waarschijnlijk de bekendste toespraak ooit, door Martin Luther King in 1963. De iconische manier van prediken galmt nog door m’n hoofd als ik eraan den....
Agroforestry
Agroforestry, of de "integratie van bomen en struiken in de landbouw", brengt een groot aantal ecologische, sociale en economische voordelen met zich mee. Agroforestry op wijngaard....
Champagne top 10
De actuele champagne top 10, de allerbeste en lekkerste champagne, door ons geproefd en beoordeeld. Plus een volledige opsomming van alle goede champagne te vinden bij De Grote Ham....
Top 10 betaalbare bubbels, mousserende wijnen
We drinken graag mousserende wijnen, champagne, crémant de bourgogne, prosecco, spumante, cava, sekt, cap classique of simpel bubbels. Maar die kunnen prijzig zijn. Wij zetten smak....
Rianne Ogink: Wijnboeren wensenlijst
Wijnbeurzen, voor de één een nachtmerrie, voor de ander een feest. Ik, zei de gek, vind het fantastisch. Een paar dagen rondzwerven op zo’n fair, een beetje kletsen hier, een beetj....
Goed verpakt
U vermoedde het vast al, verpakkingsmateriaal zorgt voor de meeste CO2-uitstoot in de wijnindustrie. Even de boosdoeners op een CO2-rijtje. 1. Traditionele glazen wijnfles (675 gra....
Argentijnse kerst met wijnen van Catena en recepten van Julius Jaspers
De familie Catena heeft nogal wat keren mijn pad gekruist. Laat ik eens beginnen bij die allereerste keer in 2006. Locatie: de Argentijnse ambassade in Den Haag. Daar ontmoette ik....
Julius Jaspers: Diamanthaas met sauce poivrade
Exclusief recept voor bij Catena malbec, in olie gegaarde diamanthaas met sauce poivrade, gegrilde Cevenne-ui en truffelboter
Julius Jaspers: Bourguignon van paddenstoelen
Exclusief recept voor bij Catena cabernet sauvignon, bourguignon van paddenstoelen
Plat in Engeland
Cotswold Hills is de eerste Engelse wijn die wordt verkocht in de hier al eerder genoemde duurzame platte wijnflessen. De wijngaard van de Royal Agricultural University in Cirences....
Job Seuren: De Consument
Witte wijn hoort bij vis, rood bij vlees. Goede wijn komt uit Frankrijk en Champagne schenk je uit een flûte. Zoals met alles hoor je ook in de wijnwereld ontelbare onzinnige stell....
Mouton Cadet, merk toch hoe sterk
Bordeaux…Wie kent het niet? De wijnstreek die het hele departement Gironde beslaat wordt wel ‘het grootste district voor klassewijn ter wereld’ genoemd. Vooral rood overigens.
Sherry
De echte wijnliefhebber geeft Sherry steeds vaker een kans. Het idee dat dit een drankje is voor zestigplussers, verdwijnt langzaam naar de achtergrond. Er gaat voor veel mensen ee....
Top 10 alcoholvrije wijnen
Hier vind je de actuele top 10 beste alcoholvrije wijn van alle door ons geproefde en beoordeelde alcoholvrije wijnen. Maar er zijn nog veel meer alcohol vrije wijnen daarom ook ee....
's Werelds grootste biologische wijnbouwareaal?
Met 159.868 hectare claimt Frankrijk de titel 's werelds grootste biologische wijnbouwareaal. Spanje en Italië blijven echter niet ver achter.
Rianne Ogink: Wijnschoolperikelen
Op de social mediakanalen van de wijnwereld zie ik de afgelopen tijd van alles voorbijkomen. Wereld zinfandel-dag, de lancering van Beaujolais nouveau en een heuse sherry week. Bor....
Klimaatverschuiving breedte graden?
De druivenplant is best een wereldreiziger maar hij aardt niet overal. Denk maar aan de Noordpool of de Sahara. Je zou toch zeggen: die eerste plek lijkt bij uitstek geschikt voor....
Job Seuren: Horeca stress
‘Wat heb jij toch een heerlijk beroep’ is misschien wel de zin die wij het vaakst van gasten horen. ‘Je proeft de hele tijd maar de mooiste wijnen, echt genieten’. Ja, dat klopt, w....
Bijen en Batman in Bordeaux
Wijnbouwers in Bordeaux hebben afgesproken hun ecologische voetafdruk tegen 2030 met 43% te verminderen. Het vergroten van de biodiversiteit rond de wijngaarden is een belangrijk o....
Rianne Ogink: Niet denken, maar doen
Schoolvakanties, wat heerlijk! Lekker om na twee maanden gewoon een weekje te kunnen lummelen. Geen lessen, geen volgeboekte agenda, geen reisplannen en alle tijd om studiestof te....
Een down under make-over
Een dranken- en horecabedrijf in Australië (de Endeavour Group) heeft een nieuwe lichtgewicht wijnfles ontwikkeld. Deze weegt slechts 420 gram
Drink je port, dan drink je historie
Het verhaal van port begint aan het einde van de 17e eeuw met de Negenjarige Oorlog. Lodewijk de Veertiende van Frankrijk, de Zonnekoning, krijgt het aan de stok met zijn Enge....
Toekomstbestendig dankzij oude stokken
In het Spaanse La Rioja maken oude wijnstokken wijn toekomstbestendig tegen klimaatverandering. Het door de overheid gefinancierde Vine and Wine Research Institute, bekend onder de....
Rianne Ogink: It depends...
Kwart voor acht, de wekker gaat. Ik snooze nog minimaal 3 keer voordat ik m’n bed uit rol. De koffie loopt door, mijn ontbijt werk ik met tegenzin naar binnen en braaf maak ik een....
Een satelliet en een robot vechten tegen ziektes in de wijngaard
Plantenziektes zijn de meest beperkende factor voor de wijnproductie, het beheer ervan is duur en de klimaatverandering maakt het nog veel erger.
Job Seuren: Eerste klas Blingbling
Wat zijn die mannen van Zoldering toch normale Hollandse jongens gebleven, nounou. Op een speedboot met bodemloos Château d’Yquem naar Cap Ferret, catering op de Paris Fashion Week....
De kurk tegen Climate Change?
Kurkeiken worden als een van de weinige commerciële bossen niet gekapt om te oogsten. De kurk wordt er iedere keer afgesneden. Dit betekent dat de koolstofopslagcapaciteit van de k....
Portugal onthult zijn geheimen
Ooit werd Portugal een beetje gezien als de wat morsige buurman van Spanje. De tuin onverzorgd. Het hemd uit de broek. Dirk uit Van Kooten en De Bie.
Rianne Ogink: Later als ik groot ben
De rust is wedergekeerd in Bordeaux. Behalve in Sauternes (waar ze de druiven nog even laten hangen voor de edel zoete wijnen) is overal de oogst binnen en zijn de ‘vendange’ feest....
Stroom uit wijn?
In Canada worden druiven die overblijven van de wijnproductie gebruikt om elektriciteit te maken. De druivenschillen en zaden, die eerder naar stortplaatsen werden verscheept
Wijn per zeilboot?
Een al wat ouder initiatief maar het melden niet minder waard. Een 52 meter lange driemaster op weg van Frankrijk naar Dublin met 60.000 flessen wijn uit de Languedoc-regio. Met al....
Oktober wijnmaand?
Voor de klimaatverandering was de wijnwereld lekker overzichtelijk. De druiven wisten hun plek. En wijnboeren wisten wanneer ze die moesten oogsten om het beste resultaat te krijge....
Rianne Ogink: Snuffelstage
Ondertussen ben ik bijna een maand in Frankrijk, de tijd vliegt! Helemaal ingeburgerd kan ik wel zeggen. Na zes pogingen is eindelijk gelukt om het internet te organiseren. Kent de....
Californië is ‘losing weight on purpose’
Het werd tijd zou je denken, maar het gaat in dit geval over flessen. Zoals de Wente Winery die hun Louis Mel Sauvignon Blanc fles bijna 100 gram lichter hebben gemaakt tot slechts....
De ware verdejo komt uit Rueda
De successtory is inmiddels nagenoeg bekend. Rueda is de benchmark voor verdejo. De regio onder Valladolid is hét wijngebied van Spanje voor fris wit van deze druif geworden.
Job Seuren: Op bezoek bij Cesare Bussolo in Barolo
Hokjesdenken, het lijkt allemaal zo makkelijk, ook in Barolo. Traditioneel versus modern, barrique versus botti, blend versus cru, rotorfermentatie versus langzame gisting, Barolob....
Zuid-Afrika zet de standaard
En wel de standaard voor duurzame wijnpraktijken over de hele wereld. Want tweederde van de Fairtrade-wijnen die in de wereld worden geproduceerd is afkomstig uit Zuid-Afrika. Daar....
Rianne Ogink: est arrivée
Daar ging ik dan, m’n rode praalwagen tot de nok toe gevuld en vergezeld door een vriendin, op weg naar Bordeaux. Al mee blèrend op toepasselijke roadtrip muziek als Fleetwood Mac....
Wijn als de kanarie in de kolenmijn
Een wetenschappelijke studie heeft uitgewezen dat wanneer de temperatuur met 2 graden stijgt, de kans bestaat dat bestaande wijnbouwgebieden met meer dan de helft krimpen.
Job Seuren: Over de waarde van wijnscores
“Heb je het al gehoord? Galloni heeft compleet afgerekend met ‘…’.” Deze zin heb ik inmiddels vaak gehoord. Galloni mag je overigens vervangen door Parker, Jancis, Atkin, noem ze m....
Wijnmakers omarmen de kurk weer
Slecht nieuws voor iedereen die altijd met een kurkentrekker heeft geworsteld, want de traditionele wijnsluiting - kurk - lijkt een comeback te maken.
Rianne Ogink: Hoi, ik ben Rianne en ik ben...
Hoi, ik ben Rianne Ogink en dit is mijn eerste wijnavonturenbijdrage voor De Grote Hamersma. Elke keer als ik mezelf weer voorstel is het een nieuwe kans op een eerste indruk. Een....
Het mag in Bordeaux: water bij de wijn
Dat het een hete, droge zomer is - daar zijn we inmiddels wel achter. Dat kan lekker zijn als je met vakantie bent, afhankelijk van de plek. Maar als druiventeler is er weinig lekk....
Niels van Laatum: De wijnwereld op zijn kop
‘Hier laten we de witte liever langer rijpen, de rode niet. Die kun je beter snel drinken. Maar eigenlijk zijn onze eilanden helemaal niet geschikt voor rood.’
Deze wijn redt de zee
Althans, zo claimt The Hidden Sea, een Australische wijnproducent uit het het zuiden van het land der tegenvoeters. Ze hebben zich aangesloten bij het ReSea-project, een Deens init....
Nicolaas Klei: Wijnteressant
Die wijnliefhebberij, dat was in het begin eerlijk gezegd interessantdoenerij. Zeventien, achttien, was ik, een wijsneus die een man van de wereld wilde wezen. En zo’n man wist van....
Biologische wijn, dat bestaat toch eigenlijk niet?
Klopt. Tot voor 2012. eko, staat er op het etiket, of Ecocert, Ecovin, AgriEcoBio, Proa... Allemaal keurmerken van controle-organisaties, die opletten of het wijn is van druiven ui....
Job Seuren: Hoe kreeft wijn beleeft
Eigenlijk wilde ik dit stuk beginnen met een zogenaamd recalcitrante opening dat ik niks heb met luxeproducten in een restaurant, maar wie houd ik daarmee voor de gek?
Familia Torres breidt uit in Rías Baixas
De Spaanse wijnfamilie Torres heeft aangekondigd Bodega Valdamor in Galicië aan te kopen. De witte wijnen van vooral albariño uit de noordwestelijke wijnregio Rías Baixas zijn goed....
Meer ruimte voor wijn
Eigenlijk: nog meer wijn de ruimte in. Na een eerste experiment met Pomerol Petrus 2000 gaan ook drie grote Italiaanse wijnproducenten op sterrenreis.
Niels van Laatum: Moeite doen
Wil je wat moois beleven, wil je iets goeds maken, dan moet je moeite doen. Dat kost inspanning, doorzettingsvermogen en gaat soms niet zonder afzien. Alleen dan produceert de wijn....
Goed dat er wijn is… en wc-papier!
Eindelijk een organisatie die snapt wat onze eerste levensbehoeften zijn: wc-papier en wijn. Na The Good Roll, het bonte maar vooral betere alternatief voor de billenpoetser, is er....
Zo goed is Calatayud
Welkom in het noorden van Spanje. Net over en achter de Pyreneeën vinden we het grote Aragón, in de Middeleeuwen nota bene een heus koninkrijk. En weliswaar zijn we net de grens ov....
Recept voor varkenswang bij garnacha tinto
Wat te eten bij de garnacha tinto? Paco maakte "Carilleras de cerdo ibérico con mousse de puré de patatas a la trufa" oftewel varkenswang van het iberisch varken met aardappel truf....
Recept voor tapas bij garnacha blanca
Wat serveert Paco, van Pacomer in de Amsterdamse Pijp, bij de blanca van de garnachadruif die solo optreedt in het wit van Marqués de Montañana?
Bas Korpel: Portugal, schatkamer van inheemse druiven
Een Portugese chardonnay, sauvignon blanc of merlot kom ik zelden tegen op de proeftafel. Hoe dat komt? Het heeft alles te maken met de geïsoleerde ligging van het land.
Job Seuren: Wijn in een restaurant - De basics
Ik houd ervan uit eten te gaan, ik eet zelden thuis. Noem het je werk mee naar huis nemen, alleen dan dus naar een andere plek. De sfeer, het gemak, nieuwe smaken, nieuwe ideeën, a....
Vers van de pers: druivenafval wordt gezonde voeding
Het begon met een beer die stond te peuzelen van een berg leeggeperste wijndruiven. Een Canadees bedrijf heeft 3,6 miljoen dollar aan financiering gekregen om voedzaam plantaardig....
Nicolaas Klei: Welke wijn bij welk mens?
Welke wijn bij welk mens? Over wijn-spijs-combinaties lees je van alles, maar over wijn-mens-combinaties valt ook langdurig te prakkiseren. Al zevenentwintig jaar heb ik geen vakan....
Je favoriete Beaujolais eerder in het schap?
Na een relatief normaal eerste kwartaal schoot ook in de Beaujolais-regio in mei de temperatuur omhoog. Drie graden boven het maandelijks gemiddelde. Sinds 1992 het op twee na vroe....
Een nieuwe loot aan de certificeringsboom: ROC
Op dit moment hét hotste item in de landbouw is de regeneratieve stijl, met een positief effect op de omgeving. Met minimale bodemverstoring, minimaal gebruik van chemische middele....
Niels van Laatum: Alcohol en suiker, kan het een ietsje minder?
Als auteur van het boek Natuurwijn, een helder verhaal over troebele wijn heb ik mij verdiept in de wereld van wijnen die gemaakt zijn met minimaal ingrijpen: low-intervention wine....
Steun Oekraïne met Purcari’s Freedom Blend
Château Purcari heeft veel baat bij financiële hulp. Om dit barmhartige humanitaire werk ten behoeve van de Oekraïense vluchtelingen te ondersteunen, doneert wijnimporteur LFE álle....
Niels van Laatum: Groen lullen of groen doen?
Wijnondernemers die zich inspannen voor een beter milieu, ik juich ze toe. Omdat het nodig is om minder CO2 uit te stoten, minder met chemicaliën te werken, de biodiversiteit te ve....
Merde: ‘Het hagelt, het hagelt…’
In het weekend van 4 en 5 juni was het opnieuw raak: hagelstenen soms zo groot als pingpongballen troffen meerdere wijnbouwgebieden in Frankrijk.
Job Seuren: Sterretje erbij
Wat een week. Sinds 30 mei schijnt er een Michelinster op Zoldering. Eigenlijk moet deze column over wijn gaan, maar eenmalig gebruik ik het als een soort overpeinzing. Zo’n drie j....
Ook de Michelinsterren zijn groen
Je ziet ze steeds vaker, groene Michelinsterren. Voor restaurants met chefs die nauw samenwerken met telers, boeren en vissers. Die wildplukken in de bossen, hun eigen dieren hebbe....
Nicolaas Klei: Waar komt de beste wijn vandaan?
Wijn is rood en komt uit Frankrijk, verordonneerde een wijndictator zaliger. Hij zei dat om lieden voor wie Chileense dropmerlot van € 3,99 het hoogtepunt van hun vineuze wereld wa....
Mouton Cadet vegan bio-rosé
Ook Bordeaux gaat steeds meer eco. Onlangs lanceerde wijnhuis Baron Philippe de Rothschild hun nieuwe Mouton Cadet bio-rosé. De wijn, met de focus op fruit en frisheid, is een blen....
Niels van Laatum: Pionieren in Portugal
Ik hou van spanning. Vooral in wijn. Wijn met energie, met rafelrandjes - niet te glad, zeker niet gepolijst. Een beetje rauw en hoekig mag het soms best zijn. Anders, zonder uit d....
De Franse slag is tegenwoordig een groene
De Franse wijnmaker Gérard Bertrand is, met meer dan 2 duizend hectare, de grootste producent van biodynamische wijn ter wereld.
Wat je van dichtbij haalt, is lekker
De Nederlandse wijndrinker is dol op wijnen uit de zogeheten Nieuwe Wereld. De helft van alle wijn die we kopen, komt uit die contreien. ‘Wat je van ver haalt, is lekkerder’ lijkt....
Job Seuren: Nederlands Kampioenschap Sommeliers
Deze week deed ik mee aan het Nederlands Kampioenschap Sommeliers. Niet zoals vroeger om te winnen, maar om te zien of ik nog mee kon komen met de steeds beter wordende jonge gener....
Het plastic wijnglas van de toekomst
In de race om het allemaal (nog) groener, houdbaarder en zuiniger te doen komt het Amerikaanse Govino met de nieuwste variant op het plastic wijnglas.
Buitengewone Wijn & BBQ recepten
Het is weer tijd om te barbecueën! Aanlokkelijke geuren van gekruid vlees, vis of groenten bereid op de barbecue. Vinify heeft samen met BBQ-ON Barbecuemaster Frank Klijn en sommel....
Van het glas af
De roep om alternatieve wijnverpakkingen voor de goede oude fles groeit en HEMA geeft antwoord met… karton.
Niels van Laatum: Water of wijn?
Nu hebben wij regelmatig dorst, de natuur heeft nog veel meer dorst. Droogte is een groot probleem en dat grote probleem wordt nog groter. Daar heeft de landbouw last van en dus oo....
Nicolaas Klei: Mensen proeven niet met hun neus, maar met hun oren.
Vertel dat het kostbaar en exquis is, en men vindt het lekker. Mensen proeven niet met hun neus, maar met hun oren.
Klimaatverandering rekt de grenzen op: Noorse wijn, iemand?
Wie ooit eens een wijncursus heeft gevolgd weet, de optimale breedtegraden om wijn te maken liggen tussen de 30 en 50.
Argentinië zoekt het hogerop
Argentinië. In de grote wereldwijde wijngids te vinden onder het hoofdstuk ‘Nieuwe Wereld’. Toch is dit toonaangevende Zuid-Amerikaanse wijnland bepaald niet van gisteren.
Job Seuren: Asperges en wijn
Na vele jaren en vele succesvolle en minder succesvolle wijn-spijs ervaringen met het witte goud weet ik een paar dingen zeker: 1. Asperges hebben wijnen nodig met zuren, zeker als....
Ribera del Duero
Ribera del Duero viert 40-jarig jubileum en verloot deze maand maar liefst 3 wijnklimaatkasten voor wijnliefhebbers. Bij aankoop van minimaal twee Ribera del Duero wijnen uit de Gr....
Cheval Blanc rooit wijnstokken voor bomen
Wijnmakers verzinnen en doen steeds meer om hun impact om het milieu te verkleinen. Of, om de invloed die klimaatverandering op hun wijnen heeft een halt toe te roepen.
Wijn drinken voor een schonere oceaan
Château Galoupet introduceert als eerste producent in de Provence een rosé in een kunststof fles. Die is plat, licht, flexibel en gemaakt van gerecycled plastic dat verzameld is la....
Nicolaas Klei: Wat is de beste manier om wijn te kopen?
Lekker wijnwinkelen. Toen Swiebertje en Malle Pietje nog in het echt bestonden was de wereld overzichtelijk. Zo om het half jaar kregen de burgemeester en de andere notabelen een u....
Niels van Laatum: Duurzaamheid, wat is dat eigenlijk?
We hebben er de mond van vol: duurzaamheid. Zelfs met een mond die al vol wijn is. Of juist dan, want die twee zijn in een constante discussie geraakt. Wijn moet duurzamer, het kan....
Chili lanceert duurzaamste wijn van Nederland
Aan alles is gedacht. Begin april lanceerde een nieuw Chileens wijnmerk de meest duurzame wijn die er in Nederland te krijgen is - zo luidt de claim-to-fame van B-Liv. Op alle fron....
Job Seuren: De sommelier, van stijve hark tot stoere hipster
Als geboren Brabander komen bij mij bij het woord gilde spontaan beelden langs van besnorde mannen die met grote vaandels en trompetten door dorp en kerk zwaaien om een zoveelste C....
Natuurlijke vijanden in de wijngaard: de vleermuis
Een van de spelbrekers bij het verbouwen van druiven is de wijngaardmot. De larven van het beestje maken gaatjes in de druiven waardoor schimmels vrij spel hebben.
Duurzaam kopen: we willen wel maar doen het niet
Het aandeel wijnkopers dat gevoelig is voor de term ‘duurzaamheid’ is groot en blijft groeien. Zo’n 60 procent van consumenten wereldwijd geeft aan zich verbonden te voelen met duu....
Niels van Laatum: Wijn proeven online of niet online, dat is de vraag
Corona is niet weg, dat kan een reden zijn. Want veel slimme aanpassingen die ons er vooral tijdens lockdowns doorheen sleepten zijn er nog. Ook in de wijnwereld. Online wijnproeve....
Zuurstofarme kurk voor betere Champagne
Weer een dingetje waar wijnmakers zich zorgen om maken: zuurstof in kurken. Maar wacht even. Dat was toch net waarom wijn bij het ouder worden soms zo interessant kan zijn? Door da....
Niels van Laatum: Druiven telen nieuwe stijl: van wijnboer naar grondboer
Groen kan altijd anders. Gelukkig maar. Want ondanks dat wijnbouw steeds minder belastend voor milieu en omgeving wordt, is op het op de lange termijn nog steeds niet duurzaam. Alt....
Bio blijft hard doorgroeien in Frankrijk
In 2020 was ‘al’ 17 procent van alle wijngaarden in Frankrijk biologisch. Als we ervan uitgaan dat dit wijnbedrijven zijn die dat gecertificeerd doen, want het zijn de officiële ci....
Job Seuren: Decadent drinken
Ik houd van zoete wijn. Zo, het is eruit. Mijn naam is Job en ik houd van zoete wijn. Nee, natuurlijk niet van lafzoete liebfraumilch of canei, maar van het échte soort. Je weet we....
Nicolaas Klei: Lekker groen
In het begin werd biologische wijn gemaakt door lieve bevlogen geitenbreiers. Die hadden het beste met ons voor, en nog meer hielden ze van Moeder Aarde, maar van wijn maken hadden....
Geen wijn maar molotovcocktails
Het kon niet uitblijven, nieuws uit Oekraïne. De invasie door de Russen noodt iedereen tot drastische maatregelen. Wijnmakers zijn gestopt met het bottelen van wijn, maar vullen hu....
Niels van Laatum: Vergeet alles wat je weet over Franse druivenrassen
Frankrijk is een traditioneel wijnland. Per regio is al sinds de invoering van het appellatie-systeem, ergens halverwege de negentiende eeuw, bepaald welke druivenrassen waar mogen....
Biologische wijn scoort (steeds) beter in Italië
‘Drie bekertjes’ voor deze wijn! Dat klinkt misschien suf maar in Italië ben je een hele baas als jouw wijn Tre Bicchieri (drie glazen) scoort. Gambero Rosso, een Italiaans tijdsch....
Niels van Laatum: De groene sprong voorwaarts
Een heel eind beneden, ergens onderaan ons bolletje, maken ze ook al jaren wijn. Precies, Down Under. Da’s niet eens makkelijk daar, overigens. Warmte, droogte, bosbranden, overstr....
Magere melk als vervanger van koper?
Om schimmels als (valse) meeldauw in de wijngaard te bestrijden is een papje van koper en kalk het meest effectief. Helaas. Want koper is een zwaar metaal en via het grondwater ook....
Grootste wijnproducent van Zuid-Amerika loopt in de pas
Duurzaam aanpakken, daar gaan tegenwoordig hele strategieën aan vooraf. Dat is niet gewoon even - uh - aanpakken. De grootste wijnspeler van Zuid-Amerika, Viña Concha y Toro, prese....
Nicolaas Klei: Drink minder, proef meer.
Het beste dieet, dat is volgens een vriendin die grappig genoeg net zo heet als haar kookboekwinkel, nog altijd het EDH-dieet. Eet De Helft. Niks geen gedoe met gluten, koolhydrate....
Job Seuren: Wijn en eten
Wijn en eten, ze horen bij elkaar als… wijn en eten. Netflixje op de bank met een herfstig glas rood, daar hoort wat lekkers bij. Matcht het? Voor geen meter. Toch kan het een niet....
Niels van Laatum: Groene gewassen of groengewassen?
Wel ja, hak er maar meteen in met een ingewikkelde kop. Ik leg het je uit. Als bewaker van alles duurzaam en groen spot ik voor De Groene Hamersma naar internationaal wijnnieuws ov....
Betere Bordeaux in een melkpak?
In de strijd om een beter wijnmilieu wordt één aspect nog wel eens over het hoofd gezien. De verpakking. De sluitpost in verduurzaming, zo lijkt het. Maar niet bij iedereen. Châtea....
Hubrecht Duijker: Catalunya
Wat de acceptatie van uitheemse druivenrassen betreft werd nergens in Spanje zo’n progressief én succesvol beleid gevoerd als in Catalunya. Wat de wijnwereld ontdekte toen eind jar....
Eerste officiële oranje wijn van Spanje
Oranje wijn en Spanje - tja, dat kon niet uitblijven. Want behalve appeltjes van oranje krijgen ook ‘orange wines’, of ‘vins brisats’ in het Catalaans, er nu een officiële status.....
Top 10 Aldi wijnen
Hier vind je de top 10 van de door ons geproefde en beoordeelde Aldi wijnen. Maar er zijn er nog veel meer die een goede score hebben gekregen van De Grote Hamersma, je kunt ze hie....
Job Seuren: Een wijnkaart met plaatjes
Ik weet wel iets van wijn, in ieder geval wat er in Nederland beschikbaar is. Daarmee heb ik het geluk (en mijn vriendin de pech) dat ik mijn weg vrij goed weet in wijnkaarten en z....
Top 10 Gall & Gall wijnen
Hier vind je de top 10 van de door ons geproefde en beoordeelde Gall&Gall wijnen. Maar er zijn er nog veel meer die een goede score hebben gekregen van De Grote Hamersma, je ku....
Top 10 Mitra Drankenspeciaalzaken wijnen
Hier vind je de top 10 van de door ons geproefde en beoordeelde Mitra wijnen. Maar er zijn er nog veel meer die een goede score hebben gekregen van De Grote Hamersma, je kunt ze hi....
Top 10 De Bruijn Wijnkopers wijnen
Hier vind je de top 10 van de door ons geproefde en beoordeelde De Bruijn Wijnkopers wijnen. Maar er zijn er nog veel meer die een goede score hebben gekregen van De Grote Hamersma....
Top 10 Wijnkring wijnen
Hier vind je de top 10 van de door ons geproefde en beoordeelde Wijnkring wijnen. Maar er zijn er nog veel meer die een goede score hebben gekregen van De Grote Hamersma, je kunt z....
Top 10 Pasteuning wijnen
Hier vind je de top 10 van de door ons geproefde en beoordeelde Pasteuning wijnen. Maar er zijn er nog veel meer die een goede score hebben gekregen van De Grote Hamersma, je kunt....
Top 10 Vinoblesse wijnen
Hier vind je de top 10 van de door ons geproefde en beoordeelde Vinoblesse wijnen. Maar er zijn er nog veel meer die een goede score hebben gekregen van De Grote Hamersma, je kunt....
Top 10 The Wine List wijnen
Hier vind je de top 10 van de door ons geproefde en beoordeelde The Wine List wijnen. Maar er zijn er nog veel meer die een goede score hebben gekregen van De Grote Hamersma, je ku....
Top 10 Bolomey wijnen
Hier vind je de top 10 van de door ons geproefde en beoordeelde Bolomey wijnen. Maar er zijn er nog veel meer die een goede score hebben gekregen van De Grote Hamersma, je kunt ze....
Top 10 Henri Bloem wijnen
Hier vind je de top 10 van de door ons geproefde en beoordeelde Henri Bloem wijnen. Maar er zijn er nog veel meer die een goede score hebben gekregen van De Grote Hamersma, je kunt....
Top 10 Colaris wijnen
Hier vind je de top 10 van de door ons geproefde en beoordeelde Colaris wijnen. Maar er zijn er nog veel meer die een goede score hebben gekregen van De Grote Hamersma, je kunt ze....
Top 10 vindmijnwijn.nl wijnen
Hier vind je de top 10 van de door ons geproefde en beoordeelde vindmijnwijn.nl wijnen. Maar er zijn er nog veel meer die een goede score hebben gekregen van De Grote Hamersma, je....
Top 10 Neleman wijnen
Hier vind je de top 10 van de door ons geproefde en beoordeelde Neleman wijnen. Maar er zijn er nog veel meer die een goede score hebben gekregen van De Grote Hamersma, je kunt ze....
Nicolaas Klei: Lekker Goedkoop
Gelukkig Nieuwjaar! Maar als je dan een week later wakker wordt van een door katerdromen geplaagd dutje in de restanten van de huzarensalade en bespeurt dat er her en der nog licht....
Top 10 De Gouden Ton wijnen
Hier vind je de top 10 van de door ons geproefde en beoordeelde De Gouden Ton wijnen. Maar er zijn er nog veel meer die een goede score hebben gekregen van De Grote Hamersma, je ku....
Top 10 Les Généreux wijnen
Hieronder vind je de top 10 van de door ons geproefde en beoordeelde Les Généreux wijnen. Maar er zijn er nog veel meer die een goede score hebben gekregen van De Grote Hamersma, j....
Top 10 Jumbo wijnen
Hier vind je de top 10 van de door ons geproefde en beoordeelde Jumbo wijnen. Maar er zijn er nog veel meer die een goede score hebben gekregen van De Grote Hamersma, je kunt ze hi....
Top 10 Albert Heijn wijnen
Hier vind je de actuele top 10 Albert Heijn wijnen, de allerbeste en lekkerste, door ons geproefd en beoordeeld. Maar er zijn nog veel meer goede wijnen, daarom een volledige opsom....
Top 10 Picnic wijnen
Hier vind je de top 10 van de door ons geproefde en beoordeelde Picnic wijnen. Maar er zijn er nog veel meer die een goede score hebben gekregen van De Grote Hamersma, je kunt ze h....
Top 10 Plus wijnen
Hier vind je de top 10 van de door ons geproefde en beoordeelde Plus supermarkt wijnen. Maar er zijn er nog veel meer die een goede score hebben gekregen van De Grote Hamersma, je....
Top 10 Lidl wijnen
Hieronder vind je de top 10 van de door ons geproefde en beoordeelde Lidl wijnen. Maar er zijn er nog veel meer die een goede score hebben gekregen van De Grote Hamersma, je kunt z....
Top 10 Hema wijnen
Hier vind je de top 10 van de door ons geproefde en beoordeelde HEMA wijnen. Maar er zijn er nog veel meer die een goede score hebben gekregen van De Grote Hamersma, je kunt ze hie....
Top 10 Ekoplaza wijnen
Hier vind je de top 10 van de door ons geproefde en beoordeelde Ekoplaza wijnen. Maar er zijn er nog veel meer die een goede score hebben gekregen van De Grote Hamersma, je kunt ze....
Top 10 Coop wijnen
Hier vind je de top 10 van de door ons geproefde en beoordeelde COOP wijnen. Maar er zijn er nog veel meer die een goede score hebben gekregen van De Grote Hamersma, je kunt ze hie....
Top 10 Vomar wijnen
Hier vind je de top 10 van de door ons geproefde en beoordeelde Vomar voordeelmarkt wijnen. Maar er zijn er nog veel meer die een goede score hebben gekregen van De Grote Hamersma,....
Top 10 Marqt wijnen
Hieronder vind je de top 10 van de door ons geproefde en beoordeelde Marqt wijnen. Maar er zijn er nog veel meer die een goede score hebben gekregen van De Grote Hamersma, je kunt....
Top 10 Hoogvliet wijnen
Hieronder vind je de top 10 van de door ons geproefde en beoordeelde Hoogvliet wijnen. Maar er zijn er nog veel meer die een goede score hebben gekregen van De Grote Hamersma, je k....
Lijstjes, lijstjes, lijstjes
Het is weer eind december, dus tijd om lekker in clichés van nieuwsoverzichten, best off’s, andere hoogte- en dieptepunten en clichés van het mopperen over dit soort lijstjes te ve....
Top 10 Grapedistrict wijnen
Hier vind je de top 10 van de door ons geproefde en beoordeelde Grapedistrict wijnen. Maar er zijn er nog veel meer die een goede score hebben gekregen van De Grote Hamersma, je ku....
Job Seuren: Wijnland Duitsland
Steeds vaker word ik met mijn ouder worden geconfronteerd. Mijn kruin en haarlijn vereenzelvigen zich met elkaar, het ‘je’ in buikje is eigenlijk al een tijd geen onderdeel meer va....
Puzzel mee met Pays d'Oc IGP
Je vindt hier de oplossingen voor de puzzel actie in samenwerking met Pays d’Oc IGP.
Pays d'Oc IGP wijnen: Winterzon
Denken we aan het zuiden van Frankrijk dan doemt voor ons geestesoog al snel de Mediterrannée zo blauw, zo blauw op, ruiken we de geur van tijm en rozemarijn en zien we ons zelf zi....
Nicolaas Klei: Waarom is Champagne zoveel duurder dan wijn?
Een kennis had champagne in de aanbieding gezien. “Is dat wat?”, “Een keurige schuimwijn”, antwoordde ik, “maar er is beter voor minder geld. Neem bijvoorbeeld de biodynamische cré....
Hubrecht Duijker: Een frisse neus
Zo je een frisse neus kunt halen met een strandwandeling, zo kun je dat ook met Beaujolais. In rode vorm ruikt en smaakt deze altijd fris.
Job Seuren: Proeven
Sinds een jaar of wat proef ik een paar keer per maand wijn mee met meneer Hamersma. Zo blijf ik niet wereldvreemd in mijn sommeliershoekje hangen met louter wijnen van 50 euro of....
Iedereen aan tafel met Ribera del Duero!
Toen ik om mij heen keek zag ik dat de lokale gasten stuk voor stuk volstrekt tevreden waren met één wijn. In de meeste gevallen was dat een stevige rode uit Ribera del Duero, gema....
Nicolaas Klei: Waarom is de inhoud van de gemiddelde wijnfles 75cl?
Of het nu blindmakend bocht is, afgeprijsde fabriekswijn met dertien-in-een-dozijn-afdronk of nectar die een 10+ met een griffel krijgt van de Grote Hamersma: éen ding hebben alle....
Hubrecht Duijker: In de wolken
Eerlijk is eerlijk, ondanks de opkomst van alle mogelijke andere rode wijnen raken ware wijnliefhebbers immer in de wolken van de grote klassiekers uit Bordeaux.
Job Seuren: Natuurwijn
Ik dacht het licht te hebben gezien, maar dat dacht ik wel vaker en werd toen weer met de neus op de feiten gedrukt. Natuurlijk of niet, wat er gemaakt wordt moet gewoon goed zijn.....
Nicolaas Klei: Hoe lang blijft een geopende fles wijn goed?
...Een oude wijnwijsheid: zoveel dagen als een geopende fles goed blijft, zoveel jaren kun je ‘m ongeopend bewaren. Dus Papin proeven. Bescheiden glaasje uitschenken, kurk weer in....
Pinot Paradise 3: Pinot Noir alias Spätburgunder
‘De Duitse wijnbouwers profiteren onmiskenbaar van de klimaatverandering; er is sinds de jaren tachtig welbeschouwd geen slechte oogst meer geweest.’  Ook pinot noir, spätburg....
Arthur van Amerongen - Dé Wijngids voor de Algarve en de Alentejo
Een exclusieve voorpublicatie uit 'Dé Wijngids voor de Algarve en de Alentejo' van Reggie Smith en Arthur van Amerongen. Inderdaad, die laatste is de geliefde en gehate columnist v....
De bladeren vallen, de prijzen dalen
Bijna traditioneel omarmt Albert Heijn de herfst met hun wijnmarkt. En daar ligt het zwaartepunt dit keer op wijnen die we niet alleen in het najaar graag drinken maar die ook tijd....
Hubrecht Duijker: Malbec uit Mendoza
Ongeveer duizend kilometer landinwaarts, in een brede strook van plateaus en valleien langs de Andes, is Mendoza gesitueerd, de grootste wijnstreek van Argentinië. Schone luchten,....
Job Seuren: Wijnarrangement, maar dan goed
‘De liefde. Daar zouden ze nou eens een liedje over moeten schrijven’ grapt Theo Maassen. Als je met wijn en restaurants bezig bent dan heb je het gevoel dat er net zo vaak over wi....
Kamagurka: Chardonnay factor 100
De klimaatverandering laat de wijngaardeniers steeds intensiever zoeken naar manieren om druiven te beschermen tegen te intense zonnestralen.
Julius Jaspers: Recept voor sateh daging bij syrah
Montaignan heeft een fles van hun syrah laten bezorgen bij Julius Jaspers. Inderdaad, wie kent ‘m niet? Maar wat je misschien nog niet wist is dat hij net een nieuw kookboek heeft....
Mascha Lammes en Ronald Giphart: Recept voor schelpjes à la Sea Salt Saloon bij chardonnay
Montaignan heeft een fles van hun chardonnay laten bezorgen bij Mascha Lammes en Ronald Giphart. Los van het feit dat zij zelf erg houden van wit met wat meer vulling hebben ze ook....
Judith Cyrus: Recept voor tjiem tjiem kip bij rosé
Montaignan heeft een fles van hun rosé laten bezorgen bij Judith Cyrus. Behalve dat zij kok is, zelfs nog in de keuken heeft gestaan bij niemand minder dan Yotam Ottolenghi heeft z....
Hubrecht Duijker: Herfst
Confits, sudderlapjes en andere herfstige stoofschotels gaan nog beter smaken met erbij een Saint Mont. Gewoon omdat deze rode wijn komt uit het Franse zuidwesten waar stoofgerecht....
Montaignan weet wat lekker is
Vorig jaar vroeg Montaignan aan een aantal professionele lekkerbekken wat volgens hen goed zou passen bij hun Pays d’Oc syrah, chardonnay en rosé. Daarvoor stapten zij binnen bij d....
Job Seuren: Petrus als karakter
Wijnen zijn als honden, ze groeien naar hun baasje. Ze nemen het karakter van hun baasje of in dit geval hun maker aan. En misschien ook wel een beetje andersom. Neem Chablisicoon....
Kamagurka: Ruth, wit en rosé
Kent u haar nog, de stokoude Amerikaanse tv-sekstherapeute Dr. Ruth? Ze is niet dood, ze leeft! In ieder geval voldoende om nog een assortiment wijnen op de markt te brengen, bedoe....
Hubrecht Duijker: Vakantiegevoel
Binnen en buiten Spanje geniet de noordelijk gelegen, door een bergketen beschutte Rioja faam vanwege zijn rode wijnen. Steeds vaker echter beginnen uit deze rond de Ebro gelegen r....
Nicolaas Klei: Over kookwijn
Indachtig het oude mopje ‘ik kook altijd met wijn - soms doe ik het zelfs in het eten’, rijst tijdens het wachten naast de ovendeur de vraag: welke wijn gaat in de pan, en welke in....
Hubrecht Duijker: De groene donau
In Oostenrijk wordt de Donau als blauw bezongen, maar wat wijn betreft zou groen terechter zijn. Want op, rond en achter de oevers van de Wachau en andere wijnstreken groeit ’s lan....
Job Seuren: Melksommelier?
Bij werken in de horeca, of als wijnjournalist wat dat aan gaat, ligt overmatig alcoholgebruik op de loer. Daarom proberen mijn compagnon en ik bij wijze van goed voorbeeld een paa....
Kamagurka: Hoofdpijndossier
Sinds de EU de waarschuwing ‘bevat sulfiet’ verplicht heeft gesteld op wijnflessen, krijg ik vaak van wijndrinkers te horen dat zij van een bepaalde wijn hoofdpijn krijgen. Dan doe....
Nicolaas Klei: Op bezoek bij de wijnboer
Die ome Henk. Wat keek hij blij toen we het kampeerterrein opreden. Drie Hollandse jongens! Voetballen! Bier! Niks daarvan. Wij waren niet op reis voor de lol, wij kwamen hier met....
Glaasje Groen
Het intense groen van Nederland vindt zijn gelijke in Noord-Portugal. Waar vanwege de groen brengende regen druivenstokken vaak groeien in prieelvorm, zodat wind het grondvocht weg....
Horeca tips & tricks
Om te ervaren hoe dat voor onze gasten voelt, is het voor mensen die in restaurants werken oh zo belangrijk om uit eten te gaan. Als je je kunt inleven in de gast kun je je werk oo....
Rosé is here to stay
Na het succes De Lekkerste Chardonnay, inmiddels bijna twintig jaar geleden, verzocht de uitgever al ras om toch vooral ook maar meteen nummer twee te maken. De Lekkerste Rosé....
Kamagurka: Vals spelen
Wijnwetenschappelijk gezien is sauvignon blanc de meest onderzochte druif ter wereld. Hierdoor weten we dat ‘the rebel in the world of whites’ zijn kont-tegen-de-krib-karakter te d....
Best in Bayern
Het was op wijnreizen door Franken, het belangrijkste wijngebied van Bayern dat ik ontdekte hoe lekker Müller-Thurgau kan zijn. Zowel tijdens een plukkerslunch met brood en allerle....
Kleigoed en Hamerstuk #14
Collega Klei kwam mij geestelijk voorbereiden op een afscheid. Niet dat hij er de wijnbrui aangeeft en vanaf heden als watercriticus door het leven gaat. Zolang er glasbakken zijn,....
Job Seuren: Keuzestress
Ik durf niet meer naar de deur als de postbode is geweest. Ik ben halverwege de 30, maar mijn vriendin zou zeggen; zeg maar gerust bijna 40. Vrijwel dagelijks ligt de mat bezaaid m....
Kamagurka: Heren u weet wat u te doen staat
Driekwart van de vrouwen vindt een man aantrekkelijker als hij iets van wijn weet, aldus een Amerikaans onderzoek.
Kleigoed en Hamerstuk #13
Collega Klei kwam ook mij een fles rosé overhandigen. Origineel hoor. Eerder al was ik bij hem neergestreken met een chiaretto die mij in ieder geval goed was bevallen. Was het een....
Laat op de dag
Port met jaartal is een rust gevende wijn, heel geschikt om de dag mee af te sluiten. vooral wanneer het buiten koud is. Gezien zijn smaakintensiteit kun je hem bovendien serveren....
Vintage Port, de onneembare reis
Gelukkig loop ik eens per week de winkel van Mevrouw Hamersma binnen. Dan praat Meneer Hamersma mij bij over de ontwikkelingen in de supermarkten en welke rosé ik deze zomer niet m....
Kleigoed en Hamerstuk #12
Als praktiserend tevens fundamentalistisch lid van de splinterbeweging WIREKUF, Wijn Is Rood En Komt Uit Frankrijk, was heer Klei waarschijnlijk weer eens bang om zijn eigen wijngl....
World Verdejo Day
Vanaf deze plek hebben we de verdejo al eens toegejuicht in onze lofzang over Rueda. Niet onterecht natuurlijk. Voor wie die bijdrage destijds gemist heeft hier nog even de hoogtep....
Wat is het verschil tussen goede en slechte wijn
‘Wat is het verschil tussen goede en slechte wijn?’. Een vraag waarvan je in eerste instantie denkt: wat is dit nou voor iets, dat weet je wel toch? Maar daar staat die vraag je va....
Corsicaans druiven duo
"Corsicaanse druiven duo". Een tekstminiatuur over een wijn vergezeld door een bijpassend schilderij van Hubrecht Duijker.
Kleigoed en Hamerstuk #11
Ach ja, straks, straks, straks. Straks als de terrassen weer volop open mogen en de polonaise bezit zal nemen van de binnensteden. Straks als we weer met zijn allen in een voetbals....
Job Seuren: (g)een ezel
Ik voel hem nog. Na drie maanden sluiting mochten we in juni 2020 weer open en de eerste week werken vierden we bij Café Parlotte in de Amsterdamse Westerstraat. We waren in jubels....
Wat heeft de zomer straks te bieden?
Iedere wijninkoper die we spreken – klein en groot - is het er helemaal over eens: in Nederland beginnen we steeds vaker de wat duurdere wijnen te drinken. Weliswaar is de gemiddel....
Pinot Paradise: Pinot Gris alias Grauburgunder
In de vorige bijdrage stond pinot blanc (weissburgunder) centraal. En is dat het geval, dan is pinot gris - die ter plekke veelal de schijnwerpers op zich weet gericht als grauburg....
Kleigoed en Hamerstuk #10
Wat een droevenis. En wat een rust. Gewoonlijk leek het rond deze tijd wel of de Vijand weer was binnengevallen, met op alle stoepen in boze letters BEZET. Maar ook dit jaar is dan....
Seuren wil niet zeuren: Terug naar de basis
Begin deze week deed ik wijnexamen WSET. Het bleek het een uitstekende gelegenheid om aspecten die ik voor normaal was gaan aannemen eens kritisch onder de loep te nemen. De prijs....
Kleigoed en Hamerstuk #9
Eind maart, de 27e om precies te zijn, was er wereldwijd iets dat Aarde-Uur heet. Een uurtje het licht uit, want dat is goed voor Moeder Aarde. Lief. Maar lastig. Ten burele van De....
Seuren wil niet zeuren: Onnederlands goed
Wat is er nu leuker dan de zoektocht naar die ene nieuwe ontdekking? Kijken of de wijn roder is bij de buren. 
Pinot Paradise: Pinot Blanc alias Weissburgunder
Laten we even aftrappen met Pinot Blanc alias Weissburgunder, de druif waarvan in Duitsland de afgelopen twintig jaar het wijngaardareaal met meer dan 120 procent is toegenomen. Mo....
Kleigoed en Hamerstuk #8
Ik hou van hijsen. Een goed glas, uiteraard, maar ook kijken naar een grote hijskraan en het meest van ouderwets met een touw aan zo’n haak hoog in de gevel. Zelden gaat het mis, h....
Riesling vieren
Vandaag, 13 maart, is er sprake van een feestje: het is Riesling Birthday. Dan gaat met name in Duitsland – het zal je niet verbazen - de rode loper uit. En langs de route zal het....
Seuren wil niet zeuren: Iedereen kan wijnproeven
Het bestaat nog. Ik moest het even opzoeken, maar je kunt het gewoon bestellen: iedereen kan schilderen van Ravensburger. Het kwam ter sprake toen we de afgelopen maand druk waren....
In Marche begint het te marcheren
Welbeschouwd kent Italië twee beroemde wijnflessen. Het mandflesje voor de rode chianti dat zijn claim to fame echter voornamelijk te danken had aan zijn voormalige biotoop. O....
Kleigoed en Hamerstuk #7
Terwijl ik me in m’n pomerolkelder onledig hield met wat vergelijkend warenonderzoek, want wij van DGH zijn dag en nacht in touw voor onze lezers, liet een lakei kameraad Hamersma....
Seuren wil niet zeuren: Glühwein
Sommeliers kunnen een naar volkje zijn. Zelfingenomen en arrogant alleen de wijnen acceptabel vinden die op hun eigen wijnkaart staan. Natuurwijnfundamentalisten roepen om het hard....
Kleigoed en Hamerstuk #6
Sylvia Witteman schreef in de Volkskrant dat ze nou toch eindelijk een winnaar uit het schap ‘alcoholloos’ had geplukt. Vol en ferm van smaak, zonder een spoor van dat hondedrollen....
Seuren wil niet zeuren: Vitamine D wijn
Nou hè hè, eindelijk. Er zijn weer sneeuwvlokken van enige substantie gevallen. Naast het koffie- en glühwein uitje was er heel even een extra excuus om de deur uit te gaan. De tel....
Topwijnen van 2020
We zijn halverwege Dry January en misschien durf je zelfs alweer heel voorzichtig een klein beetje aan lekkere wijn te denken. Nu hebben we er in 2020 voor De Grote Hamersma rond d....
Top 10 bio wijnen onder 10 euro
Top 10 bio wijnen onder 10 euro
Top 10 bio wijnen
Top 10 bio wijnen
Top 10 mousserend
Top 10 mousserende wijnen (champagne, cava, crémant..)
Top 10 rosé onder 10 euro
Top 10 roséwijnen onder de 10 euro. Ontdek betaalbare rosés die je smaakpapillen zullen verrassen zonder je portemonnee te belasten.
Top 10 rosé
Welkom bij de top 10 lijst van Rosé wijnen uit De Grote Hamersma!
Top 10 witte wijnen onder 10 euro
Top 10 witten wijnen onder 10 euro
Top 10 witte wijnen
Top 10 witte wijnen
Seuren wil niet zeuren: Laagalcoholisch
Ik zie altijd een beetje op tegen de feestdagen. De cadeau- en voorbereidingsstress is medio november al af te lezen aan glazige ogen en trillende handen. Anderen kennen dat ongeco....
Kleigoed en Hamerstuk #4
Wij van Kleigoed & Hamerstuk zijn jong en in de bloei van ons leven, maar toch wel zo volwassen dat we de tijd nog hebben meegemaakt dat wijn gezond was. Goed tegen, voor en bi....
Seuren wil niet zeuren: Einde jaar
Jaaropsommingen zijn vaak meer op verleden dan op toekomst gericht. In wijncontext betekent het bovendien meestal ‘kijk eens wat voor onmogelijk dure icoonwijnen ik dit jaar allema....
Champagne is de enige wijn die je 24 uur per dag kunt drinken
Het is mijn vaste opening als ik met Circus Champagne door het land trek. Met name de laatste jaren deed ik vele dorpen en steden aan. Door onze groeiende belletjesconsumptie nam o....
Kleigoed en Hamerstuk #3
Ooit was Nicolaas praktiserend lid van WIREKUF: Wijn Is Rood En Komt Uit Frankrijk. Duidelijk is dat het hier een fundamentalistisch gezelschap betrof dat slechts als doel had de w....
Kerst. Maar dan met mate
Daar zitten we dan straks kerstfeest te vieren. Met zijn vieren. Vooruit, met zijn vijven dan, omdat het mag. De 22e weten we meer. En dat terwijl we vorig jaar nog zo’n goed voorn....
Van de kleintjes moet je het hebben
Steun kleine ondernemers, is het motto in coronatijd. Dus waarom dit jaar geen wijn van een kleine boer bij de kerstdis? De wijnen van kleine wijnboeren kom je gewoonlijk niet in d....
Seuren wil niet zeuren: Sherry
Ja hoor, het is weer zo ver. Eens per jaar is er zo’n irritante professional die belerend probeert ‘de consument’ (want er is natuurlijk maar 1 consument…) van Sherry te overtuigen....
Waanzin en Wijnzin met Kamagurka
Ook Kamagurka heeft een andere kijk op wijn. Maar is dat niet de man die dagelijks de wereld een spiegel voorhoudt met zijn cartoons in NRC Handelsblad? Jazeker, dat is ‘m. In de r....
Zo doet men dat in Somontano, project VIDAS
Tien jaar geleden verscheen er een interview waarin een aantal Spaanse toonaangevende wijnproducenten hun zorgen uitsprak over klimaatverandering, de invloed daarvan op de wijnwere....
De roep om Rueda
In Rueda, de steeds populairder wordende witte wijnstreek onder Valladolid, speelt de verdejodruif al meer dan duizend jaar een thuiswedstrijd. Alleen deed deze dat heel lang puur....
Een witte kerst? Een rode? Of een rosé?
Een ding is zeker, in ieder geval wordt het een wijnfestijn. Pre-corona zat de belangstelling in Nederland voor wijnen van een betere kwaliteit (en een hoger prijskaartje) al in de....
Kleigoed en Hamerstuk #2
Eind vorige eeuw zat ik in Brussel in een jury. We zaten aan een lange tafel en keken sip. Want van al die duchtig beproefde flessen Nederlandse en Belgische wijnen was slechts een....
Seuren wil niet zeuren: Orange Wines
We doen er nu heel tof en springerig over, maar toen wij 10 jaar geleden pas in de verte de term ‘natuurwijn’ hoorden fluisteren stond in het vooruitstrevende tweesterrenrestaurant....
De Grote Hamersma Adventskalender 2020
In Duitsland staat het traditionele Oktoberfest in het teken van het bier. In samenwerking met het Informatiebureau voor Duitse Wijn zet De Grote Hamersma deze maand echter de Duit....
Orange Wine: Oranje boven
De gevestigde wijndriehoek rood-wit-rosé moet inschikken. Langzaam maar zeker schemert er een nieuwe kleur door op het smaakpalet van de wijndrinker: oranje. Nu klinkt dat misschie....
Seuren wil niet zeuren: Bordeaux
Je leest DGH, dus je vindt wijn tof. Dan ga je ongetwijfeld ook regelmatig uit eten. Wanneer kreeg je voor het laatst een wijnkaart met een serieus aandeel rode Bordeaux? Dit decen....
Kleigoed en Hamerstuk #1
Niet te vertrouwen, die Hamersma. Zegt vrolijk dat hij weet dat ik zo van beaujolais houdt, splitst-ie me toch weer één van z’n vermaledijde champagnes in de maag. O nee, toch niet....
Bordeaux: calculator of kurkentrekker?
Het was zo en het zal waarschijnlijk altijd zo blijven: er zijn wijnliefhebbers die bij voorkeur alleen naar hun wijn kijken. Die zie je met een calculator in de hand in plaats van....
Argentijnse wijn
Het reclamebord pal naast de aankomsthal van het vliegveld van Mendoza laat niets aan duidelijkheid te wensen over: ‘Welcome to Argentina’s Winecapital’. Om de claim kracht bij te....
De 10 lekkerste wijnen onder de 10 euro uit Portugal
Nu de temperaturen al aardig dalen, is het tijd voor huiselijke zondagmiddagen met een glaasje rood uit warmere oorden. Wij selecteerde voor het AD tien Portugese wijnen onder de 1....
Rood, wit of cliché?
In het voorjaar en in de zomer willen we frissere en doordrinkbaardere wijn. Meestal dartel wit, fruitige rosé en ook wat koeler te drinken rood tegenwoordig. Lekker bij onze salad....
Hoe nieuw is nieuw?
Voor het overzicht willen we de wijnwereld nog wel eens in tweeën knippen. Niet zoals bij ‘de gewone’ in een noordelijk- en een zuidelijk halfrond maar in een oude – en een nieuwe....
Recept voor rode mul bij rosé
Montaignan heeft een fles van hun rosé laten bezorgen bij Oud-Zuid. Daar hebben ze chef-kok Ralph Woerde gevraagd om er een passend gerecht bij te maken. Het werd zijn favoriete vi....
Recept voor harder bij chardonnay
Montaignan heeft een fles van hun chardonnay laten bezorgen bij Le Garage en chef-kok Philip Schuring gevraagd er een bijpassend gerecht bij te maken. Het werd harder met octopus,....
Recept voor côte de boeuf bij syrah
Montaignan heeft een fles van hun syrah laten bezorgen bij Auberge Jean & Marie en chef-kok Thomas gevraagd zijn trots, een cote de boeuf met Béarnaisesaus er bij te maken. Waa....
Syrah, chardonnay en rosé wat eten we erbij?
Montaignan was benieuwd welke gerechten goed bij hun syrah, chardonnay en rosé zouden passen. Ze kozen drie specifieke restaurants in Amsterdam, 'Le Garage', 'Auberge' en 'Oud-Zuid....
Italia Numero Uno
Italië, het grootste wijnland ter wereld, begint ook een steeds grotere rol te spelen bij wijn drinkend Nederland. Het zou zomaar eens te maken kunnen hebben met het feit dat we in....
Welke wijn bij de bbq?
We gaan barbecueën maar welke wijn bij welk gerecht. We hebben wat algemene basisregels op een rij gezet.
Top 8 alcoholvrije wijnen
Laten we het zo stellen: de leveranciers waren op zijn zachtst gezegd nogal verbaasd toen we namens De Grote Hamersma alcoholvrije wijnen opvroegen om te beoordelen. Omdat De Grote....
Wijnproeverij: Frankrijk
De gehele proeverij staat in het teken van Frankrijk! Geproefd worden de Chardonnay van Fat Bastard, de Grain de Gris Rosé van Listel, de Pinot Blanc van Cave de Beblenheim, de Bea....
Met Duitse wijn de zomer door!
De Grote Hamersma ging op bezoek bij het bruggenhoofd van Duitse wijnen in Nederland. Aldus belandden we in Scheepskameel, een restaurant in Amsterdam waar louter wijn van onze Oos....
Warm rood slaat dood
Het blijft een hardnekkig misverstand. En veel achteretikettenschrijvers houden het graag in stand: ‘Drink deze rode wijn op kamertemperatuur.’ Hoe regelmatig we niet tijdens proev....
Centre-Loire is de ware
De Loire-vallei wordt wel eens geafficheerd als ‘de tuin van Parijs.’ Als we die metafoor aanhouden dan is de Centre-Loire voor wijnliefhebbers in ieder geval de bron waardoor deze....
Chenin Blanc & Zuid-Afrika
De romance tussen Chenin en Zuid-Afrika heeft alle ingrediënten van een sappige love story: een spannende wereldreis, een gedaanteverwisseling en tenslotte een ‘ze leefden nog lang....
Nederlandse Rosé
Meneer en mevrouw Hamersma hebben een eigen rubriek die iedere zaterdag zowel in Het Parool als in AD Magazine verschijnt. Onlangs stond dat helemaal in het teken van een drietal r....
Waar is de Foire?
Steeds meer importeurs organiseren tegenwoordig overzichtsproeverijen die niet alleen meer voor de horeca maar ook voor ‘de gewone liefhebbers’ toegankelijk zijn. En ook de wijn....
Zelfbediening - Job Seuren
Sommelier Job Seuren (de Librije; de Klepel) is mede-eigenaar van Zoldering, een wijncafé tevens een understatement. Oei, oei, oei…Bekijk die wijnkaart maar eens en vergeet vo....
Zelfbediening - Heleen Boom
We tippen graag de beste wijnen om zelf in huis te halen, maar we drinken - net als jullie nemen we aan - normaliter met grote regelmaat ook buiten de deur. Nu de horeca gesloten i....
Bekijk hier onze Wijnproeverij
Harold en Esmee gaven een informele DGH online wijnproeverij, je kunt hem hier op je gemak terugkijken. Wij hebben genoten, proost!
Champagne in Corona tijd
‘We are the drink that will be the most affected by the crisis, because we are the drink of celebration, and we are a luxury drink at the same time.’
Support voor de kleine wijnboeren
Overal ter wereld is de horeca op slot en dat resulteert in zuchtende wijnleveranciers. Maar er wordt nog meer gepuft, met name door de kleinere wijnmakers, vaak familiebedrijfjes.....
Wine fun jokes memes
We zijn ze maar gaan verzamelen, al die wijn memes, filmpjes, grapjes, stripjes en GIF’s die ons - werkelijk 24/7 - worden toegestuurd via whatsapp, instagram en facebook. ....
Wine Memes & Moms
Esmee wordt sinds het C-virus bedolven onder een vrachtlading whatsappjes met filmpjes, fotocollages en GIFjes van wijn-grappen en grollen. Buikpijn!
Harold deelt zijn ervaringen met allerhande wijnhulpstukken
Naast dat ik in al die jaren dat ik over wijn schrijf overspoeld wordt door proefflessen, worden mij ook steeds vaker hulpstukken aangereikt. Van extra handige kurkentrekkers tot d....
Hoe kun je het best een open fles wijn bewaren?
Non-Spoiler:) meerdere tests van verschillende methodes en gadgets hebben bewezen dat de beste manier om je open fles wijn te bewaren in de koelkast is, met de kurk erop. En dan zi....
Online Wijnproeverijen
Er komen steeds meer initiatieven waarbij we online lekker toch ‘on wine’ kunnen: proeverijen die op meer dan veilige afstand gegeven worden door professionals uit het wijnvak.
Wijnacties tijdens coronacrisis
Deze pagina is bedoeld om alle importeurs en wijnwinkels, groot en klein, een handje te helpen in deze tijden van crisis. Zij hebben hun verkopen van de ene op de andere dag groten....
De beste boeken met de beste wijnen
Literatuur en wijn zijn al sinds de klassieke oudheid twee handen op één buik. Zonder wijn zou een aantal Grootse Literaire Werken waarschijnlijk nooit geschreven zijn. Robert Loui....
Wijn-spijs: Italiaanse sferen
Op de dag dat op de Filipijnen de vulkaan Taal sprak in aswolken, vliegverboden en lavastromen, liet de Etna van zich horen in Amsterdam. In Italiaans restaurant La Fiorita werd ge....
Georgië on my mind
De overlevering wil doen geloven dat Georgiërs altijd al lekkerbekken zijn geweest. Toen God de wereld aan het verdelen was, letten zij even niet op omdat ze weer eens uitgebreid a....
Rode of witte Libanon?
Welbeschouwd is Libanon als wijnland op de kaart gezet door één man, de in 2014 overleden Serge Hochar. Ondanks alle turbulentie in land en regio slaagde hij erin om op zijn Châtea....
Valentijnwijn
‘Moeten wij daar ook aan meedoen?’ klonk het ten burele van De Grote Hamersma. Die roze budgetprutprosecco’s die dan in grote hoeveelheden over de toonbank gaan, kunnen we niet aan....
Eiswijn: Net zo zeldzaam als de Elfstedentocht
Eiswein is een bedreigde wijnsoort aan het worden. Tenminste, in zijn land van oorsprong. In Duitsland lijkt Koning Winter zijn greep op de te bevriezen riesling-wijngaarden te ver....
Eerste Hulp Bij Wijn-Spijs Ongelukken
Ooit hebben wij eens deel uit mogen maken van een fascinerend experiment. In een Amsterdams sterrenrestaurant mochten wij aanschuiven toen dit bezoek kreeg van de toonaangevende Am....
Rode wijn bij vis
Weliswaar is rode wijn bij vis geen alledaagse tafelgenoot, maar als we het in een ter zake kundig restaurant krijgen voorgeschoteld door een sommelier die wil laten zien hoe zeer....
Wijntips bij muntsaus
Rood vlees en muntsaus leiden een klassieker met cabernet sauvignon. Extra aanbevolen zijn de modelletjes uit de Nieuwe Wereld, omdat deze vaak in hun smaak een vorm van mintiness....
Wijntips bij Roquefortsaus
Saus waarbij rode Rhônes gaan schitteren. Van nederige Côtes du Rhônes tot de ambitieuzere soorten zoals Vaqueras en Gigondas. Italië-adepten schromen niet om er een dolcetto tegen....
Wijntips bij groene pepersaus
Wenst rood waar zelf ook een pepertje in te bespeuren is. En laat dat nu een van de belangrijkste karakteristieken van syrah (shiraz) zijn.
Wijntips bij mosterdsaus
Thrillseekers kiezen voor chardonnay of viognier. Riesling met een klein zoetje kwijt zich prima van zijn taak. Maar licht en te koelen rood is nog lekkerder. Pinot noir maar…Nota....
Wijntips bij bearnaisesaus
In ieder geval geen belegen rode wijn bij drinken. Die valt om. Zelf hebben we een onvergetelijke ervaring met een witte chenin blanc uit de Loire. Toch bestaat er een heel scala a....
Wijntips bij dillesaus met kappertjes
Absoluut raak is sauvignon blanc. Blijft keurig overeind bij de groene kruidigheid en de zuren van de kappertjes. Ook een lichte, jonge unoaked chardonnay zal smaken. Evenals een s....
Wijntips bij cranberrysaus
Een lastpak. Maakt gehakt van de meeste wijnen door de intense zuren. Zeer fruitige merlot kan dat varkentje wel wassen. Of die kalkoen voor mijn part.
Wijntips bij de Midden-Oosten-keuken
Welbeschouwd valt de Midden-Oosten keuken onder het containerbegrip shared dining. Bekendste verschijningsvorm: mezze. Veel hapjes en schaaltjes tegelijkertijd op tafel.
Wijntips bij kabeljauw
Welke wijn schenk je bij kabeljauw? Geen getwist: fruitige witte wijnen, met voldoende body om dat filetje richting de ingang van het bassin te begeleiden.  
Wijntips bij zalm
Welke wijn schenk je bij zalm? Veel keuze bij gegrillde zalm. Zelfs licht-rood kan (zie rood bij vis), en de iets mildere moot of bij gerookte zalm gaat goed met niet te grassige s....
Wijntips bij rollade
Welke wijn schenk je bij rollade? Hangt een beetje van de rollade af, maar begin eens met een makkelijk toegankelijke, soepele rode wijn. Bijvoorbeeld uit Nieuwe Wereld landen Chil....
Wijntips bij biefstuk
Welke wijn schenk je bij biefstuk? Ha! Dat is vragen naar de bekende weg. Die leidt naar Argentinië uiteraard. Lokale druif malbec zet zijn tanden als geen ander in het vlees. De p....
Wijntips bij eend
Welke wijn schenk je bij een sappige eendenbout of eendenfilet? De smaak van een klassiek bereide eend vraagt om het aardse van bijvoorbeeld een pinot noir. De zuren maken korte me....
Wijntips bij hert en ree
Welke wijn schenk je bij wildgerechten als hert en ree? Kruidige rode wijnen, met een goeie bite en genoeg karakter om de wildsmaak te paraderen.
Wijntips bij garnalencocktail
Welke wijn schenk je bij een garnalencocktail? Een volle witte wijn, die rekening houdt met het vettige van de cocktailsaus en het uitgesproken vissige van hollandse garnalen.
Wijntips bij oesters
Welke wijn schenk je bij oesters? Of het nu gaat om creuses, Zeeuwse platten of Fines Claires, het mooist komen ze tot hun recht bij een droge, witte wijn die een relatie aangaat m....
Wijntips bij gourmetten
Gourmetten vormt een wijnuitdaging. Er is een veelheid aan smaken, met name ook door de inzet van de diverse sauzen. Daarom is het ondoenlijk om bij ieder mini-hamburgertje, kipstu....
Wijntips bij vegetarisch
Niemand kijkt er meer van op. Er is sprake van een explosief gestegen belangstelling voor maaltijden met groenten, kruiden en paddenstoelen en met vlees- en visvervangers. Een vege....
Kerst en wijn
Van een vegetarisch kerstbuffet tot gourmetten, van Hollandse biefstuk tot gerechten uit het Midden-Oosten, wij geven je de lekkerste wijnadviezen bij de populairste kerstgerechten....
Welke wijn bij welke saus?
“Wie de verkeerde wijn bij een saus schenkt, is geschift.” Om verschoond te blijven van dat predicaat daarom de bijpassende wijnsoorten bij de meest populaire sauzen met kerst.
Sarah Jessica Parker Wijn
Begin dit jaar kondigde Sarah Jessica Parker, bekend van van Sex and the City, aan dat ze haar Manolo Blahniks even in de ranken hing, om wat sauvignon blanc te stampen, en wellich....
Wijn bij Chocolade
‘Unexpected, unlikely, out of this world.’ Zo werd een wijn-chocoladereep-pairing beschreven in de nieuwsbrief van UK wijngoeroe Jancis Robinson. Dat is niet niks.
Binge-loopje: Marathon du Médoc
In Bordeaux wordt sinds 1984 jaarlijks de Marathon du Médoc gehouden. Ruim 8000 lopers (het is de derde marathon van Frankrijk) lopen van chateau naar chateau. In totaal bevinden z....
Grand Cru St-Émilion 2013, koopje?
Onlangs moesten we weer eens iemand teleurstellen. Die meende het koopje van zijn leven te hebben gedaan door een grand cru uit Bordeaux aan te schaffen voor maar € 6,99. Meteen ma....
Vergrijzing in de Bordeaux
De Franse regering maakt zich zorgen over het grote aantal wijnboeren van 55 jaar en ouder in Bordeaux die geen opvolger hebben om hun domein voort te zetten. Naar verluidt gaat he....
Bordeaux volgens De Grote Hamersma
We zwieren vrolijk van linker- naar rechteroever, trakteren op bijzondere bordelaise feitjes en tippen natuurlijk de betere wijnen. Handig nu de feestdagen in aantocht zijn. Want b....
Wijn-spijs: Rood bij de rendang
We koken rendang vanavond! En die uit het kookboek INDOROCK van Vanja van der Leeden is fantastisch smeuïg en best pittig. Betekent dat ’ie ook een fantastische, smeuïge en pittige....
De Grote Hamersma Online Wijncursus Old
Vergroot je wijnkennis en haal je officiële Wijnproefessional-diploma. Nu tijdelijk met gratis Mezzacorona Airtender pakket twv € 14,99. Geen vooropleiding vereist: alleen lekkere....

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte  van actuele vondsten, koopjes en favorieten van De Grote Hamersma! Schrijf je in voor 'Op De Proeftafel', onze nieuwsbrief. Met trends en tips over de beste wijnen in de Nederlandse schappen. En altijd genoeg inspiratie en wijntips tot de volgende nieuwsbrief.