Hoi, ik ben Rianne en ik ben...

Ogink die naar Bordeaux ging

Hoi, ik ben Rianne Ogink en dit is mijn eerste wijnavonturenbijdrage voor De Grote Hamersma. Elke keer als ik mezelf weer voorstel is het een nieuwe kans op een eerste indruk. Een nieuwe start. Toch grappig om te zien dat het vervolg vrijwel altijd over werk gaat.

Hoi, ik ben Rianne Ogink, sommelier van Zoldering. Je weet wel, de te gekste wijnzaak van Amsterdam, misschien zelfs wel van Nederland. Toch ben ik op het moment van schrijven nog welgeteld één werkdag verwijderd van mijn vertrek. Pats, boem, einde sommelierscarrière! 

Maar hoe moet ik mij dan nu voorstellen? Hoi, ik ben Rianne en ik ben student. Klinkt toch minder sensationeel moet ik zeggen, maar het is wel wat ik straks ben. Met mijn 31 jaar heb ik besloten dat een jaartje meer of minder studeren ook niet meer uitmaakt. Klinkt laconiek maar voelt als een ‘life changing moment’. En waar ik dat ga doen? Aan een prestigieuze wijnuniversiteit, in een van de meest traditionele, maar ook steeds innovatievere wijnstreken van Frankrijk. Je raadt het al, ik ga naar Bordeaux. La vie est belle

Hoe het ervoor staat met verhuizen? Maximale stress. Of ik al een petit peu Frans spreek? Non. Of ik al een onderkomen heb? Wel ja, een heuse 18m2 studio op de universiteitscampus. Beeld je in: een hufterproof bunker met de sfeer van een gevangeniscel zonder ramen. Uitgerust met een minikeukentje waar alleen de scouting raad mee weet. En zonder overdrijven een keurig eenpersoonsbedje, waarvan ik betwijfel of daar ooit romantiek op bedreven kan gaan worden. Niet helemaal leven als een god in Frankrijk dus. Maar waar een wil is, is een weg. Of ik er zin in heb? Ik sta als een puppy te popelen!

Het komende jaar ga ik leren van de beste: Kees van Leeuwen. Het voelt alsof ik hem al jaren ken, zoveel goede verhalen heb ik gehoord. Een heuse BN’er in wijn. Professor in de wijnbouwkunde aan Bordeaux Sciences Agro en aan het Institut des Sciences de la Vigne et du Vin van de Universiteit van Bordeaux . 

Ik kijk uit naar onze eerste ontmoeting en met het team van topdocenten. Een jaar lang ga ik mij onderdompelen in de meest nerdy details van wijngaardmanagement en wijn maken. Welke diertjes en insecten willen we in de wijngaard en waarom? Hoe kunnen we innovaties toepassen in de wijngaarden van de toekomst? Wat voor keuzes kunnen we maken in die vochtige wijnkelder? En waar komen geur en smaak eigenlijk vandaan? Via mijn bijdrage in De Grote Hamersma houd ik jullie maandelijks op de hoogte. 

Dus, zo sta ik er nu voor. Ontslag genomen en een XL-doos tissues gekocht voor m’n laatste dag bij Zoldering. M’n appartement opgezegd en m’n leven in zes dozen gedrukt. Een kleine knalrode, twintig jaar oude, auto gekocht. Tegen beter weten in geprobeerd m’n wijnklimaatkast in de achterbak te schuiven, maar helaas. Het aftellen is begonnen. Ik doe een laatste verwoede poging om nog dagelijks wat Franse woordjes te stampen. 

“Bonjour, je m'appelle Rianne, je suis étudiante à Bordeaux et j'aime le vin.”

Ik betwijfel of ik er indruk mee ga maken, maar wie niet waagt wie niet wint.  

Aangenaam, ik ben Rianne Ogink, eigenwijs, ondernemend, leergierig en een dromer. Soon to be student Viticulture & Oenology, sommelier, maar vooral wijnliefhebber in hart en nieren. Hoe het is om te wonen en studeren in het bolwerk van chateaus, statige mannen in pak? Je leest het de volgende keer.

À bientôt! 
Rianne Ogink

bekijk hier alle verslagen van Rianne

Het pure van Chili
‘Het is een kas zonder dak’. ‘Het is een paradijs voor wijnmakers…’. Zomaar een paar superlatieven waarmee een van de belangrijkste wijnlanden ter wereld wordt aangeduid. Die laats....
Rianne Ogink: Hoe ik mijn baan inruilde voor een wijnkelder
Ik maak wijn! Een gek idee eigenlijk. De dagen in de wijnmakerij vliegen voorbij en door alle drukte realiseer ik het me niet altijd, maar ik maak gewoon wijn. Natuurlijk ben ik op....
Rianne Ogink: Wijnvrouwen van Bordeaux
Vaak krijg ik de vraag, “hoe is het om in een klassieke mannenwereld te werken zoals Bordeaux?”. Een uitspraak gebaseerd op een hoop aannames en vooroordelen, niet gek overigens. F....