Groenvoorzieningen

Bio blijft hard doorgroeien in Frankrijk

In 2020 was ‘al’ 17 procent van alle wijngaarden in Frankrijk biologisch. Als we ervan uitgaan dat dit wijnbedrijven zijn die dat gecertificeerd doen, want het zijn de officiële cijfers van Agence Bio France, ligt het werkelijke cijfer waarschijnlijk hoger. Er zijn wijnmakers die biologisch of biodynamisch werken zonder keurmerk, simpelweg omdat ze geen trek hebben in de administratieve rompslomp en bijbehorende kosten. 

Hoe dan ook steeg het aantal biowijnboeren met 22 procent in een jaar en dat is stevig. Die trend zet ongetwijfeld door, zeker aangezien 42 procent van de Franse wijngaarden in 2020 ‘en conversion’ was: in de overgang naar bio. Dus het is afwachten wat de meest recente cijfers gaan doen.

Momenteel is Occitanië (Zuidwest-Frankrijk) met 37 procent de grootste biologische wijnbouwregio van het land. Naar verwachting is Frankrijk in 2023 met 4,6 miljoen hectoliter de grootste biologische wijnproducent ter wereld.

Bekijk hier alle verzamelde Groenvoorzieningen

Rianne Ogink: Handenvol biodynamische koeienpoep
“Some career choices led me to this”. Dat is wat ik dacht toen ik op een blauwe maandag gefermenteerde schijt uit 132 opgegraven koehoorns stond te peuteren.
Rianne Ogink: Een primeur in Bordeaux
Even voor een dagje geen student, maar weer als sommelier op pad. Heerlijk was het! Met het team van wijnkoperij Okhuysen mocht ik de fameuze ‘en primeur’ wijnen proeven op de rech....
Job Seuren: De invloed van geur in een restaurant
In de eerste les van elke basiscursus wijn leer je een ding als eerste: proeven doe je met je neus. Ben je verkouden en je ruikt niks heb je ook niks aan wijnproeven, want je proef....