Biologische wijn, dat bestaat toch eigenlijk niet?

Groenvoorzieningen

Klopt. Tot voor 2012. eko, staat er op het etiket, of Ecocert, Ecovin, AgriEcoBio, Proa... Allemaal keurmerken van controle-organisaties, die opletten of het wijn is van druiven uit een biologische wijngaard, een wijngaard waar geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

Maar ‘biologische wijn’ bestond volgens de wet niet, tot 2012. Het werk in de wijngaard is aan regels gebonden, maar in de kelder mag je je gang gaan, en in theorie dus dezelfde hulpmiddelen toevoegen als je minder natuurvriendelijke buurman. Gelukkig zijn diverse bio-organisaties – zoals Nature et Progres in Frankrijk, Ecovin in Duitsland, Suole e Salute in Italië, Skal in Nederland – strenger in de leer dan de Europese wetgever. Ze eisen dat van de biologische druiven ook op natuurvriendelijke manier wijn wordt gemaakt. Toch biowijn dus.

Bekijk hier alle verzamelde Groenvoorzieningen

Rianne Ogink: Hoe ik mijn baan inruilde voor een wijnkelder
Ik maak wijn! Een gek idee eigenlijk. De dagen in de wijnmakerij vliegen voorbij en door alle drukte realiseer ik het me niet altijd, maar ik maak gewoon wijn. Natuurlijk ben ik op....
Rianne Ogink: Wijnvrouwen van Bordeaux
Vaak krijg ik de vraag, “hoe is het om in een klassieke mannenwereld te werken zoals Bordeaux?”. Een uitspraak gebaseerd op een hoop aannames en vooroordelen, niet gek overigens. F....
Rianne Ogink: Laat de oogst beginnen
Laat het oogsten maar beginnen! De afgelopen weken hebben we de nodige kilometers langs alle percelen gemaakt. De wijngaardmanagers en teams kunnen opgelucht ademhalen, hun werk zi....