Biologische wijn, dat bestaat toch eigenlijk niet?

Groenvoorzieningen

Klopt. Tot voor 2012. eko, staat er op het etiket, of Ecocert, Ecovin, AgriEcoBio, Proa... Allemaal keurmerken van controle-organisaties, die opletten of het wijn is van druiven uit een biologische wijngaard, een wijngaard waar geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

Maar ‘biologische wijn’ bestond volgens de wet niet, tot 2012. Het werk in de wijngaard is aan regels gebonden, maar in de kelder mag je je gang gaan, en in theorie dus dezelfde hulpmiddelen toevoegen als je minder natuurvriendelijke buurman. Gelukkig zijn diverse bio-organisaties – zoals Nature et Progres in Frankrijk, Ecovin in Duitsland, Suole e Salute in Italië, Skal in Nederland – strenger in de leer dan de Europese wetgever. Ze eisen dat van de biologische druiven ook op natuurvriendelijke manier wijn wordt gemaakt. Toch biowijn dus.

Bekijk hier alle verzamelde Groenvoorzieningen

De Grote Hamersma Online Wijn-Spijscursus
Leer welke wijn smaakt bij welk gerecht. Pak kurkentrekker en mes en vork en maak een ‘studiereis’ door de wereld van wijn en spijs. Leer in ‘gewone mensentaal’ over de negen popul....
De Grote Hamersma Online Wijncursus
Vergroot je wijnkennis en haal je officiële Wijnproefessional-diploma. Nu tijdelijk met gratis Mezzacorona Airtender pakket twv € 14,99. Geen vooropleiding vereist: alleen lekkere....
's Werelds grootste biologische wijnbouwareaal?
Met 159.868 hectare claimt Frankrijk de titel 's werelds grootste biologische wijnbouwareaal. Spanje en Italië blijven echter niet ver achter.