Groenvoorzieningen

Biologische wijn scoort (steeds) beter in Italië

‘Drie bekertjes’ voor deze wijn! Dat klinkt misschien suf maar in Italië ben je een hele baas als jouw wijn Tre Bicchieri (drie glazen) scoort. Gambero Rosso, een Italiaans tijdschrift voor eten en wijn én uitgeverij, deelt deze prijzen al decennialang uit in de jaarlijkse uitgave Vini d’Italia. En wat blijkt, in de meest recente versie zijn 30% van de winnende wijnen van biologische komaf. Afgezet tegen de 18% dat het Italiaanse wijnbouwareaal aan gecertificeerd biologische wijngaarden rijk is, is dat een opvallende score.

Om precies te zijn: 140 van de 476 Tre Bicchieri’s zijn biologisch. Een selectie uit 45 duizend blind geproefde wijnen. Dat werk is op zich al een prijs waard. Groene wijnen doen het hiermee 12% beter dan hun conventionele concullega’s. Dit bewijst, vermeldt de gids, ‘dat deze trend oogstjaar na oogstjaar doorzet. Van boutique winery tot grote producent, ze zijn allen de uitdagingen aangegaan om een duurzamer en ecologischer aanpak na te streven.’ 


Bekijk hier alle verzamelde Groenvoorzieningen

Rianne Ogink: Handenvol biodynamische koeienpoep
“Some career choices led me to this”. Dat is wat ik dacht toen ik op een blauwe maandag gefermenteerde schijt uit 132 opgegraven koehoorns stond te peuteren.
Rianne Ogink: Een primeur in Bordeaux
Even voor een dagje geen student, maar weer als sommelier op pad. Heerlijk was het! Met het team van wijnkoperij Okhuysen mocht ik de fameuze ‘en primeur’ wijnen proeven op de rech....
Job Seuren: De invloed van geur in een restaurant
In de eerste les van elke basiscursus wijn leer je een ding als eerste: proeven doe je met je neus. Ben je verkouden en je ruikt niks heb je ook niks aan wijnproeven, want je proef....