Buitengewone Wijn & BBQ recepten

Het is weer tijd om te barbecueën! Aanlokkelijke geuren van gekruid vlees, vis of groenten bereid op de barbecue. Vinify heeft samen met BBQ-ON Barbecuemaster Frank Klijn en sommelier Bas Vlug een aantal voortreffelijke en makkelijk te maken barbecuerecepten en wijnadviezen ontwikkeld.

Speciaal voor De Grote Hamersma hebben wij 4 barbecuerecepten en bijpassende wijnen geselecteerd. En wil je nog meer inspiratie? Ga naar www.vinify.nl, vul het formulier in en download het gratis bbq boekje met nog veel meer recepten en wijntips.

“Wine Can” kip

Hele kip op een “chicken sitter” met Franky’s Pork Prank Rub en Blues Hog Barbecue Sauce.

Ingrediënten

1 hele kip
Franky’s Pork Prank Rub
Blues Hog Barbecue Sauce (beide verkrijgbaar via vuurenrook.nl)
ca. 10 Roseval aardappels
6 takjes rozemarijn
Fleur de sel
Olijfolie

Benodigdheden

Chicken Sitter
(verkrijgbaar via vuurenrook.nl)

Bereiding

Wrijf de kip helemaal in met Franky’s Pork Prank Rub. Neem een ‘Chicken Sitter’ of een leeg blikje (frisdrank of bier) en giet wat van de bijpassende wijn in het bakje (of blikje).
Plaats de kip over de sitter/blikje en plaats op de barbecue.
Gaar de kip indirect op de barbecue op ongeveer 130-150 °C.
Als de kip een kerntemperatuur van 72 °C heeft en een mooie bark, smeer je hem in met Blues Hog Sauce. Zet de kip nog even terug op de barbecue en laat de saus karamelliseren. Serveer met roseval aardappels.

Roseval aardappeltjes
Kook de roseval aardappels in zijn geheel tot ze gaar zijn. Druk de aardappels stuk voor stuk plat en gril ze op de barbecue tot de buitenkant krokant is. Serveer met fleur de sel, olijfolie en takjes rozemarijn.

Een goed alternatief!

Als alternatief voor Franky’s Pork Prank Rub kun je de kruiden- mix voor braad, grill & BBQ gebruiken. De Blues Hog Sauce kun je vervangen door een smokey bbq saus.

Wijnadvies

Het donkere fruit van de zwarte bessen en kersen van deze rode Chileen haalt de smaken van de Blues Hog Sauce en de Franky’s Pork Prank Rub goed naar boven. De soepele en zachte smaak past mooi bij het sappige kippenvlees dat ook nog eens lekker boven een schaaltje met dezelfde wijn gegaard is.

Casa Silva
wine-score-star
Rood
Casa Silva
Cabernet Sauvignon Carmenère 'Family Wines' 2021
Van
€ 7,39
Voor
€ 5,90

Rookzalm met Japanse mayonnaise

Op cederhout gerookte zalm met Japanse mayonaise, bieslook en furikake kruiden.

Ingrediënten

1 halve zalmzijde of 6 zalm in moten
1 tube Japanse mayonaise
1 potje furikake kruiden
Verse bieslook

Benodigdheden

Cederhouten plank voor op de barbecue
Vleesthermometer

Furika-wat?
Furikake is een knapperig mengsel van gezouten sesamzaad en Japans zeewier. Kun je geen furikake vinden in de supermarkt? Probeer dan Saitaku Poké sprinkle (te vinden in het schap met Aziatische producten).

Bereiding

Week een cederhouten plank vóór gebruik in water. Je kan de plank dan wat vaker gebruiken. Leg de zalmmoten op de plank op de barbecue. Wil je een hele zalmzijde in één keer garen, plaats dan twee of drie plankjes op de barbecue en leg er bakpapier op. Je kan nu de zalmzijde in zijn geheel op de barbecue roken. Er zijn ook grote rookplanken voor zalmzijdes te verkrijgen.

Gaar de zalm op de plank direct boven het vuur op ongeveer 100 °C totdat de kerntemperatuur 45 °C is.

Serveren als amuse?

Je kunt de zalm als amuse serveren door de zalm in kleinere vierkante blokken te snijden. Presenteer ze op een plankje met Japanse mayonaise eroverheen naar smaak. Strooi verse bieslook en furikake kruiden over de zalmstukjes.

Rookplankjes zijn tegenwoordig bijna overal te verkrijgen. Bij jouw bouwmarkt, online of via een speciaalzaak.

Wijnadvies

De kruidigheid, afkomstig van het eikenhout waar de wijn op heeft gelegen, zorgt voor een spannende combi met de furikake kruiden en het rokerige van de vis, afkomstig van de cederhouten plank waarop hij is gegaard. Het volle van de wijn sluit naadloos aan op het vettige van de vis.

Big Oak Red
wine-score-regular
Wit
Bellingham
Viognier 'Hand Picked' 2020
Van
€ 16,75
Voor
€ 13,40

Camembert fondue

Camembert fondue met knapperige groenten en vijgenchutney.

Ingrediënten

1 Franse camembert in een houten doosje (La Rustique)
1 puntpaprika
2 stengels bleekselderij
2 wortelen
1 stokbrood afgebakken 1 potje vijgenchutney

Lekker dippen!
Natuurlijk kun je allerlei verschillende groenten gebruiken om te dippen. Je kunt ze zelfs van tevoren even grillen op de bbq! Maar dip ook eens met verse vijgen, peer, ham of dadels.

Bereiding

Haal de camembert uit het folie. Laat het houten bakje even weken in water, maak droog en leg de camembert er terug in. Snijd de camembert kruislings in en zet hem op de barbecue van ca. 180 °C.

De fondue is klaar als de kaas lekker vloeibaar is. Dit duurt ongeveer tussen de 15 en 30 minuten. Snijd intussen de groenten in reepjes en het brood in stukken.

Serveer de camembert fondue met vijgenchutney, verse knapperige groenten en stokbrood. Je kan de groenten en het stokbrood direct in de kaas uit het doosje dippen.

Wijnadvies

De speelse zuurtjes en de sappige smaak van deze Méditerranée rosé snijden heel mooi door de volle structuur van de kaas. Het zachte fruit van aardbeien, frambozen en rode bes vinden goed hun weg naar de vijgenchutney.

wine-score-regular
Rosé
Et Moi
Rosé 2021
Van
€ 8,50
Voor
€ 6,80

Slow roast gyros

Langzaam gegaarde gyros met ijsbergsla, rode ui, romige White Sauce in een pita.

Ingrediënten

1 kg procureur
1 potje gyros kruiden
12 pita broodjes
1 krop ijsbergsla
3 rode ui
Grate Goods Alabama White Sauce (verkrijgbaar via vuurenrook.nl)

Alabama White Sauce basisrecept:
5 el. mayo
2 tl. mierikswortel
2 tl. sushi azi

Benodigdheden

Slagerstouw

Vega-tip
Gyros kun je tegenwoordig makkelijk vervangen door vega-gyros of vegetarische runderreepjes. Je grilt het kort, dus dat is ook lekker snel klaar!

Bereiding

Snijd de procureur in en kruid de binnenkant met gyros kruiden. Bind het vlees weer tot een rollade met slagerstouw.

Leg de procureur op de barbecue van 130-150 °C, maar niet direct op het vuur. Gaar het vlees voor enkele uren indirect tot de kern- temperatuur 72 °C is. Dit duurt ca. 3 uur.

Snijd intussen de rode ui in ringen en de sla in fijne reepjes.

Snijd het vlees in dunne plakken en gril kort (ca. 3-4 min) in een gietijzeren pan of plaat op de barbecue samen met de rode ui. Leg de pita’s op de barbecue.

Serveer de gyros in de pita’s met ijsbergsla rode ui en traditionele witte barbecuesaus (Alabama White Sauce).

Wijnadvies

Een vol en stevig glas Californische chardonnay, je proeft de zon en de rijkheid van de Golden State. Geen wonder dat deze zo goed bevriend is geraakt met de vettige gyros en het romige van de white sauce.

De specerijen van de houtrijping geven nog een extra dimensie aan de kruidigheid van het vlees.

wine-score-regular
Wit
Noble Vines
Chardonnay 'Collection 446' 2020
Van
€ 16,95
Voor
€ 13,55

BBQ wijnen met korting

20% korting op deze BBQ wijnen bij Vinify t/m 31 juli 2022. Klik hier voor alle BBQ aanbiedingen van Vinify.

Gnarly Head
wine-score-regular
Rood
1924
Limited Edition 'Double Black' 2019
Van
€ 17,95
Voor
€ 14,35
Big Oak Red
wine-score-regular
Wit
Bellingham
Viognier 'Hand Picked' 2020
Van
€ 16,75
Voor
€ 13,40
Big Oak Red
wine-score-regular
Rood
Bellingham
Shiraz 'Big Oak Red' 2020
Van
€ 7,19
Voor
€ 5,75
Casa Silva
wine-score-regular
Wit
Casa Silva
Sauvignon Blanc 'Colección' 2021
Van
€ 9,95
Voor
€ 7,95
Casa Silva
wine-score-star
Rood
Casa Silva
Cabernet Sauvignon Carmenère 'Family Wines' 2021
Van
€ 7,39
Voor
€ 5,90
wine-score-regular
Rosé
Et Moi
Rosé 2021
Van
€ 8,50
Voor
€ 6,80
wine-score-regular
Wit
Cantina Cellaro
Grillo 'Lumà' 2020
Van
€ 8,95
Voor
€ 7,15
wine-score-regular
Wit
Noble Vines
Chardonnay 'Collection 446' 2020
Van
€ 16,95
Voor
€ 13,55
Château Purcari
wine-score-regular
Rood
Château Purcari
Pinot Noir de Purcari '1827' 2020
Van
€ 11,50
Voor
€ 9,20

De Grote Hamersma Online Wijncursus
Vergroot je wijnkennis en haal je officiële Wijnproefessional-diploma. Nu tijdelijk met gratis Mezzacorona Airtender pakket twv € 14,99. Geen vooropleiding vereist: alleen lekkere....
Oktober wijnmaand?
Voor de klimaatverandering was de wijnwereld lekker overzichtelijk. De druiven wisten hun plek. En wijnboeren wisten wanneer ze die moesten oogsten om het beste resultaat te krijge....
Rianne Ogink: Snuffelstage
Ondertussen ben ik bijna een maand in Frankrijk, de tijd vliegt! Helemaal ingeburgerd kan ik wel zeggen. Na zes pogingen is eindelijk gelukt om het internet te organiseren. Kent de....