De Grote Hamersma® Wijn-Spijscursus

Leer welke wijn smaakt bij welk gerecht en krijg als dessert je officiële De Grote Hamersma® Wijn-Spijs Proefessionaldiploma.

 • 12 uitgebreide hoofdstukken vol wijn & spijstips
 • Optioneel: 9 bijpassende flessen wijn, geselecteerd uit De Grote Hamersma + gratis verzending
 • Ruim 200 bijpassende ingrediënten, gerechten en recepten
 • Informatieve video’s van Harold Hamersma
 • Recepten van Mevrouw Hamersma van de gelijknamige kookboekwinkel
 • 120 multiple choice vragen, om direct je kennis te toetsen
 • Officieel Wijn-Spijs Proefessional Diploma
 • Publiceer je eigen proefnotities op De Grote Hamersma
 • Nu bestellen, gelijk beginnen
 • Geen vooropleiding vereist: alleen lekkere dorst en een stevige eetlust
 • Niveau: beginners, liefhebbers (en professionals die hun kennis willen toetsen)

Pak kurkentrekker en mes en vork en maak een studiereis door de wereld van wijn en spijs via twaalf hoofdstukken, toets je kennis met honderdtwintig multiple choice vragen, en doe ‘proefexamen’ met negen bijpassende wijnen (optioneel) en geniet van de suggesties wat je daar allemaal voor lekkers bij kunt eten.

Leer in gewone mensentaal over de negen populairste druiven en waarom welk ingredient, gerecht of recept erbij past. Dit en nog veel meer tips & tricks vind je je in de online cursus van en door De Grote Hamersma.

Ieder hoofdstuk wordt met een video ingeleid door Harold Hamersma.

Per druif gaan we uitgebreid in op zijn afzonderlijke geur- en smaakkarakteristieken maar bovenal behandelen we ook zijn gastronomische kwaliteiten. Zo vind je in ieder hoofdstuk ingrediënten, gerechten en recepten die resulteren in de felbegeerde 1+1=3 formule: de wijn gaat lekkerder smaken door wat er op je bord ligt en vice versa. Wat zal het straks lekker ruiken in de collegezaal! 

We bezorgen je optioneel 9 flessen wijn die beoordeeld en goed bevonden zijn door De Grote Hamersma. We gaan je laten kennismaken met chardonnay uit Bourgogne, sauvignon blanc uit Touraine, pinot grigio uit de Italiaanse Dolomieten, biodynamische riesling uit Rheinhessen, cabernet sauvignon uit Chili, syrah en pinot noir uit Frankrijk, tempranillo uit Spanje en sangiovese uit Italië.

Bij het succesvol afronden van de cursus mag je je Wijn-Spijs Proefessional noemen en ontvang je een diploma.


De leukste, leerzaamste en lekkerste Wijn-Spijscursus van de best bezochte wijnwebsite van Nederland

Wat hebben we onder de kurk?

 1. Voor we aan tafel gaan.
  In dit hoofdstuk leggen we uit dat we in Nederland sinds kort pas hebben ontdekt dat wijn bij het eten hoort. Maar dat we hier daarna ook wel heel erg de smaak te pakken hebben gekregen.
 1. Hoe ruik je en proef je?
  Aan de slag met geurmoleculen, je duizenden papillen en de smaakzevenklapper. Kortom, vuurwerk!
 1. Hé, is dat ook chardonnay?
  Een kennismaking met de vinologische en gastronomische kameleon. Wereldreiziger bovendien.
 1. Sauvignon blanc, ook wel bekend als De Wilde Witte
  Hoe tem je ‘m en waar wordt ie eigenlijk nog wilder van?
 1. Pinot grigio, de nationale Italiaanse witte
  Lekkerbek, net zoals de Italianen zelf. Maar eet en drinkt onder verschillende aliassen ook graag buiten de landsgrenzen. Schuif je aan?
 1. Riesling, gastronomisch zo breed inzetbaar
  Een hoofdstuk waarin we op audiëntie gaan bij de Königin der Trauben. Een buiging maken is niet nodig wel graag een kurkentrekker plus bord en bestek bij de hand houden.  
 1. Nog meer hoog bezoek: cabernet sauvignon, ook wel bekend als King Cab
  Heeft zijn bijnaam verdiend omdat het de meest aangeplante blauwe druif ter wereld is. Eet ook veel, vooral vlees…
 1. Liefhebbers van spicy zeggen ‘ja’ tegen syrah
  Dek alvast de tafel en vergeet de pepermolen niet. Die speelt in dit hoofdstuk een belangrijke rol. En als je toch bezig bent: controleer voor de zekerheid ook vast even de inhoud van je kruidenrekje.
 1. Pinot noir is de ware
  Mythische druif. Held van de Bourgogne. Filmster bovendien. Kent inmiddels vele, vele makers en liefhebbers. Daar zitten overigens opvallend veel gastronomen tussen die evenees grote vogelliefhebbers blijken. Strooi je vast wat kruimeltjes?
 1. Tempranillo, Spaans maar grenzeloos veelzijdig
  Spaanser dan Spaans dit hoofdstuk. Want hierin komt de tempranillo aan bod. Welbeschouwd vertoont deze druif het liefst zijn kunsten – en dat zijn er veel - in zijn thuisland. Alleen wat eten betreft is ie alles behalve eenkennig. Olé, en aan tafel ermee!
 1. Sangiovese, Italiaanser kan het niet wezen
  Het laatste hoofdstuk over druiven komt er nog zo’n chauvinistisch type aan bod, de sangiovese. Dat is onbetwist de numero uno van Italië. Die druif zorgt voor rood met vele gezichten. En moet je bovendien die blije gezichten zien als je ‘m serveert met een gerecht waarin tomaten een rol spelen.
 1. De laatste ronde
  Een round up en bovendien wat tips & tricks. Bijvoorbeeld hoe je je eigen wijnglazen niet ingooit, een spoedcursusje Eerste Hulp Bij Wijn & Spijs Ongelukken en een rondje met allemansvrienden.