In samenwerking met Rueda wijnen maak je rondom Pasen kans op prachtige prijzen bij De Grote Hamersma.

Hoe werkt het?

Vanaf 14 maart plaatsen we dagelijks een woordpuzzel op ons Instagram en Facebook kanaal. Je kunt ze ook altijd terugvinden hier op deze pagina.

Verzamel de (ongepaste) hoofdletters uit de betreffende tekst, deze letters vormen samen een woord of omschrijving, gerelateerd aan wijn en het Spaanse Rueda. 

Creëer het juiste woord en stuur je oplossing onder vermelding van de dag hier in. Aan het eind van iedere week verzamelen we alle goede inzendingen van die week en wordt er een winnaar gekozen. Door iedere dag mee te doen maak je dus altijd meer kans op een prijs. De hoofdprijs wordt uiteindelijk via loting gekozen uit alle goede inzendingen. Alvast veel puzzel plezier!

De weekprijsJe maakt wekelijks kans op een Rueda Coolenator t.w.v. € 43,90 én een Lindt Gold Bunny.

Deze wijnkoeler van Coolenator heeft superpowers, waardoor de Rueda wijn lekker cool blijft. 


De hoofdprijsDe hoofdprijs is voor de ultieme Paasbaas 2023, een Coravin Green Gemstone – limited edition t.w.v. € 399,99 en gratis toegang tot De Grote Hamersma Online Wijncursus t.w.v. € 95,-.

Puzzel 8, dinsdag 21 maart

Bio. Groen dUs. Maar veel groener ook in smaak. SChoon, krakend en een snippertje groene kruiden op een Bedje van pas gemaaid grAs waar iemand een granny smitH ligt te eten. We gaan er even naaSt liggen en sChenken nog eens in.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

 

Puzzel 7, maandag 20 maart

De populariteit van de verdejo begon de druIf voor de voeten te lopen. Zodoende proefden we vele, vele modelletJes die struikelend - en vaak ook helemaal niet -  de finiSh haalden. Een karig 7-tje voor de moeite. KrEunwerk uit Rueda. Gezucht klonk uit de slipstreaM, van copycats uit La Mancha waar de druif zich sowieso al niet erg op zijn geMak voelt, met name vanwege te warm. En troffen we ambitieuzere, en zodoende soms ook betere uitvoeringen dan vormde het prijskaartje weEr een struikelblok. Maar kijk nou eens aan: voor net aan tien eurootjes een bioverdejo van klinkklare kwaliteit. Fris, elegant, vief en spRekend. Over perzik, passievrucht en zachte appels, vlinderende yuzu. Vondstje. Gemaakt door de familie Pita. Wat zullen we eens tussen zo'n broodje doen? Falafel. Zal prima gaan. En belasten we vanwege geen vlees ook het milieu niet. Lekker bezig zo.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in


Puzzel 6, zondag 19 maart

Sobre lias. In Frankrijk kennen we het als sur lie. In het vat mag een wijn Dan wat langEr op zijn droesem rusten. En daar krijgt ie wat meer geur, smaak en struCtuur door. Is dAt altijd het geval? Nee hoor. Soms blijkt SchraalhaNs dan nog sTeeds keldermEester. Bij de AlbeRto is dat niEt het geval. Dat blijkt eeN gulle gever. Deelt peer, perzik en ananas uit. Trakteert op een roze grapefruitje en een citrussnoepje en flirt lichtzinnig met wat kruiderij.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

 

Puzzel 5, zaterdag 18 maart

Ze Spellen het zonder hoofdletter, excellens, wat het toCh iets bescHeidens geeft. Had niet gehoeven. Een prima rueda. ZachteR en vOller dan de meEste, complexer en wat diepzinniger van smaak. De gebruikelijke groene, Frisse kruidige geuren van verDejo, de opgeruimde zuren, de vrOlijke smaak, maar met daaronder ook een volle romigheid, een luxueuze rijkdom van smaak. DiePgang. Excellent!

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 4, vrijdag 17 maart

MarqUés de Griñon. Die Kenden we tot op heden alleen van Rood. Maar de markies blijKt ook de wEg Te weteN in Rueda en pikte daar de verdejo op. Met dank aan wijnprofessor Emile Peynaud die hij daarvoor uitgebReid bedankt op hEt achteretiket. En wij spreKen dan weer een danKwoord uit na het proEven. KnappeRappel, klinkende citrus, ijsbloemig en rondom verkwikkend. Gracias por todos.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

 

Puzzel 3, donderdag 16 maart

Druistige, ongepolijste veRdejo. Niet dat snoepjesfrUit, niet dat oppervlakkige. De diEpte in onder het gekraak van gouDrenet, het gespat van grapefruit, een bewijs van anijs, gefluister van venkel en de zuurdimensies van balsAmico. 

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 2, woensdag 15 maart

Gran Vino de Rueda. Nieuw kwaliteitsvignet binnen Rueda. Verlangt stokken van tenminSte 30 jaar oud en beperkt de oPbrengst tot een maximum van 6500 kilo per hectare. Hier hebben we zelfs te maken met meer dan 100 jaar oude stokken, bush vines. Met de hand geplukte druiven. Vijf maAnden rijping sur lie, op beton en eiken. Resulteert iN een verdeJo met flink wat gewicht en dimensies. Perzik, peer en pruim. Groene appel en groene kruiden. Grapefruitbittertjes en zachte zuren. MollighEid en rondingen. 

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in

Puzzel 1, dinsdag 14 maart

Je hebt verdejo en je hebt een Variëteit van die druif, dE malcorta. Daar zijn ze in Rueda een tijd lang weinig Respectvol mee omgesprongen. Uitsterving dreigDe. Tot JaviEr Sanz zich over de malcorta ontfermde. Hij trotseerde diens status van lastpak. Weliswaar bleek de druif  lastig te oogsten (malcorta betekent letterliJk 'moeilijk te snijden') maar wie die hObbels weet te nemen wordt getrakteerd op een onalledaagse witte met een gelaagdheid die de meeste 'gewone' verdejo's vreemd is. Knapperige en toch ook sappige millefeuille van peer, perzik, meloen, abrikoos, citrus en een lichte kruiderij. Buitengewoon vieve blanco die zijn bijna-doodervaring op overtuigende wijze achter zich heeft gelaten.

Woord gevonden? Stuur je oplossing hier in.

D.O. Rueda is de belangrijkste Spaanse wijnregio voor witte wijnen, met een karakteristieke ‘eigen’ druif: Verdejo. Rueda Verdejo is verreweg de belangrijkste druif uit Rueda, herkenbaar aan een mooie zuurgraad en aroma’s van citrus, appel en kruiden. En dat lekkere bittertje in de afdronk natuurlijk; dat is typisch voor een Rueda Verjedo.

Lees meer over D.O. Rueda op www.ruedawijnen.nl

De Grote Hamersma Online Wijn-Spijscursus
Leer welke wijn smaakt bij welk gerecht. Pak kurkentrekker en mes en vork en maak een ‘studiereis’ door de wereld van wijn en spijs. Leer in ‘gewone mensentaal’ over de negen popul....
De Grote Hamersma Online Wijncursus
Vergroot je wijnkennis en haal je officiële Wijnproefessional-diploma. Nu tijdelijk met gratis Mezzacorona Airtender pakket twv € 14,99. Geen vooropleiding vereist: alleen lekkere....
Bio-onlogisch?
Volgens het Franse biologische agentschap, Agence Bio (AB), zijn 448 Franse telers in 2022 gestopt met biologisch gecertificeerd zijn, terwijl 188 telers in 2020 waren gestopt. Het....