Een nieuwe loot aan de certificeringsboom: ROC

Groenvoorzieningen

Op dit moment hét hotste item in de landbouw is de regeneratieve stijl, met een positief effect op de omgeving. Met minimale bodemverstoring, minimaal gebruik van chemische middelen, maximale biodiversiteit en bodembedekking met gewassen.

Vooral in de VS populair en vandaar het daar bedachte Regenerative Organic Certified (ROC). Er zijn pas vier wijnhuizen die deze status mogen dragen, waarvan als enige buiten de States het Argentijnse Domaine Bousquet. De grootste producent en exporteur van gecertificeerd biologisch fruit in Argentinië geeft het goede voorbeeld. CEO Anne Bousquet: ‘Als we echt een verschil willen maken moeten we samenwerken, en ROC verenigt alle sectoren.’

Met de status ROC voldoe je aan alle regels op het gebied van omgaan met grond, dieren en medewerkers. Wordt het er met wéér een keurmerk duidelijker op? Misschien niet, maar aan vele voorwaarden voldoen wijnmakers al via organisaties als Demeter en Fair Trade. En die ken je vast.

Bekijk hier alle verzamelde Groenvoorzieningen

Rianne Ogink: Handenvol biodynamische koeienpoep
“Some career choices led me to this”. Dat is wat ik dacht toen ik op een blauwe maandag gefermenteerde schijt uit 132 opgegraven koehoorns stond te peuteren.
Rianne Ogink: Een primeur in Bordeaux
Even voor een dagje geen student, maar weer als sommelier op pad. Heerlijk was het! Met het team van wijnkoperij Okhuysen mocht ik de fameuze ‘en primeur’ wijnen proeven op de rech....
Job Seuren: De invloed van geur in een restaurant
In de eerste les van elke basiscursus wijn leer je een ding als eerste: proeven doe je met je neus. Ben je verkouden en je ruikt niks heb je ook niks aan wijnproeven, want je proef....