Een witte kerst? Een rode? Of een rosé?

Advertorial

03 dec., 2020

Een ding is zeker, in ieder geval wordt het een wijnfestijn. Pre-corona zat de belangstelling in Nederland voor wijnen van een betere kwaliteit (en een hoger prijskaartje) al in de lift maar dankzij ‘de omstandigheden’ lijkt deze dit jaar helemaal door het dak te gaan.

Helemaal nu het er alle schijn van heeft dat we de kerstdagen niet kunnen doorbrengen in ons favoriete restaurant. Omdat we ons zelf thuis nog wat extra willen verwennen, zullen de wijnliefhebbers nadrukkelijker uitpakken dan ooit te voren, zo luiden de verwachtingen. Hoeveel gasten straks van al die buitencategorie-wijnen mogen genieten schijnen we binnenkort te horen. Maar vast een voorraadje aanleggen kan geen kwaad natuurlijk. Wat niet opgaat, smaakt ook nog na kerst. Kwaliteitswijnen zijn immers bijna zonder uitzondering bewaarwijnen. En er dient zich later vast wel weer een gelegenheid aan. Het beschikbaar komen van een vaccin om maar wat te noemen. 

Enfin, om de voorbereidingen voor het aanstaande wijnfestijn soepeltjes te laten verlopen wijzen we je overigens graag op Wijnfestijn. Dat is een nieuw boekje waarin schrijver Maarten van den Dries tips geeft hoe je wijn en eten combineert. Dat is inderdaad een leuk kadootje voor onder de boom alleen heb je er dan tijdens het kerstdiner niets aan. Maar misschien is er toevallig nog een verlate roetveegpiet in het land. 

In het kader van de voorpret hebben wij in ieder geval al een rondje langs de velden gemaakt. Om vast een beetje een idee te krijgen van wat er gekookt gaat worden, hebben we links en rechts wat digitaal door de supermarktmagazines met de kerstaanbiedingen gebladerd. 

Zo blijkt het dat we ook dit jaar niet ontkomen aan het gourmetten. De klassiekers zalm en rollade ontbreken evenmin. Eend en hert verzorgen de wildinvulling. De oesters staan helemaal open qua kerstinvulling. De ouderwetse garnalencocktail is weer helemaal in. Er zal uitgebreid getafeld worden met de Ottolenghi’s van deze wereld. Met stip binnen: onze toch wel een beetje eigen Indonesische keuken. En ook de vegetarisch etende mens zal volop aan zijn trekken komen. Welbeschouwd kunnen we daarom al prima aangeven of het dus een witte-, rode- of rosékerst wordt maar dat doen we niet, want dan gooien we de wijnglazen van Maarten in. 

Nu vraag je je misschien af wat de kerst ten huize van De Grote Hamersma gaat brengen. Sowieso het piepkleine boompje dat zijn jaar verbanning op het balkon heeft overleefd en nu weer naar binnen mag. En ook op de dagen zelf houden we het klein. Simpelweg omdat mevrouw Hamersma (die onder die artiestennaam ook een kookboekwinkel bestiert) wel eens zucht dat ‘we het hele jaar door al kerst hebben met al die proeverijen, etentjes en gerechten testen uit nieuwe kookboeken.’

Zodoende: een lichte lunch op de eerste dag met gerookte zalm en op de tweede dag boerenkoolstamppot met rookworst. Dat doen we inmiddels al een jaar of dertig. Daar drinken we dan ook altijd een fles bijzondere shiraz bij. Want dat wil de traditie namelijk. En geen Maarten van den Dries die ons daarvan afbrengt. 

vol Wit
30 nov 2019
Catena
Chardonnay ‘Tupungato’ 2018
- Tupungato
De uitlopers van de Andes waar de meeste wijngaarden te vinden zijn al bepaald niet de begane grond. Maar er zijn wijnmakers die het nog hogerop zoeken. Richting Tupungato bijvoorbeeld:....

Te koop bij Gall & Gall

€ 15,99
vol Rood
9 dec 2020
Cap Royal
Élévé en futs de chêne 2016
Sterwijn
- Bordeaux Supérieur
Élévé en futs de chêne. Hout opgevoed. En daar geen frustraties aan overgehouden. Wel een gouden medaille van het Challenge du Vin 2017. Plus al eerdere schouderklopjes (voor de 2010- 2014....

Te koop bij Gall & Gall

€ 12,99
medium Rood
2 dec 2020
Domaine de la Vougeraie
Pinot Noir ‘Terres de Famille’ 2018
- Bourgogne
Domaine de la Vougeraie. Het wijnhoofdkwartier van de familie Boisset, bourgogne-tycoons. En al gaat zo’n pinot noir dan als nederige bourgogne door het leven, het is natuurlijk wel wat speciaals.....

Te koop bij Gall & Gall

€ 23,99
vol Rood
4 sep 2020
San Silvestro
Magno 2017
- Barbaresco
Barbaresco, daar huist ook de nebbiolo in. Lang is dit de Baby Barolo genoemd. Maar San Silvestro  heeft er een volwassen uitvoering van gemaakt. Thee. Rozen. Rozenbottels. Maar ook stevige tannines,....

Te koop bij Gall & Gall

€ 19,99
medium Rood
30 nov 2019
Catena
Malbec ‘Lunlunta’ 2016
- Mendoza
De 2017 oogst zilver van Decanter en 92 punten van de Wine Advocate, het huisorgaan van wijnadvocaat Robert Parker dat net verkocht is aan Guide Michelin. Eten en drinken gaan....

Te koop bij Gall & Gall

€ 15,99
medium Wit
30 nov 2020
J. de Villebois
2018
Sterwijn
- Menetou-Salon
Mooie menetou-salon. Zachte zuren, grapefruit en grip. Houvast aan lofhendels. Bitters en wit. Sap en peperigheid. Heeft wat meer te bieden dan de 2016 die we als meest recent oogstjaar mochten begroeten....

Te koop bij Gall & Gall

€ 14,99

Kerst en wijn
Van een vegetarisch kerstbuffet tot gourmetten, van Hollandse biefstuk tot gerechten uit het Midden-Oosten, wij geven je de lekkerste wijnadviezen bij de populairste kerstgerechten....
Wijntips bij vegetarisch
Niemand kijkt er meer van op. Er is sprake van een explosief gestegen belangstelling voor maaltijden met groenten, kruiden en paddenstoelen en met vlees- en visvervangers. Een vege....
Wijntips bij gourmetten
Gourmetten vormt een wijnuitdaging. Er is een veelheid aan smaken, met name ook door de inzet van de diverse sauzen. Daarom is het ondoenlijk om bij ieder mini-hamburgertje, kipstu....