Georgië on my mind

20 feb, 2020

De overlevering wil doen geloven dat Georgiërs altijd al lekkerbekken zijn geweest. Toen God de wereld aan het verdelen was, letten zij even niet op omdat ze weer eens uitgebreid aan het tafelen waren. Onze Schepper bleek echter ook liefhebber. Daarom strafte Hij hen niet voor hun onoplettendheid maar beloonde ze met het mooiste stukje aardbol dat hij eigenlijk zichzelf had toegedacht. Nu was deze bron een ‘naar verluidt.’

Dankzij veel betrouwbaarder archeologisch bewijs is het wel zeker dat Georgië het oudste wijnland ter wereld is, met een geschiedenis die 8000 jaar teruggaat. Overigens ben  ik de eerste om toe te geven dat er dagen voorbij gingen dat ik niet aan dit staatje tussen de Zwarte Zee en de Kaukasus dacht als volwaardig wijnproducent. Dat nu bleek een doorn in het oog van Bernard Nauta die zich sowieso het lot heeft aangetrokken van weeswijnen. Met een importeurschap dat luistert naar de naam Andere Wijn richt hij zich louter op onalledaagse landen, regio’s en druivensoorten. Georgië hoort daarbij. 

Om een proeverij luister bij te zetten, had hij een toonaangevende kok van een gekend wijndomein naar Nederland laten komen. Zowel zijn kwaliteiten als die van de wijnmaker bleken dan toch al weer zo bekend dat Yotam Ottolenghi al eens speciaal was ingevlogen om ‘s mans kookkunsten af te kijken, waarin groenten en kruiden een hoofdrol spelen. En onlangs bezocht ook Jancis Robinson, de beroemdste wijnschrijver ter wereld, het wijngoed. Zij toonde met name interesse in de steeds populairder wordende orange wines

Een aantal jaren geleden trof ik deze al in restaurants in New York en Londen. En in Nederland zijn met name de jonge sommeliers er inmiddels ook zeer van geporteerd. Want puur natuur, eigenzinnig en onvergelijkbaar. De menselijke inspanning tijdens het wijn maken gaat niet verder dan het streng selecteren van rijpe druiven plus hun steeltjes, waarna de natuur verder zijn werk mag doen. Zeer karakteristiek zijn de sappige, maar nadrukkelijke bitters van deze op qvevris, amfora’s, opgevoede wijnen. Daarvan is ook Japan in de ban, inmiddels de grootste afnemer. Het ‘oranjebitter’ schijnt een briljant bruggetje te slaan met hun zo geliefde vijfde smaak, umami.

Uitgelicht

wine-score-star
Wit 29 jan 2020
Casreli
Mtsvivani 2017
- Kakheti
'Dit type oranje natuurwijnen is nogal wennen als je gewend bent om chardonnay uit Chili te drinken.' Understatement van de...

Te koop bij AndereWijn

€ 16,50

Georgische wijnen

vol Wit
6 sep 2018
Gotsa
Mtsvane 2015
Biologisch
- Kakheti
‘Dry unfiltered white wine’ meldt het etiket. Maar niet schrikken als-ie in het glas verschijnt. Ziedaar een thans zo populaire ‘orange wine’. Vaak terecht zo populair, soms niet. De hang....

Te koop bij AndereWijn

€ 21,50
medium Wit
1 dec 2018
Casreli
Chitistvala 2016
Biologisch Natuurwijn Sterwijn
- Kakheti
Importeur die behalve een goede neus voor bijzondere wijnen ook een goede pen heeft. Alleen van hem heb ik weleens integraal een proefnotitie overgenomen. En ook hier schittert-ie weer: ‘Tetri....

Te koop bij AndereWijn

€ 19,00
vol Wit
1 dec 2018
Papari Valley
3 Qvervi Terraces 2018
Biologisch Natuurwijn
- Kakheti
New kid on the Oostblok. Leverbaar sinds 2016 en meteen al ontdekt door de orange-wine-liefhebbers (en dat contingent groeit snel) in Japan (vooral), Amerika en Frankrijk. Holland drinkt echter nog....

Te koop bij AndereWijn

€ 21,00