Het mag in Bordeaux: water bij de wijn

Groenvoorzieningen

Dat het een hete, droge zomer is - daar zijn we inmiddels wel achter. Dat kan lekker zijn als je met vakantie bent, afhankelijk van de plek. Maar als druiventeler is er weinig lekkers aan. Bordeaux, nog steeds ‘s werelds meest invloedrijke wijnregio, had te maken met de droogste julimaand sinds 1959. Zo droog dat de Bordelais toestemming kregen om hun wijngaarden te irrigeren. En dat zegt wat in een land waar druivenplantjes water geven doorgaans een groot taboe is.

Het groene licht sprong aan voor Pessac-Léognan, Pomerol en Saint-Emilion - inclusief zijn satelliet-appellaties Lussac, Montagne, Puisseguin, Saint-Georges én Lalande-de-Pomerol.

Niettemin is de regio slecht toegerust voor irrigatie bij gebrek aan verbindingen met het regionale waternetwerk, ze zijn afhankelijk van leveranciers en lokale waterbronnen. Of heel veel regen. Het laatste nieuws: het leverde allemaal weinig op, de oogst is inmiddels begonnen. Vroeger dan ooit. We wachten in spanning af wat dat in de fles brengt. Wordt vervolgd.

Bekijk hier alle verzamelde Groenvoorzieningen

Rianne Ogink: Handenvol biodynamische koeienpoep
“Some career choices led me to this”. Dat is wat ik dacht toen ik op een blauwe maandag gefermenteerde schijt uit 132 opgegraven koehoorns stond te peuteren.
Rianne Ogink: Een primeur in Bordeaux
Even voor een dagje geen student, maar weer als sommelier op pad. Heerlijk was het! Met het team van wijnkoperij Okhuysen mocht ik de fameuze ‘en primeur’ wijnen proeven op de rech....
Job Seuren: De invloed van geur in een restaurant
In de eerste les van elke basiscursus wijn leer je een ding als eerste: proeven doe je met je neus. Ben je verkouden en je ruikt niks heb je ook niks aan wijnproeven, want je proef....