Recept voor tjiem tjiem kip bij rosé

Montaignan heeft een fles van hun rosé laten bezorgen bij Judith Cyrus. Behalve dat zij kok is, zelfs nog in de keuken heeft gestaan bij niemand minder dan Yotam Ottolenghi heeft zij ook een geweldig kookboek geschreven, Paramaribo.

Daaruit maakt zij tjiem tjiem kip. Omdat zij vindt dat het fruitige, kruidige, verfrissende en dorstlessende van deze Zuid-Franse rosé er zo mooi bij combineert.

Ingrediënten

Marinade
100 ml donkere sojasaus
1 volle eetl. zoete ketjap
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, gesnipperd
1 cm laoswortel
1 cm gember, geraspt
2 theel. suiker
1 theel. Chinees vijfkruidenpoeder
zout en zwarte peper
2 eetl. cognac

Kip
1 kg kippendij, in stukken gesneden
100 g tjiem tjiem
4 eetl. zonnebloemolie
50 g boter
1 eetl. tomatenpuree
2 kippenbouillonblokjes (optioneel)
400 ml water
2 takken selderie, fijngesneden
1 madame-jeanette peper, gaaf

Voorbereiden

Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom en leg de kip erin. Marineer de kip minimaal 2 uur, maar bij voorkeur een hele nacht.
Verwijder de punten van de tjiem tjiem en halveer ze. Overgiet met kokend water en laat ze 30 minuten weken. Knijp ze uit.

Bereiden

Haal de kip uit de marinade en bewaar de marinade. 

Verhit de olie met de boter in een hapjespan en bak de kip op middelhoog vuur rondom bruin. Voeg de overgebleven marinade, de tomatenpuree en eventueel de bouillonblokjes toe. Blus af met het water en doe de uitgelekte tjiem tjiem erbij. Stoof in 30 minuten op laag vuur zodat de saus is ingekookt. Voeg na 20 minuten de selderie en madame-jeanette peper toe.

Serveren

Verwijder de madame-jeanette met een lepel of aan het steeltje, en serveer de kip met tjiem tjiem op een schaal. Dien op met rijst en kousenband (of sperziebonen).

Meer informatie over Montaignan:
website - instagram - facebook - linkedin

Montaignan weet wat lekker is
Vorig jaar vroeg Montaignan aan een aantal professionele lekkerbekken wat volgens hen goed zou passen bij hun Pays d’Oc syrah, chardonnay en rosé. Daarvoor stapten zij binnen bij d....
Mascha Lammes en Ronald Giphart: Recept voor schelpjes à la Sea Salt Saloon bij chardonnay
Montaignan heeft een fles van hun chardonnay laten bezorgen bij Mascha Lammes en Ronald Giphart. Los van het feit dat zij zelf erg houden van wit met wat meer vulling hebben ze ook....
Julius Jaspers: Recept voor sateh daging bij syrah
Montaignan heeft een fles van hun syrah laten bezorgen bij Julius Jaspers. Inderdaad, wie kent ‘m niet? Maar wat je misschien nog niet wist is dat hij net een nieuw kookboek heeft....
Recept voor côte de boeuf bij syrah
Montaignan heeft een fles van hun syrah laten bezorgen bij Auberge Jean & Marie en chef-kok Thomas gevraagd zijn trots, een cote de boeuf met Béarnaisesaus er bij te maken. Waa....
Recept voor harder bij chardonnay
Montaignan heeft een fles van hun chardonnay laten bezorgen bij Le Garage en chef-kok Philip Schuring gevraagd er een bijpassend gerecht bij te maken. Het werd harder met octopus,....
Recept voor rode mul bij rosé
Montaignan heeft een fles van hun rosé laten bezorgen bij Oud-Zuid. Daar hebben ze chef-kok Ralph Woerde gevraagd om er een passend gerecht bij te maken. Het werd zijn favoriete vi....