Wijnwetenschappelijk gezien is sauvignon blanc de meest onderzochte druif ter wereld. Hierdoor weten we dat ‘the rebel in the world of whites’ zijn kont-tegen-de-krib-karakter te danken heeft aan methoxypyrazinen: etherische bestanddelen in de schil die voor de karakteristieke en gewilde geur en smaak van groene paprika en pasgemaaid gras zorgen. Methoxypyrazinen aan het druivensap toevoegen mag niet, maar een aantal jaar geleden had een tweetal wijnmakers in Zuid-Afrika daar geen boodschap aan. Zij pepten hun weeë witte flink op. Vermoedelijk had niemand het bedrog opgemerkt als deze Sauvignon Blanc niet in de prijzen was gevallen. Technisch onderzoek na deze zege toonde een onnatuurlijke hoeveelheid methoxypyrazinen aan.

Niet alleen bij de ‘drinkwijnen’ vindt bedrog plaats, ook in de categorie ‘collector’s items’ wordt druk gefraudeerd. Vooral op de nieuwe nouveau-richemarkt China staat de deur wagenwijd open voor oplichters.

Leuke casus: in de dure restaurants moeten de sommeliers na het uitschenken tegenwoordig de lege flessen stukgooien, omdat die anders hergebruikt worden. Zo kan een lege fles Lafite Rothschild 1982 omgerekend duizend euro opbrengen. Vullen met goedkope wijn loont ook: ooit werd bij Sotheby’s een hervulde fles Lafite Rothschild 1982 voor 9400 euro geveild.

Kamagurka: Chardonnay factor 100
De klimaatverandering laat de wijngaardeniers steeds intensiever zoeken naar manieren om druiven te beschermen tegen te intense zonnestralen.
Julius Jaspers: Recept voor sateh daging bij syrah
Montaignan heeft een fles van hun syrah laten bezorgen bij Julius Jaspers. Inderdaad, wie kent ‘m niet? Maar wat je misschien nog niet wist is dat hij net een nieuw kookboek heeft....
Mascha Lammes en Ronald Giphart: Recept voor schelpjes à la Sea Salt Saloon bij chardonnay
Montaignan heeft een fles van hun chardonnay laten bezorgen bij Mascha Lammes en Ronald Giphart. Los van het feit dat zij zelf erg houden van wit met wat meer vulling hebben ze ook....