Kerst. Maar dan met mate - De Grote Hamersma

Kerst. Maar dan met mate

Daar zitten we dan straks kerstfeest te vieren. Met zijn vieren. Vooruit, met zijn vijven dan, omdat het mag. 

En dat terwijl we vorig jaar nog zo’n goed voornemen hadden: 

‘Tijdens het kerstdiner van 2020 lekker aan de slag te gaan om voor het hele gezelschap eens echt de perfecte wijn-spijscombinaties op tafel te zetten.’ Aldus werd de jacht voor geopend verklaard op het 1 + 1 = 3-effect, waarbij het gerecht lekkerder gaat smaken door de geschonken wijn. En vice versa. We hadden zelfs al een boek aangeschaft dat ons daarbij een handje zou helpen: Welke wijn waarbij? van Hubrecht Duijker, De Wijn-Spijs Bijbel van Victoria Moore of Wijnfestijn van Maarten van den Dries.

Maar ja, wat blijft er van al die mooie plannen over nu het aantal gangen op tafel misschien wel groeit maar de gezelschappen noodgedwongen juist klein moeten blijven? Dan maar een vinologische Haarlemmerolie schenken, een wijnkameleon die mee-kleurt met ieder gerecht?  

Ze zijn er hoor, daar niet van. Allemensvrienden (nee, dit is geen tikfout) zoals wit van sauvignon blanc, pinot grigio, pinot blanc en chardonnay, rosé uit de Provence en rood van gamay, cabernet sauvignon, merlot of syrah. Ze schuiven graag aan. En ook de zoetliefhebbers doen we niks te kort als we er maar voor zorgen dat bij het dessert moscato d’asti of px-sherry op tafel komen. 

Maar hoe gaan we dat nou doen als we écht tailormade willen, en bij ieder gerecht precies die bijpassende wijn wensen te schenken? Om het niet uit te laten draaien op een bacchanaal, kunnen we immers niet iedere fles leegdrinken. Gelukkig zijn er wat oplossingen voor, laten we het de ‘restverwerking’ noemen…

Zo kun je de levensduur van een aangebroken fles wijn verlengen door ‘m over te schenken in een kleine(re) fles en deze – ook rode - in de koelkast te zetten. De optelsom van minder zuurstofcontact en de lagere temperatuur houdt de wijn in kwestie nog langer lekker. Het is simpel maar doeltreffend. Inmiddels zijn er echter ook eenvoudige en doeltreffende vacumeer-systemen in omloop. Vacuvin is het bekendste merk.  

Ronduit spectaculair zijn overigens onze bevindingen met het Coravin-systeem. We proefden wit, rood, rosé en port, waarvan sommige flessen al bijna een jaar geleden op deze manier waren ‘geopend’. Stuk voor stuk bleken die nog te smaken zoals het eerste glas dat we proefden. 

Nu is het systeem vrij kostbaar: de basis-uitvoering kost € 199,00. En ook de bijbehorende argon-capsules (per stuk goed voor dertig ‘behandelingen’) verlangen een kassa-aanslag van € 26,95 per drie. Coravin is dan ook niet bedoeld voor wijnen voor alledag. 

Maar ja, die drinken we met de kerstdagen dan ook niet. En kijk aan: inmiddels is er ook een eenvoudiger en zelfs gebruiksvriendelijkere uitvoering, de Pivot van € 99,00. 

Geniet van je kerst. En dus eventueel ook van de dagen, weken of maanden daarna…

Alle artikelen in de categorie:

Top 10 supermarkt sauvignon blanc onder 10 euro

Hier vind je de actuele top 10 supermarkt sauvignon blanc onder 10 euro van alle door ons geproefde en beoordeelde wijnen. Maar er zijn nog veel meer lekkere sauvignon blanc wijnen daarom vind je hier...

Top 10 rosé onder 10 euro

Welkom bij De Grote Hamersma, waar we de top 10 rosé wijnen onder de 10 euro presenteren. Ontdek betaalbare rosés die je smaakpapillen zullen verrassen zonder je portemonnee te belasten. Onze select...

Groene rosé

De zon draait al weer warm. De natuur heeft weer kleur op de wangen. En daarmee neemt ook de dorst naar de vrolijkste aller wijnsoorten toe. Alle seinen staan weer op groen voor rosé. Nog even voor a...

Kerst. Maar dan met mate

Daar zitten we dan straks kerstfeest te vieren. Met zijn vieren. Vooruit, met zijn vijven dan, omdat het mag.  En dat terwijl we vorig jaar nog zo’n goed voornemen hadden:  ‘Tijdens het ...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.