Groenvoorzieningen

Klimaatverandering rekt de grenzen op: Noorse wijn, iemand?

Wie ooit eens een wijncursus heeft gevolgd (die van De Grote Hamersma bijvoorbeeld) weet, de optimale breedtegraden om wijn te maken liggen tussen de 30 en 50.

Dat was tot klimaatverandering serieus doorzette. Die grens is noordwaarts al opgeklommen tot 61 graden noorderbreedte. Waar je dan uitkomt? In Noorwegen, je leest het goed.

Bjørn Bergum maakt er op zijn Slinde Vineyard in de Sognefjord witte wijn en die schijnt nog goed te zijn ook. In zijn kinderjaren bevroor de fjord in de winter, dat gebeurt nu nooit meer. En zo heeft hij meer zien veranderen in het weer, de laatste jaren. ‘Als het regent, valt er meer. En als het warm is, is het warmer dan het vroeger was.’ Bjørn maakt zich zorgen over toestand van de aarde en zijn land, maar als wijnmaker moet hij toegeven dat die veranderingen in zijn voordeel werken.

Met nog vijf wijnmakers in een straal van 20 kilometer lijkt de noordelijke grens tot waar je wijn kunt maken definitieve bevestiging te krijgen. Sterker, over een jaar of tien is er misschien wel sprake van een een heuse, nieuwe wijnregio. DOC Sognefjord, we zijn er klaar voor!


Bekijk hier alle verzamelde Groenvoorzieningen

Rianne Ogink: Handenvol biodynamische koeienpoep
“Some career choices led me to this”. Dat is wat ik dacht toen ik op een blauwe maandag gefermenteerde schijt uit 132 opgegraven koehoorns stond te peuteren.
Rianne Ogink: Een primeur in Bordeaux
Even voor een dagje geen student, maar weer als sommelier op pad. Heerlijk was het! Met het team van wijnkoperij Okhuysen mocht ik de fameuze ‘en primeur’ wijnen proeven op de rech....
Job Seuren: De invloed van geur in een restaurant
In de eerste les van elke basiscursus wijn leer je een ding als eerste: proeven doe je met je neus. Ben je verkouden en je ruikt niks heb je ook niks aan wijnproeven, want je proef....