Groenvoorzieningen

Magere melk als vervanger van koper?

Om schimmels als (valse) meeldauw in de wijngaard te bestrijden is een papje van koper en kalk het meest effectief. Helaas. Want koper is een zwaar metaal en via het grondwater ook een bedreiging voor onze gezondheid. Met die reden is het in Nederland sinds 2000 verboden. Maar niet in Frankrijk en omringende landen. Bovendien, koper is niet synthetisch dus mag het ook in de biologische landbouw. Nog helaasder.

Maar er is (iets) nieuws uit onverwachte hoek: melk. De Zwitserse wijnmaker Jean-Denis Perrochet experimenteerde aan zijn kant van de Jura met magere melk om valse meeldauw tegen te gaan. Het resultaat: alle druiven van niet behandelde planten waren onbruikbaar. Die met melk besproeid waren konden voor 60% worden geoogst. Van de met koper bespoten planten was de hele oogst gered. Perrochet gaf toe dat hij misschien iets eerder in het jaar hadden moeten beginnen met het gebruiken van melk voor een hogere score. Hoe dan ook, het lijkt er op dat melk tot nu het enige alternatief is dat in de buurt komt. Een veel gezonder alternatief. Alleen niet vegan, dat dan weer niet.


Bekijk hier alle verzamelde Groenvoorzieningen

Rianne Ogink: Handenvol biodynamische koeienpoep
“Some career choices led me to this”. Dat is wat ik dacht toen ik op een blauwe maandag gefermenteerde schijt uit 132 opgegraven koehoorns stond te peuteren.
Rianne Ogink: Een primeur in Bordeaux
Even voor een dagje geen student, maar weer als sommelier op pad. Heerlijk was het! Met het team van wijnkoperij Okhuysen mocht ik de fameuze ‘en primeur’ wijnen proeven op de rech....
Job Seuren: De invloed van geur in een restaurant
In de eerste les van elke basiscursus wijn leer je een ding als eerste: proeven doe je met je neus. Ben je verkouden en je ruikt niks heb je ook niks aan wijnproeven, want je proef....