Meer ruimte voor wijn

Groenvoorzieningen

Eigenlijk: nog meer wijn de ruimte in. Na een eerste experiment met Pomerol Petrus 2000 gaan ook drie grote Italiaanse wijnproducenten op sterrenreis. Gaja, Biondi-Santi en Feudi di San Gregorio starten een ruimteproject met het Italiaanse ruimteagentschap ASI en de Italiaanse stichting voor sommeliers FIS. Niet alleen sturen ze flessen wijn mee met een ruimtemissie, ook druivenstokken gaan aan boord. Het idee is om te onderzoeken of zowel flessen als planten kunnen overleven in een gewichtloze omgeving, óf dat ze er misschien zelfs beter van worden. Stekken van nebbiolo, sangiovese en aglianico worden vergeleken met soortgenoten die ‘gewoon’ op aarde groeien. 

Eerdere experimenten wijzen erop dat nakomelingen van de planten na de schok van de afwezigheid van zwaartekracht beter bestand zijn tegen andersoortige schokken, zoals klimaatverandering of aanvallen van parasieten. Kijk, dan wordt het interessant.  

Daarmee houdt het groene verhaal wel zo’n beetje op, want echt duurzaam is zo’n retourtje universum natuurlijk niet. Bovendien, een lanceerdatum van dit ruimtewijnproject is nog niet eens bekend. Tot die tijd verkiezen we ouderwetse wijn van onze eigen en enige aardbol. 

Bekijk hier alle verzamelde Groenvoorzieningen

De Grote Hamersma Online Wijn-Spijscursus
Leer welke wijn smaakt bij welk gerecht. Pak kurkentrekker en mes en vork en maak een ‘studiereis’ door de wereld van wijn en spijs. Leer in ‘gewone mensentaal’ over de negen popul....
De Grote Hamersma Online Wijncursus
Vergroot je wijnkennis en haal je officiële Wijnproefessional-diploma. Nu tijdelijk met gratis Mezzacorona Airtender pakket twv € 14,99. Geen vooropleiding vereist: alleen lekkere....
's Werelds grootste biologische wijnbouwareaal?
Met 159.868 hectare claimt Frankrijk de titel 's werelds grootste biologische wijnbouwareaal. Spanje en Italië blijven echter niet ver achter.