Meer ruimte voor wijn

Groenvoorzieningen

Eigenlijk: nog meer wijn de ruimte in. Na een eerste experiment met Pomerol Petrus 2000 gaan ook drie grote Italiaanse wijnproducenten op sterrenreis. Gaja, Biondi-Santi en Feudi di San Gregorio starten een ruimteproject met het Italiaanse ruimteagentschap ASI en de Italiaanse stichting voor sommeliers FIS. Niet alleen sturen ze flessen wijn mee met een ruimtemissie, ook druivenstokken gaan aan boord. Het idee is om te onderzoeken of zowel flessen als planten kunnen overleven in een gewichtloze omgeving, óf dat ze er misschien zelfs beter van worden. Stekken van nebbiolo, sangiovese en aglianico worden vergeleken met soortgenoten die ‘gewoon’ op aarde groeien. 

Eerdere experimenten wijzen erop dat nakomelingen van de planten na de schok van de afwezigheid van zwaartekracht beter bestand zijn tegen andersoortige schokken, zoals klimaatverandering of aanvallen van parasieten. Kijk, dan wordt het interessant.  

Daarmee houdt het groene verhaal wel zo’n beetje op, want echt duurzaam is zo’n retourtje universum natuurlijk niet. Bovendien, een lanceerdatum van dit ruimtewijnproject is nog niet eens bekend. Tot die tijd verkiezen we ouderwetse wijn van onze eigen en enige aardbol. 

Bekijk hier alle verzamelde Groenvoorzieningen

Rianne Ogink: Wijnvrouwen van Bordeaux
Vaak krijg ik de vraag, “hoe is het om in een klassieke mannenwereld te werken zoals Bordeaux?”. Een uitspraak gebaseerd op een hoop aannames en vooroordelen, niet gek overigens. F....
Rianne Ogink: Laat de oogst beginnen
Laat het oogsten maar beginnen! De afgelopen weken hebben we de nodige kilometers langs alle percelen gemaakt. De wijngaardmanagers en teams kunnen opgelucht ademhalen, hun werk zi....
Rianne Ogink: ‘Ça m’exite’ of toch niet?
Straattaal, lokale dialecten en drie verschillende woorden voor éénzelfde betekenis. Een greep uit de vele strubbelingen die je hebt tijdens het leren van een nieuwe taal.