Seuren wil niet zeuren

Melksommelier?

Bij werken in de horeca, of als wijnjournalist wat dat aan gaat, ligt overmatig alcoholgebruik op de loer. Daarom proberen mijn compagnon en ik bij wijze van goed voorbeeld een paar dagen per week rustig aan te doen, vaker alcoholvrij te blijven en regelmatig te sporten. In het restaurant hebben we een steeds ruimer wordende selectie alcoholarme of -loze dranken en ik betrap mezelf erop echt te kunnen genieten van sommige 0.0 bieren. Wijn zonder alcohol laat ik daarentegen nog even voor wat het is, de eerste lekkere alcoholvrije wijn moet wat mij betreft nog gemaakt worden.

    Waarom ik op een website die op de wijnliefhebber gericht is over de blauwe knoop begin? Met de diversifiëring van dranken en de groeiende interesse naar alcoholvrije alternatieven staan er te pas en te onpas experts op die helemaal opgaan in bepaalde niche markten. Super! 0.0-Cocktailshakers, barista’s, theespecialisten, mensen met een passie die dat ten volste uitdragen. Om een bepaalde duiding te geven voelen sommigen zich echter geroepen zichzelf de extra titel sommelier te geven. Koffiesommelier, theesommelier, cocktailsommelier, er is zelfs een veehouder die zichzelf melksommelier noemt. En de media nemen het zonder nadenken over. Dat raakt bij mij een gevoelige snaar.

    Een sommelier is een gastheer of -vrouw, werkzaam in het restaurant die zich specialiseert in dranken. Weliswaar weet deze vaak het meeste over wijn, maar ook digestieven, bier, koffie, thee en zelfs sigaren vallen onder diens hoede. In het officiële ASI (association de la sommellerie internationale) examen dat door meerdere sommeliers in ons land is behaald worden al deze zaken getoetst. Uiteraard kan het zijn dat er specialisten zijn die meer van bijvoorbeeld bier of thee weten dan de sommelier van het restaurant, maar dat maakt ze nog geen bier- of theesommelier. Zoiets bestaat eenvoudigweg niet.

    Ik eet en drink graag zuivel en proef absoluut verschillen. Heb je ooit kefir van Rauw Power (wie heeft die naam ooit bedacht?), kwark van de Weerribben of yoghurt en karnemelk van Erf1 geproefd, dan wil je nooit meer anders. Je proeft goede voeding, diervriendelijke behandeling en vakmanschap van de zuivelbereiding. Daar hoef je geen sommelier voor te zijn, dat is gezond Hollands boerenverstand en nog alcoholvrij ook.

Job Seuren

Kamagurka: Chardonnay factor 100
De klimaatverandering laat de wijngaardeniers steeds intensiever zoeken naar manieren om druiven te beschermen tegen te intense zonnestralen.
Julius Jaspers: Recept voor sateh daging bij syrah
Montaignan heeft een fles van hun syrah laten bezorgen bij Julius Jaspers. Inderdaad, wie kent ‘m niet? Maar wat je misschien nog niet wist is dat hij net een nieuw kookboek heeft....
Mascha Lammes en Ronald Giphart: Recept voor schelpjes à la Sea Salt Saloon bij chardonnay
Montaignan heeft een fles van hun chardonnay laten bezorgen bij Mascha Lammes en Ronald Giphart. Los van het feit dat zij zelf erg houden van wit met wat meer vulling hebben ze ook....