Ook de Michelinsterren zijn groen

Groenvoorzieningen

Je ziet ze steeds vaker, groene Michelinsterren. Voor restaurants met chefs die nauw samenwerken met telers, boeren en vissers. Die wildplukken in de bossen, hun eigen dieren hebben en kweken, en hun eigen groenten en fruit. Zij die oog hebben voor regeneratieve landbouwmethodes en bijvoorbeeld met voedselbossen aan de slag gaan.

Er is geen specifieke formule om zo’n ster te krijgen. Iedereen doet groen op zijn eigen manier. Michelin zoekt vooral de pioniers en let op lokale en seizoensgebonden ingrediënten, de ecologische voetafdruk, voedselverspilling, afvalverwerking en recyclage, en duurzaam management.

Elf Nederlandse restaurants hebben sinds de laatste sterrenregen eind mei zo’n groene bekroning. Bekende namen (De Librije) en minder bekende, zoals De Nieuwe Winkel in Nijmegen (wel met nu ook twee ‘normale’ sterren!). Niet geheel toevallig, dat groene zie je dus vaak terug op de wijnkaart. In Nijmegen bijvoorbeeld serveren ze natuurwijn, want: ‘We mogen de natuur best wat meer vertrouwen. Als je de natuur z’n gang laat gaan, ontstaan vaak mooie dingen.’ Zo ook bij Héron in Utrecht. Om er slechts een paar te noemen, hier vind je de hele lijst. Een fijne aanvulling, mooi als het hele plaatje klopt. 

Bekijk hier alle verzamelde Groenvoorzieningen

De Grote Hamersma Online Wijncursus
Vergroot je wijnkennis en haal je officiële Wijnproefessional-diploma. Nu tijdelijk met gratis Mezzacorona Airtender pakket twv € 14,99. Geen vooropleiding vereist: alleen lekkere....
Nicolaas Klei: Welke wijn bij welk mens?
Welke wijn bij welk mens? Over wijn-spijs-combinaties lees je van alles, maar over wijn-mens-combinaties valt ook langdurig te prakkiseren. Al zevenentwintig jaar heb ik geen vakan....
Je favoriete Beaujolais eerder in het schap?
Na een relatief normaal eerste kwartaal schoot ook in de Beaujolais-regio in mei de temperatuur omhoog. Drie graden boven het maandelijks gemiddelde. Sinds 1992 het op twee na vroe....