Pinot Paradise

Pinot Blanc alias Weissburgunder

Op 13 maart vierden we nog een soort Königinnentag. Toen was het Riesling Birthday, de Kőnigin der Trauben die in haar eentje tekent bijna een kwart van het Duitse wijngaardareaal. Maar let wel: ook op dat overige driekwart is het goed toeven. 

Neem bijvoorbeeld de familie pinot, in de verschijningen blanc, gris en noir. Daarvan worden door onze ‘Oosterboeren’ steeds gewildere wijnen gemaakt. Veel van hen gaan zelfs al zover om Duitsland als Pinot Paradise te duiden. Met speciale dank aan een ‘terroir’ waar riesling wellicht wat minder op aardt maar waarop juist pinot blanc, pinot gris en pinot noir zich bijzonder goed thuis voelen. 

Nu hebben voornoemde druiven zich ter plekke veelal verstopt achter hun Duitse aliassen weiss(er)burgunder, grau(er)burgunder en spätburgunder. Overigens dat is niet vanwege misdaden tegen de smaakpapillen. Integendeel zelfs. We beoordeelden er meer dan ooit, en van een bijzonder goede kwaliteit. Een kleine greep vind je in deze top tien.

Laten we even aftrappen met pinot blanc, de druif waarvan in Duitsland de afgelopen twintig jaar het wijngaardareaal met meer dan 120 procent is toegenomen. Momenteel is dat goed voor een vierde plek. Maar een podiumplaats is in zicht. Want wij begrijpen die snel groeiende populariteit  wel. Het buzzword foodfriendly horen we internationaal steeds luider rondzingen en dan is pinot blanc toch echt een gedoodverfde kandidaat.

Nu is de druif van zichzelf ook al uiterst veelzijdig. We troffen ‘m als werkpaard die onvermoeibaar was als het ging om het lessen van de aperitiefdorst tot een vaak briljant buitenbeentje. We werden getrakteerd op volle, rijke, rijpe op hout opgevoede uitvoeringen uit bijvoorbeeld Baden en de Pfalz. En op fijnmazige, delicate en bijkans frivole types uit de Nahe, de Saar en de Moezel. 

Enfin, tot op heden hoeven we ons niet te vervelen in het Pinot Paradise, wetende dat ook pinot gris en pinot noir nog aan de beurt komen. Zodoende laten we die appel nog maar even hangen. Wordt vervolgd…

foto's & illustraties: Duitse wijn

Top 10 Pinot Blanc uit Duitsland

wine-score-star
Wit 13 februari 2021
Weingut Dengler-Seyler
Weissburgunder trocken 'Alsterweiler Kapellenberg' 2018
- Pfalz
Uit de Südliche Weinstrasse waar de weissburgunder (pinot blanc) zo goed gedijt....

Te koop bij Erasmus Wijnen

€ 16,95
wine-score-regular
Wit 1 februari 2021
Weingut Aufricht
Weisser Burgunder 2019
- Baden
Sappig-fris en zacht-zilt. Er is zwoelheid en er zijn rondingen. Peperperzik. Gemberroom....

Te koop bij Wijnkameel

€ 15,95
wine-score-regular
Wit 18 februari 2021
Weingut Cantzheim
der Pinot Blanc 2018
- Saar
Saar maar niet saai. Voornamelijk riesling hier maar ook pinot blanc roert...

Te koop bij De Kleine Wijnboer

€ 14,75
wine-score-regular
Wit 23 januari 2021
Leiner
Weisser Burgunder trocken 'Handwerk' 2019
- Pfalz
Lees maar over Sven Leiner bij zijn grauer burgunder. Ook al zo'n...

Te koop bij Anfors-Imperial

€ 14,95
Weingut Dautel
wine-score-star
Wit 23 maart 2021
Weingut Dautel
Weissburgunder trocken ‘Gipskeuper’ 2018
- Württemberg
Droog als de ‘Gipskeuper’, de fossiele grondlaag uit de triassische periode die...
€ 17,50