Pinot Paradise

Pinot Gris alias Grauburgunder

We trekken verder door Pinot Paradise, het koosnaampje dat menig wijnboer in Duitsland gebruikt om toch vooral maar te onderstrepen dat het land ‘meer is dan alleen maar riesling.’ 

In de vorige bijdrage stond pinot blanc (weissburgunder) centraal. En is dat het geval, dan is pinot gris - die ter plekke veelal de schijnwerpers op zich weet gericht als grauburgunder -, nooit ver weg. Overigens is het een druif die bepaald niet van gisteren is. Ze kennen ‘m er al sinds de 14e eeuw. Pinot gris, vanuit Bourgogne op doorreis richting Hongarije en Zwitserland, bleek ook in Duitsland goed te aarden. Al duurde het wel nog tot de 19e eeuw tot de wijnboeren ontdekten dat ‘grauburgunder’ zelfs heuse kwaliteitswijnen kon opleveren.

De grote doorbraak is echter recenter. De afgelopen twintig jaar is het wijngaardareaal waarop grauburgunder staat aangeplant met 155 procent gestegen. In negen van de dertien Duitse wijnbouwgebieden maakt grauburgunder deel uit van de Classickwalificatie, een druif die als karakteristiek of bijzonder wordt gezien voor de regio. 

Inmiddels bekleedt ie een derde plek op de Duitse druivenranglijst. In de Pfalz is het de onbetwiste nummer 1 witte druif is maar ook de wijnboeren in Baden en Rheinhessen planten ‘m van harte aan.

Niet verwonderlijk. Evenals zijn ook al zo gewaardeerde familielid de weissburgunder geeft de grauburgunder kleur aan het smaakpalet. De druif voelt zich thuis op roestvrij staal, groot hout en kleine vaten en presenteert zich veelal droog, met een sappige vulling en frisse zuren. Wie ‘m met aandacht proeft – en dat is van harte aanbevolen – kan er al naar gelang de maakwijze onder meer rijpe peer, dito appel, rozijnen, ananas, amandelen en citrus in ontdekken. 

Wie tijdens zijn ontdekkingsreis door Pinot Paradise behoefte heeft aan een gids klikt hier. Uit De Grote Hamersma selecteerden we er tien. Om te beginnen…

foto's & illustraties: Duitse wijn

Tip 10 Pinot Gris uit Duitsland

Gustavs
wine-score-star
Wit 11 januari 2021
Gustavs
Grauburgunder ‘Vom Berg’ 2019
- Rheinhessen
Grauburgunder maar allesbehalve vijftig tinten grijs. Rijpe appel, perzik, gele pruim. Klinkt...

Te koop bij Ekoplaza

€ 9,99
Weingut Hothum
wine-score-regular
Wit 11 november 2020
Weingut Hothum
Grauburgunder trocken 2019
- Rheinhessen
Jottum, grauburgunder van Hothum. Mooie aanwinst in de biohoek van het Grapedistrict....

Te koop bij Grapedistrict

€ 9,99
wine-score-star
Wit 23 januari 2021
Leiner
Grauer Burgunder trocken 'Handwerk' 2020
- Pfalz
Sven Leiner. De Harry Potter van de Pfalz. Bekijk zijn foto's maar...

Te koop bij Anfors-Imperial

€ 15,50
Weinressort Freinsheim
wine-score-regular
Wit 7 oktober 2020
Weinressort Freinsheim
Grauburgunder 2019
- Pfalz
Grauburgunder met lekker wat kleur op de wangen. Pit, pret en perzik....

Te koop bij Proefwijn

€ 10,95
Baron van Maydell
wine-score-regular
Wit 6 november 2020
Baron von Maydell
Grauer Burgunder 2019
- Baden
Baden met de Baron. Ondergedompeld worden in appeligheid, niet al te rijpe...

Te koop bij Plus

€ 7,99