Redt de trac de tor?

Groenvoorzieningen

'Sinds het jaar 2000 is de insectenbiomassa in Europa met 70% afgenomen' meldt Carlo Mondavi ‘voor vogels is dat ongeveer 50%.

In 2018 richtte dezelfde Mondavi samen met een groep ingenieurs het elektrische tractorbedrijf Monarch op. Het doel was om een volledig elektrische, zelfrijdende, slimme tractor te produceren waarmee boeren, niet alleen wijnbouwers, kunnen afstappen van het gebruik van herbiciden.

Deze nieuwe tractor biedt één enkele oplossing voor een aantal uitdagingen waar (wijn)landbouwers over de hele wereld mee kampen. De conventionele kleine dieseltractor met koppelaandrijving is bijvoorbeeld het koolstofequivalent van 14 personenauto's. 

De Monarch-tractor is juist een emissievrije optie; het is uitgerust met kaarttechnologie en kan, eenmaal geprogrammeerd, werkzaamheden uitvoeren zonder bestuurder. De Monarch wordt ook geleverd met technologie waarmee boeren hun gebruik kunnen verbeteren, zoals spuitnauwkeurigheid tot op twee centimeter van het doel.


Bekijk hier alle verzamelde Groenvoorzieningen

Rianne Ogink: Handenvol biodynamische koeienpoep
“Some career choices led me to this”. Dat is wat ik dacht toen ik op een blauwe maandag gefermenteerde schijt uit 132 opgegraven koehoorns stond te peuteren.
Rianne Ogink: Een primeur in Bordeaux
Even voor een dagje geen student, maar weer als sommelier op pad. Heerlijk was het! Met het team van wijnkoperij Okhuysen mocht ik de fameuze ‘en primeur’ wijnen proeven op de rech....
Job Seuren: De invloed van geur in een restaurant
In de eerste les van elke basiscursus wijn leer je een ding als eerste: proeven doe je met je neus. Ben je verkouden en je ruikt niks heb je ook niks aan wijnproeven, want je proef....