Mijn eigen wijngaard, prinses van de puinhoop

Ogink die naar Bordeaux ging

Van sportmanager en een kamertje op driehoog in Deventer naar een chateau in Bordeaux. Lang niet slecht! Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet letterlijk IN het prinsessenpaleis van Palmer woon, maar ik kijk er wel op uit. Telt dat ook? “I started from the bottom and now I’m here, again at the bottom.” Geen dag heb ik spijt gehad van de keuze om weer te gaan studeren en onderaan de carrièreladder te beginnen. Elke ochtend als ik wakker word gooi ik mijn strak geschilderde Franse deurluiken open en begin ik met een glimlach aan de dag. Een nieuwe omgeving, nieuwe mensen en zo veel dingen om van geïnspireerd te raken. Ik kan het iedereen aanraden!

Ik herinner me nog zo het gevoel de eerste keer dat ik kwam aanrijden. Palmer behoort tot de commune Margaux-Cantenac wat letterlijk bestaat uit twee straten en drie chateaus. Al van ver zie je ‘ons’ Disney-achtige kasteel boven alle andere daken uitsteken. Wat een verschil in gevoel met m’n aankomst op die ouderwetse campus acht maanden geleden, toen kon ik wel janken. Mijn toenmalige bunker is verruild voor een kamer van ongeveer 25m2, met uitzicht op het chateau inclusief ondergaande zon en daarnaast een eigen badkamer en toilet. Een beste vooruitgang kan je wel zeggen. Mijn twee huisgenoten zijn Franse jongens van een jaar of 23. En met Frans bedoel ik dan ook écht Frans. De een knaagt alleen maar op stokbrood met demi-sel beurre en de ander heeft zo’n klassiek picasso snorretje. Kan het meer cliché? Goddank zijn het de meest georganiseerde 23-jarigen die ik ooit heb ontmoet. Elke ochtend treffen we elkaar in de keuken, allemaal net iets aan de late kant en met een ochtendhumeur. Ze koken, maken schoon en zetten het vuilnis buiten. Zo heb ik ze het liefst. Daarnaast helpen ze me met mijn Frans. Hoe we in de tussentijd vrienden zijn geworden? Één avondje bier drinken en een ochtend zoeken naar regenwormen was voldoende. Ik mag deze gasten wel.

Voor deze stage heb ik mijn eigen wijngaard toegekend gekregen. Parcelle 16 wordt liefkozend ‘le bordel’ genoemd, wat zich letterlijk vertaalt in ‘puinhoop’ of ‘zooitje’. Het past wel bij me en ik kijk er naar uit om deze 0.13 ha zelf te onderhouden de komende vijf maanden. Le bordel is een wijnaard die al jaren wordt gebruikt als soort van experimenten veldje. Zo ook dit jaar. Twee seizoenen geleden hebben ze een groot deel van de ranken verhoogd naar tachtig centimeter in plaats van veertig. Doormiddel van verschillende testen ga ik erachter komen of dit een positief effect zou kunnen hebben in tijden van klimaatverandering en hoge schimmeldruk. Elke dag loop ik neuriënd een klein rondje door m’n ‘tuintje’. Het is bijna verslavend om zo veel buiten te zijn en continu fluitende vogeltjes te horen. Daarnaast zijn de temperaturen hier al helemaal in de lente modus en heb ik m’n foute vissershoedje nodig om mijn steeds roder wordende neus te beschermen.

Het team hier is misschien nog wel het beste aspect van de stage. Het voelt zo warm en toegankelijk, echt als een kleine familie. Wie had dat gedacht na die stroeve sollicitatieprocedure. Er zijn allerlei initiatieven om er samen wat moois van te maken. Zo is er onder andere een hardloopclubje opgericht. Rollen de wijngaard ploegen elke ochtend voor een zware werkdag hun yoga matjes uit. En organiseert de technisch directeur met regelmaat krakend verse croissants. In het kader van integreren besloot ik mee te doen aan het hardlooprondje op vrijdagmiddag. Compleet ongetraind rende ik m’n eerste 6 kilometer in de brandende zon. Denk maar niet dat je je Frans een beetje kan oefenen wanneer je hijgt als een paard. Ik denk dat ik onderweg drie keer ben gestorven. Maar hee, opgeven was geen optie want de grote baas liep ook mee. En als ik geen indruk kan maken met m’n Frans, dan moet het maar zo. Of ik nog een keer extra in de week met haar wilde gaan rennen? Mijn hoofd schreeuwde nee, toch hoorde ik mezelf semi-enthousiast ‘ja’ zeggen. Ik heb nu al spijt. Wat je al niet doet om erbij te horen in een nieuw bedrijf. 

Gelukkig hoef ik deze week nog geen tweede keer, want iedereen is megadruk. Heel de regio Bordeaux is momenteel in de weer met de aankomende Primeur-tastings. Op het moment dat deze blog gepubliceerd wordt is de officiële week net voorbij. Volgende keer zal ik jullie alles vertellen over wat deze week inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken. 

À bientôt!
Rianne

bekijk hier alle verslagen van Rianne

Rianne Ogink: Handenvol biodynamische koeienpoep
“Some career choices led me to this”. Dat is wat ik dacht toen ik op een blauwe maandag gefermenteerde schijt uit 132 opgegraven koehoorns stond te peuteren.
Rianne Ogink: Een primeur in Bordeaux
Even voor een dagje geen student, maar weer als sommelier op pad. Heerlijk was het! Met het team van wijnkoperij Okhuysen mocht ik de fameuze ‘en primeur’ wijnen proeven op de rech....
Job Seuren: De invloed van geur in een restaurant
In de eerste les van elke basiscursus wijn leer je een ding als eerste: proeven doe je met je neus. Ben je verkouden en je ruikt niks heb je ook niks aan wijnproeven, want je proef....