Snuffelstage

Ogink die naar Bordeaux ging

Ondertussen ben ik bijna een maand in Frankrijk, de tijd vliegt! Helemaal ingeburgerd kan ik wel zeggen. Na zes pogingen is eindelijk gelukt om het internet te organiseren. Kent de lokale bakker me bij naam. Heb ik het ov-systeem helemaal onder de knie. Hebben we meermaals in de lampen van de kroeg gehangen. En de dagelijkse wietlucht van de onderbuurman verbaast me ook niets meer, al gaat dat denk ik nooit wennen. Maar hé dat hoort bij de charme van het campus leven. Op het moment van typen ben ik begonnen aan mijn eerste stage. Een echte snuffelstage kun je wel zeggen. Als sommelier heb ik een hoop wijnbedrijven van binnen gezien, maar ik moet eerlijk bekennen dat dit mijn eerste oogst gaat zijn. Dus in plaats van een zwarte tong zijn nu mijn handen gitzwart van de rode wijn. Het leven van een stagiair! 

Dit is het moment. O mijn god, ik ga op een echt chateau werken! Degene die mij kennen weten dat ik een perfectionist ben en op werk graag de boel strak georganiseerd heb. Dus het idee van wijn overhevelen in enorme wijnvaten, het bedienen van pompen, doen van analyses en al het andere werk wat ik nog niet ken, gaven me toch een klein moment van paniek. Ter voorbereiding kregen we op school een drie uur durend college ‘safety in a winery’. Alle potentiële doodsoorzaken kwamen voorbij. Het maakte me er niet geruster op zul je wel begrijpen. En niet te vergeten, ik ga naar Smith (uitgesproken als Smis) Haut Lafitte, een Grand Cru Classée in Graves, Pessac-Leognan. Een van de meest fameuze uit de regio. Een recept voor zenuwen kan ik je vertellen. 

Daar ging ik dan. De eerste dag, geheel tegen mijn natuur in, was ik ruim op tijd aanwezig. Maar dan sta je daar voor een enorm chateau, en nu? Maar gewoon naar binnen dan, op zoek naar de chai (uitgesproken als chè). Chai is hoe ze de wijnmakerij noemen in Bordeaux. Heel verwarrend allemaal. Ik kom aan in de wijnkelder: ‘Je cherche Yann, maître de chai’ begon ik vol overgave tegen de eerste medewerker die ik tegenkwam. ‘Yann n’est pas la’ was het antwoord dat ik tot drie keer toe kreeg. ‘Peut-être dans le chai furtif’. Oja, er is nog een tweede wijnmakerij. In gebroken Frans vroeg ik een routebeschrijving naar de in het bos verscholen chai furtif. ‘Yann n’est pas la’. Je kunt je mijn frustratie en hopeloosheid waarschijnlijk wel voorstellen. Klassiek gevalletje van het kastje naar de muur. Daar stond ik dan. Eerste dag, verdwaald, inmiddels ruim te laat en compleet onvoorbereid. Super. 

Uiteindelijk vond ik Yann (uitgesproken als Jan). Een lange vent waar de autoriteit vanaf straalde. Bij binnenkomst wordt het team bij elkaar geroepen. ALEX! VICTOR! ARMAND! ANGELOOOOOO! Ik denk dat hij stiekem geniet van de galmende ruimte die het extra dramatisch liet klinken. De boel was niet voor elkaar en ze liepen achter op schema. Yann was duidelijk niet blij. Ik stond er een beetje verloren en beduusd bij te kijken. Hoi, ik ben Rianne en ik ben de nieuwe stagiair. Yann koppelde me aan Alex. Alex sprak goddank goed Engels en probeerde om zo goed en zo kwaad als het ging me alles uit te leggen. Ik heb tijdens mijn studies zoveel gelezen over deze handelingen. Maar in praktijk komt er zo veel meer bij kijken, mijn hoofd liep over! ‘Hoe zit dit?’ ‘Hoe moet dat?’ ‘Hoe werkt dit?’ ‘Wat is dat?’.  De arme jongen zat hopeloos in de zeik en nu moest hij ook nog op een stagiair passen. Ik had het met hem te doen en besloot mijn vragen voor een later moment te bewaren.

Dag twee. De wekker gaat om 06.00u. Ik rol letterlijk mijn bed uit aangezien de spierpijn me niet toestaat om rechtop te staan. Ik dacht dat ik fysiek werk en lange dagen inmiddels wel gewend was, maar dit is echt andere koek. Ik neem mijn ontbijt naar mee een picknicktafel in de wijngaard en geniet nog even van de zonsopkomst voordat het tijd is om aan de slag te gaan. Vol goede moed, de spierpijn actief negerend, loop ik de wijnmakerij in. Bon jour! Ça va? Ik heb er zin in en ben klaar voor een nieuwe dag! 

À bientôt!
Rianne

bekijk hier alle verslagen van Rianne

Rianne Ogink: Hoe ik mijn baan inruilde voor een wijnkelder
Ik maak wijn! Een gek idee eigenlijk. De dagen in de wijnmakerij vliegen voorbij en door alle drukte realiseer ik het me niet altijd, maar ik maak gewoon wijn. Natuurlijk ben ik op....
Rianne Ogink: Wijnvrouwen van Bordeaux
Vaak krijg ik de vraag, “hoe is het om in een klassieke mannenwereld te werken zoals Bordeaux?”. Een uitspraak gebaseerd op een hoop aannames en vooroordelen, niet gek overigens. F....
Rianne Ogink: Laat de oogst beginnen
Laat het oogsten maar beginnen! De afgelopen weken hebben we de nodige kilometers langs alle percelen gemaakt. De wijngaardmanagers en teams kunnen opgelucht ademhalen, hun werk zi....