Rianne Ogink: Wijnboeren wensenlijst - De Grote Hamersma

Rianne Ogink: Wijnboeren wensenlijst

Wijnbeurzen, voor de één een nachtmerrie, voor de ander een feest. Ik, zei de gek, vind het fantastisch. Een paar dagen rondzwerven op zo’n fair, een beetje kletsen hier, een beetje wijnproeven daar. Ik kan me mijn eerste wijnbeurs nog herinneren, de Wine Professional. Een uitgelezen kans om nieuwe wijnen te ontdekken en bij te kletsen met collega sommeliers. Hoe vaker je zo’n beurs bezoekt, hoe beter je erin wordt. Je neemt snacks mee om vroegtijdig dronkenschap te voorkomen, je ruilt je 7cm hakken in voor een stel sneakers en je bereid proefstrategie voor. En dan nu dit jaar in Bordeaux, Vinitech, de grootste beurs ter wereld voor landbouw en wijnkelder materiaal. Net even iets anders, maar vast niet minder leuk. On y va!

Zie het voor je. Een enorme beurshal vol met grote stalen druivenpersen, zaaimachines, cultivators, ploegen en compoststrooiers. Hele groepen wijnboeren die trillend van opwinding rondom een glimmend nieuwe dubbel-laagse vergistingstank hangen. En een stukje verderop bij het nieuwste model John Deere tractor stijgt ook zichtbaar het testosteron level. En daar komen wij, een groep compleet overprikkelde studenten.

Onze docent leidt ons als verloren eendjes rond. Na wat instructies worden we de spreekwoordelijke wei in gelaten. We hebben als opdracht om alles met betrekking tot bodem management uit te zoeken. Dat wil zeggen: grondbewerking, bemesting, biodiversiteit, bodemonderzoek en het zaaien van andere gewassen tussen de wijnranken. Welke apparaten heb je nodig om de werkzaamheden uit te voeren? Met welke eigenschappen moet je rekening houden? En niet onbelangrijk, wat mag het kosten? Bon courage! 

Gedurende de drie dagen viel het me meermaals op hoe vergelijkbaar zo’n beurs situatie is met een kroeg. Zeker als vrijgezel zijnde. Op voorhand doe je eerst wat onderzoek. Je swipet een avond lang langs alle tinder profielen om zo het kaf van het koren te scheiden. Zo kwam ik er na een avondje tractors googlen ook achter dat Deutz meer mien merk is dan Fendt of New Holland.

En dan sta je daar de volgende ochtend. Lichtelijk zenuwachtig, een tikje ongemakkelijk, drentelend aan de rand van de eerste stand. Je zou denken dat er wel een verkoper op je af zou komen, maar helaas. Wij “wijnboeren van de toekomst” zoals onze docent ons zo mooi noemt, worden duidelijk niet gezien als potentiële handel. Zou het zijn omdat we een groepje van drie jonge vrouwen zijn? Zelf initiatief nemen dan maar. Zoekend naar oogcontact, lief glimlachen en dan uiteindelijk toch maar zelf op de verkoper afstappen. In de kroeg kan je jezelf nog even volgieten met wat vloeibare moed, maar dat zit er hier helaas niet in. Oké, eerst dat ijs eens zien te breken. Iemand nog een suggestie voor een sterke openingszin?  

Bonjour monsieur, parlez vous anglais? Un petit peu? Mooi! We hebben een wensenlijstje voorbereid. We werken het zo rap mogelijk tempo af om de ongemakkelijke situatie zo kort mogelijk te houden. Hoe snel kan deze tractor? Hoeveel hectare kan het per dag bewerken? Heeft het veel onderhoud nodig of niet? Kan het meerdere handelingen tegelijk? Is het geschikt voor elk type bodem? En wat zijn de afmetingen? De antwoorden op deze vragen zouden ook van toepassing kunnen zijn op een tinder profiel. Maar gelukkig zijn we op zoek naar een tractor.

Aan de hand van ons wensenlijstje verzamelen we zoveel mogelijk informatie over verschillende merken en materialen. We knipogen en glimlachen er wat vanaf. Het kostte wat moeite maar we hebben inmiddels perfecte tractor, ploeg, zaaier en maaier gevonden. Het past binnen het budget, duurzaam, betrouwbaar, weinig onderhoud, geen gebruiksaanwijzing nodig, precies het juiste formaat en goed gebouwd. Doe mij die man eeh..machines maar.

À bientôt!
Rianne

bekijk hier alle verslagen van Rianne

Alle artikelen in de categorie:

Top 10 rosé onder 10 euro

Welkom bij De Grote Hamersma, waar we de top 10 rosé wijnen onder de 10 euro presenteren. Ontdek betaalbare rosés die je smaakpapillen zullen verrassen zonder je portemonnee te belasten. Onze select...

Groene rosé

De zon draait al weer warm. De natuur heeft weer kleur op de wangen. En daarmee neemt ook de dorst naar de vrolijkste aller wijnsoorten toe. Alle seinen staan weer op groen voor rosé. Nog even voor a...

Top 10 pinot grigio onder 10 euro

Hier vind je de actuele top 10 pinot grigio onder 10 euro van alle door ons geproefde en beoordeelde wijnen nu verkrijgbaar in de winkel. Maar er zijn nog veel meer lekkere tempranillo wijnen daarom v...

Rianne Ogink: Wijnboeren wensenlijst

Wijnbeurzen, voor de één een nachtmerrie, voor de ander een feest. Ik, zei de gek, vind het fantastisch. Een paar dagen rondzwerven op zo’n fair, een beetje kletsen hier, een beetje wijnproeven da...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.