Top 8 alcoholvrije wijnen

23 jul, 2020

Laten we het zo stellen: de leveranciers waren op zijn zachtst gezegd nogal verbaasd toen we namens De Grote Hamersma alcoholvrije wijnen opvroegen om te beoordelen. Eerder had met name Harold zich er niet al te lovend over uitgelaten.

Waar Youp van ’t Hek ooit met zijn uitspraak ‘Buckler lul’ er voor had gezorgd dat dit bier acuut doodsloeg, diagnosticeerde Harold alcoholvrije wijn eens als ‘seks hebben met een opblaaspop.’ En dat bleek ook niet bepaald verkoop bevorderend. Maar dat was toen.

Inmiddels heeft de categorie alcoholvrij bier een enorme kwaliteitsimpuls ondergaan. En de populariteit loopt daarmee in de pas. Maar hoe zit het ondertussen dan met alcoholvrije wijn?  Feit is dat we daar ook steeds vaker een flesje van kopen. Maar wat drinken we nu eigenlijk? Of beter gezegd: welke kunnen we het beste drinken?

Omdat De Grote Hamersma nimmer versaagt, hebben we zodoende ‘een verzoek om in te zenden’ verstuurd. En dat vond ruimschoots gehoor. Aldus belandden er in totaal bijna 80 wijnen op de proeftafel, rood, wit, rosé en mousserend.

Om heel eerlijk te zijn: dat was nog geen onverdeeld genoegen. Waar we tijdens het proeven voor De Grote Hamersma om en nabij de vijftig procent van de wijnen tenminste als ‘lekker’ beoordelen (goed voor tenminste een 7), kwamen we nu nog niet verder dan tien procent. Kortom, acht stuks. Eerlijk verdeeld over rood, wit, rosé en mousserend.

Opvallend is dat de meeste van wijnmakers waren die we al kenden van hun vaak erg goede ‘gewone’ wijn en deze kwaliteitsnorm duidelijk ook voor een alcoholvrije uitvoeringen hanteerden. ‘Hier mis je gewoon de alcohol niet’ noteerden we in verschillende gevallen.

Kortom, mogen we dan nu aandacht voor een wereldpremière? De categorie ‘alcoholvrij’ heeft een plek in De Grote Hamersma verworven. Om te beginnen met acht wijnen die je hieronder vindt. Ondertussen hebben we al meer toe kunnen voegen aan onze database, de volledige collectie kun je hier vinden.

Wit

licht Wit
18 jul 2020
Domaine l’Arjolle
Viognier-Sauvignon Blanc ‘Équilibre Zéro’
Alcoholvrij
- Côtes de Thongue
Het frisse van de sauvignon blanc spreekt. Het karakteristiek perzik-abrikozenachtige van de viognier fluistert. En ze praten niet door elkaar. Een goed verstaander heeft dan geen alcohol nodig.

Te koop bij Les Généreux

€ 8,95
licht Wit
18 jul 2020
Weingut Leitz
Riesling ‘Eins Zwei Zero’
Alcoholvrij
- Rheingau
Ruikt en smaakt als goede riesling met alcohol. De karakteristieke rokerigheid. Fris, zuiver en energiek. Een suikerspinnetje spint zijn web. Licht tropisch en toch niet zoet. Zacht appelig, lichte zuren. 
€ 9,95

Rosé

licht Rosé
18 jul 2020
Weingut Leitz
Rosé ‘Eins Zwei Zero’
Alcoholvrij
- Rheingau
Gezamenlijke inspanning van pinot noir, merlot en portugieser. Het is niet voor niets geweest. Rijp, zacht en mild. Associaties met aardbeien op sap en rijpe frambozen en milde zuren. Niet....
€ 9,95
medium Rosé
18 jul 2020
Torres
‘Natureo’
Alcoholvrij
- Penedès
Cabernet sauvignon ontmoet syrah. Niet een op en top Spaans onderonsje maar wel resulterend in een sappig samenzijn. Frambozen, besjes, zoete kersen, niet al te rijpe aardbeien. De ervaring van....

Te koop bij Gall & Gall

€ 8,29

Rood

medium Rood
18 jul 2020
Domaine l’Arjolle
Merlot-Grenache ‘Équilibre Zéro’
Alcoholvrij
- Côtes de Thongue
Rood zonder toegevoegde restsuikers. Zodoende -niet schrikken – niet zoet, in tegenstelling tot bijna het gehele overige rode alcoholvrije aanbod. Op het milde zoet van rijpe kersen en bessen na,....

Te koop bij Les Généreux

€ 8,95
medium Rood
18 jul 2020
Schoone Geevel
‘Naturlik’
Alcoholvrij
- West-Kaap
Van cabernet sauvignon en cinsault. En met een handje hout. Indien voorzichtig gebruikt lijkt dat laatste juist alcoholvrije rode wijnen het ruggengraatje te geven dat deze anders vaak ontberen. In....

Te koop bij Hema

€ 6,00

Mousserend

medium Wit
18 jul 2020
Enjoy it
Alcoholvrij
Niet zo kunstmatig opgepoetst met fruitaroma’s. Keurige mousse, wat appelflapperig, klein zoetje, lichte zuren, schone, niet plakkerige afdronk.

Te koop bij Jumbo

€ 3,99
droog Wit
18 jul 2020
Weingut Leitz
Riesling Sparkling ‘Eins Zwei Zero’
Alcoholvrij
- Rheingau
Ruikt en smaakt als goede riesling met alcohol. De karakteristieke rokerigheid. Fris, zuiver en energiek. Een suikerspinnetje spint zijn web. Licht tropisch en toch niet zoet. Zacht appelig, lichte zuren. 
€ 11,95

Recept voor rode mul bij rosé
Montaignan heeft een fles van hun rosé laten bezorgen bij Oud-Zuid. Daar hebben ze chef-kok Ralph Woerde gevraagd om er een passend gerecht bij te maken. Het werd zijn favoriete vi....
Recept voor harder bij chardonnay
Montaignan heeft een fles van hun chardonnay laten bezorgen bij Le Garage en chef-kok Philip Schuring gevraagd er een bijpassend gerecht bij te maken. Het werd harder met octopus,....
Recept voor côte de boeuf bij syrah
Montaignan heeft een fles van hun syrah laten bezorgen bij Auberge Jean & Marie en chef-kok Thomas gevraagd zijn trots, een cote de boeuf met Béarnaisesaus er bij te maken. Waa....