Ook Kamagurka heeft een andere kijk op wijn. Maar is dat niet de man die dagelijks de wereld een spiegel voorhoudt met zijn cartoons in NRC Handelsblad? Jazeker, dat is ‘m. In de rubriek Waanzin & Wijnzin voorziet hij curieuze wijnwetenswaardigheden van een bijpassende cartoon. 

Wijnkelder op tien kilometer hoogte

Door het drukverschil, de gerecyclede lucht en uitdroging van je speekselklieren ‘gedragen’ wijnen zich in een vliegtuig op tienduizend meter hoogte heel anders dan wanneer je ze thuis op de bank proeft. De inkopers van de luchtvaartmaatschap-pijen houden daar rekening mee en zoeken wijnen uit die meer fruit, meer zoet en minder tannines bevatten.

4,7 jaar blessuretijd

Een studie die in 2009 werd gepubliceerd door de Wageningen Universiteit en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bevat goed nieuws voor de wijndrinker. Voor het onderzoek werden de gegevens geanalyseerd van 1373 mannen van veertig jaar en ouder, die vanaf 1960 tot 2000 zijn gevolgd.

Om te beginnen blijkt dat, vergeleken met geheelonthouding, een gematigde consumptie van willekeurig welke alcoholhoudende drank gedurende een langere periode de levensverwachting met 2,3 jaar verlengt. De matige wijndrinker mag zelfs op een levensduurwinst van 4,7 jaar rekenen. En deze resultaten blijven ook overeind indien gekeken wordt naar de sociaal-economische achtergrond, het voedingspatroon of de leefstijl van de mannen. En dat is opvallend, omdat lang is verondersteld dat juist deze factoren het meest bepalend waren.

Ik weet in ieder geval al wat ik ga doen in de extra tijd: nog wat wijn drinken.

Naming and shaming

In mijn tienerjaren heb ik eens een kort verhaal geschreven over een kinderlokker (zo noemden wij Robert M.’s vroeger) die bij de afdeling klantenservice een meisje ophaalde, nadat er was omgeroepen dat kleine Karin van vier jaar daar op haar vader zat te wachten.

En tja, dat ze niet mee wilde, huilde, schreeuwde, trapte en steeds riep ‘dat is mijn vader niet, dat is mijn vader niet’, daar konden de mevrouwen van de klantenservice alleen maar schuchter om lachen. ‘Hier, neem nog maar lekker een snoepje mee, voor onderweg. En ga nu maar fijn met papa mee. Graag gedaan hoor, meneer.’

Het nimmer gepubliceerde verhaal (Terecht! Gevaarlijke gek!) dook weer even op in mijn brein (Verknipt! Wat u zegt!) toen ik op het etiket van een Nieuw-Zeelandse supermarkt Sauvignon Blanc las waarom deze ‘Poppy’ heette. ‘Poppy-Isobel, onze oudste dochter, werd pal voor de oogst van 2006 geboren. Zij inspireerde ons om deze wijn te maken, die daarom natuurlijk haar naam draagt. We zijn er dan ook trots op. Geniet ervan!’ Tja.

Laatst proefde ik een wijn die Martha’s Vineyard heette. Genoemd naar de schoonmoeder van de wijnmaker die in 2006 overleed. Martha’s Graveyard was dus toepasselijker geweest. Enfin, wat u zegt: leven en dood liggen zo dicht bij elkaar.


Eerste hulp bij wijn-spijs ongelukken

Tijdens een wijn-spijsproeverij zat ik eens naast een exclusieve Amerikaanse wijnproducent. De man had slechts één taak: ervoor te zorgen dat tijdens dergelijke bijeenkomsten perfect aansluitende gerechten op tafel verschenen voor het wijnjournaille.
Ofschoon hij alles van tevoren had doorgesproken, was hij niet tevreden over het resultaat op zijn bord. 'Deze chef ruïneert mijn wijnen!' brieste hij. Gelukkig was hij niet voor één gat te vangen. Hij vroeg om een citroen, liet wat druppeltjes op de gewraakte gerechten vallen, plus wat korreltjes zout, en verdraaid nog aan toe: het werkte. De tegenstribbelende vis- en vleescreaties werden de beste vrienden met de wijn. De man verklapte zelfs dat hij met dit zuur-zoutduo één fles wijn kon laten combineren met vier verschillende gerechten. Of, en dat klinkt natuurlijk veel aantrekkelijker, vier verschillende wijnen met één gerecht....


Dikke lul, drie wijn

Aan de University of Western Australia werd ontdekt dat de consumptie van een matige hoeveelheid wijn erectiestoornissen kan helpen voorkomen. Bij een groep van 1580 mannen in de leeftijd van 20 to 80 jaar die maximaal vier glazen per dag dronken, kwamen 25 to 30 procent minder erectiestoornissen voor.