Waar is de Foire?

18 mei, 2020

Er komen steeds meer overzichtsproeverijen die ook voor ‘de gewone liefhebbers’ toegankelijk zijn. Soms presenteren zich er tientallen producenten, met honderden wijnen, die smeken om geproefd te worden. En even los van het uitspugen, hoe zorg je ervoor dat je het overzicht niet verliest? Harold heeft wat tips waardoor je licht blijft zien aan het eind van de glasbak. 

Als ik naar grote overzichtsproeverijen ga, doe ik dat nooit zonder eerst een strijdplan te hebben gemaakt. Anders verlies ik het overzicht. Meldt Chili zich hier dan beperk ik mijn actieradius bijvoorbeeld tot de aan de weg timmerende cool climate regio’s in plaats van dat ik alle wijnen van de vierendertig aanwezige producenten ga proeven. Niet alleen is dat ondoenlijk, ook  is de nieuwswaarde van de zoveelste cabernet sauvignon uit ‘wijnfabriek’ Central Valley minder dan van wat de net ontdekte wijngebieden Elqui of Limarí te bieden hebben: verbluffende syrah bijvoorbeeld, van ‘s lands hoogst gelegen wijngaarden. 

Tijdens een reis door Oostenrijk heb ik mij zodoende laatst op rood gefocust. Niet omdat hun nationale trots, grüner veltliner, mij niet smaakt maar ik wilde dit keer hun rotweine van eigen druiven zweigelt, blaufränkisch en st. laurent beter leren kennen. 

En ik weet ook al dat ik als ik volgend jaar weer naar Duitsland mag om Biofach te bezoeken ik niet alle ruim tweeduizend exposanten aandoe. Misschien alleen de biodynamisch werkende? Of juist alleen de makers van ‘natuurwijnen’? Ik heb nog even tijd om mijn strijdplan te maken: Biofach staat pas voor februari 2021 op de rol. Dan zullen we toch wel weer een beetje naar buiten mogen?

Nu blijkt deze vakmatige benadering van de wijnmaterie niet alleen voor professionals weggelegd. Eerder sprak ik een landgenoot wiens ouders een huisje in Frankrijk hebben. Daardoor koopt hij eigenlijk nooit wijn in Nederland. ‘Ik ben er vaak en dan slaan we altijd toe tijdens de foire aux vins, de halfjaarlijkse wijnuitverkoop van de grote supermarkten.’ Ik knikte begripvol. Dat zijn evenementen waarbij die goeie, ouwe Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf te vergelijken zijn met stilstaand water. 

Al vroeg verdringen zich koopjesjagers op de parkeerplaats van de plaatselijke Casino, Carrefour of Leclerc  om deze van zijn kelderrestanten, winkeldochters en partijhandel te ontdoen. Naar verluidt wordt de helft van de Franse supermarktwijnomzet tijdens deze twee tiendaagse periodes gerealiseerd. 

‘Wij hebben dan al precies in de reclamefolder aangekruist wat we willen hebben en gaan heel gericht op pad. En dat zie je daar bijna iedereen doen. Als je op de bonnefooi naar binnenloopt, word je gek. Van hebberigheid, maar ook weet je eenvoudigweg niet wat je kiezen moet…Toen ik een paar jaar geleden voor de eerste keer met mijn ouders meeging vond ik het overdreven dat zij voorstelden om met twee auto’s te gaan. Maar ik begreep al snel waarom. In Frankrijk kopen we in om daar op te drinken en om mee terug te nemen.’ 

Overigens kan onze landgenoot tegenwoordig ook steeds vaker in Nederland terecht. Weliswaar zijn de ‘wijnuitverkoopweken’ hier misschien nog niet zo’n nationaal begrip zoals in Frankrijk, wel koopt een aantal supermarktformules inmiddels speciaal in. Of ze kijken een streng in hun opslag om te kijken waar plek gemaakt dient te worden. Ook jagen de inkopers met volle overtuiging op kelderrestanten. Laten zij speciale topcuvées maken van wijnhuizen waarvan zij ook hun ‘vaste’ wijnen betrekken. Dan wel gebruiken zij de prijstang om duurdere wijnsoorten om te katten tot kassaknallers.

Albert Heijn bijt in ieder geval binnenkort het spits af. Persoonlijk zou ik direct richting de rosés lopen. Daar kent de Domaine de Saint Ser uit de Côtes de Provence nu een tijdelijk prijskaartje van slechts € 7,99. En dan te bedenken dat ie voor twee euro duurder al een 9 en een Sternotering in De Grote Hamersma verdiende.

Enfin, met twee auto’s er naar toe gaan is wellicht wat overdreven maar vooraf wat ruimte in de achterbak maken, is een overweging.

medium Rosé
26 sep 2019
Domaine de Saint Ser
Cuvée Prestige 2018
Biologisch Biologisch-dynamisch Sterwijn
- Côtes de Provence
Toprosé in het supermarktschap. Jaar in jaar uit competitie voor de grote merken uit de Provence. Als de jet set terugkeert uit Saint Tropez, kunnen ze hier met een gerust hart....

Te koop bij Albert Heijn

€ 9,99
medium Wit
1 okt 2019
Moncaro
Verde Ca’ Ruptae 2018
- Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore
De signature wine van Moncaro. Hun boutiqueverschijning. The Winemaker’s Selection. Vaak is dat opgepompte praat. Overbelofte. Bluf. Grootspraak. Maar in dit geval doen we ’m nog bijna tekort. Wit met een....

Te koop bij Albert Heijn

€ 9,99
medium Rood
20 sep 2019
Casillero del Diablo
Merlot Reserva 2018
- Central Valley
Vol in de pruim, zoete donkere kersen, zwarte bessen. Tot ons gebracht door – geloof het of niet – de grootste wijnmakerij ter wereld, Concha y Toro. Ter geruststelling: dat....

Te koop bij Albert Heijn

€ 6,99
licht Wit
12 nov 2019
Aliwen
Sauvignon Blanc Reserva 2018
- San Antonio Valley/Maipo Valley
Aliwen. Label van Undurraga. Betrouwbare producent. Vorig jaar uit Leyda. Voor deze gelegenheid van druiven uit San Antonio en Maipo. Bevalt mij beter. Gras, groene paprika, asperges, kiwi en limoen. Meer....

Te koop bij Albert Heijn

€ 6,29
licht Wit
26 sep 2019
Jean Dumont
Les Cailloux 2018
- Pouilly-Fumé
Opluchting. AH heeft de tien-euro-grens voor zijn Pouilly-Fumé, een beroemde appellatie, losgelaten. Geeft wijnmaker Jean Dumont ruimte om lékkerdere wijn te maken. Daar heb ik graag twee euro meer voor over. Dit jaar meer expressie,....

Te koop bij Albert Heijn

€ 12,99
licht Wit
26 sep 2019
Picpoul de Pinet
Les Mouginels 2018
- Languedoc
Picpoul geeft een boel. En voor weinig. Blozend, fit, kruidig en dit jaar met extra frisse zuren. Betrouwbaar en toch niet saai. Pasta met zeevruchten erbij en het wordt zelfs opwindend.

Te koop bij Albert Heijn

€ 6,29