Welke wijn bij de bbq?

We gaan barbecueën maar welke wijn bij welk gerecht. We hebben wat algemene basisregels op een rij gezet.

Vleeswijn

Vlees van de barbecue verlangt steviger wijnen, bij voorkeur jong rood. Wijnen met veel fruit, aardig wat zuren en eiken gelagerd zijn de meest hittebestendige soorten. Keuze te over in alle prijsklassen: barbera, cabernet sauvignon, sangiovese, syrah (shiraz), tempranillo of zinfandel. Kip of tonijn (de biefstuk van de zee) hebben graag een koel glas gamay (bijvoorbeeld beaujolais) naast zich.

Viswijn

Wit is de aangewezen kandidaat. Eentje die ook als aperitief smaakt. Gewoonlijk duurt het altijd immers wel even voordat het vuur ‘goed’ is. Neem daarom een fris en dorstlessend type. Te houterig, te vet, te rond en/of te mollig. Daar houdt buitenvis niet van.

Groentenwijn

Gegrilde groenten zijn dankbaar als u ze een strakke rosé schenkt met veel fruit. Niet te zoet, lekker kruidig. Met name rosés uit Zuid-Frankrijk voldoen aan dit daderprofiel. 

Oppassen bij open vuur

Voor alle wijnen geldt: oppassen met citroen voor dressings en barbecuesaus. Het zuur van de een en het zoet van de ander maken in wijnland weinig vrienden. Gebruik in plaats van azijn de witte wijn die u gaat schenken als ‘zuurmaker’.  (Te veel) zout krijgt op zijn beurt weer ruzie met eikenhout. 

Seuren wil niet zeuren: Terug naar de basis
Begin deze week deed ik wijnexamen WSET. Het bleek het een uitstekende gelegenheid om aspecten die ik voor normaal was gaan aannemen eens kritisch onder de loep te nemen. De prijs....
Kleigoed en Hamerstuk #9
Eind maart, de 27e om precies te zijn, was er wereldwijd iets dat Aarde-Uur heet. Een uurtje het licht uit, want dat is goed voor Moeder Aarde. Lief. Maar lastig. Ten burele van De....
Seuren wil niet zeuren: Onnederlands goed
Wat is er nu leuker dan de zoektocht naar die ene nieuwe ontdekking? Kijken of de wijn roder is bij de buren.