Welke wijn bij de bbq?

We gaan barbecueën maar welke wijn bij welk gerecht. We hebben wat algemene basisregels op een rij gezet.

Vleeswijn

Vlees van de barbecue verlangt steviger wijnen, bij voorkeur jong rood. Wijnen met veel fruit, aardig wat zuren en eiken gelagerd zijn de meest hittebestendige soorten. Keuze te over in alle prijsklassen: barbera, cabernet sauvignon, sangiovese, syrah (shiraz), tempranillo of zinfandel. Kip of tonijn (de biefstuk van de zee) hebben graag een koel glas gamay (bijvoorbeeld beaujolais) naast zich.

Viswijn

Wit is de aangewezen kandidaat. Eentje die ook als aperitief smaakt. Gewoonlijk duurt het altijd immers wel even voordat het vuur ‘goed’ is. Neem daarom een fris en dorstlessend type. Te houterig, te vet, te rond en/of te mollig. Daar houdt buitenvis niet van.

Groentenwijn

Gegrilde groenten zijn dankbaar als u ze een strakke rosé schenkt met veel fruit. Niet te zoet, lekker kruidig. Met name rosés uit Zuid-Frankrijk voldoen aan dit daderprofiel. 

Oppassen bij open vuur

Voor alle wijnen geldt: oppassen met citroen voor dressings en barbecuesaus. Het zuur van de een en het zoet van de ander maken in wijnland weinig vrienden. Gebruik in plaats van azijn de witte wijn die u gaat schenken als ‘zuurmaker’.  (Te veel) zout krijgt op zijn beurt weer ruzie met eikenhout. 

Rianne Ogink: Wijnvrouwen van Bordeaux
Vaak krijg ik de vraag, “hoe is het om in een klassieke mannenwereld te werken zoals Bordeaux?”. Een uitspraak gebaseerd op een hoop aannames en vooroordelen, niet gek overigens. F....
Rianne Ogink: Laat de oogst beginnen
Laat het oogsten maar beginnen! De afgelopen weken hebben we de nodige kilometers langs alle percelen gemaakt. De wijngaardmanagers en teams kunnen opgelucht ademhalen, hun werk zi....
Rianne Ogink: ‘Ça m’exite’ of toch niet?
Straattaal, lokale dialecten en drie verschillende woorden voor éénzelfde betekenis. Een greep uit de vele strubbelingen die je hebt tijdens het leren van een nieuwe taal.