Wijn als de kanarie in de kolenmijn

Groenvoorzieningen

Een wetenschappelijke studie heeft uitgewezen dat wanneer de temperatuur met 2 graden stijgt, de kans bestaat dat bestaande wijnbouwgebieden met meer dan de helft krimpen.

Wijn is ondertussen een belangrijke indicator voor de gevolgen van de klimaatverandering, niet alleen omdat wijndruiven extreem gevoelig zijn voor de veranderingen in temperatuur en seizoenen die gepaard gaan met klimaatverandering. Ook dankzij de diversiteit - er worden tegenwoordig meer dan 1.100 verschillende variëteiten geteeld, onder een breed scala aan omstandigheden - en omdat oogstgegevens eeuwen teruggaan.

"In sommige opzichten is wijn als de kanarie in de kolenmijn voor de gevolgen van klimaatverandering voor de landbouw, omdat druiven zo klimaatgevoelig zijn", aldus Benjamin Cook, co-auteur van het onderzoek.


Bekijk hier alle verzamelde Groenvoorzieningen

Rianne Ogink: Handenvol biodynamische koeienpoep
“Some career choices led me to this”. Dat is wat ik dacht toen ik op een blauwe maandag gefermenteerde schijt uit 132 opgegraven koehoorns stond te peuteren.
Rianne Ogink: Een primeur in Bordeaux
Even voor een dagje geen student, maar weer als sommelier op pad. Heerlijk was het! Met het team van wijnkoperij Okhuysen mocht ik de fameuze ‘en primeur’ wijnen proeven op de rech....
Job Seuren: De invloed van geur in een restaurant
In de eerste les van elke basiscursus wijn leer je een ding als eerste: proeven doe je met je neus. Ben je verkouden en je ruikt niks heb je ook niks aan wijnproeven, want je proef....