Groenvoorzieningen

Wijn drinken voor een schonere oceaan

Château Galoupet introduceert als eerste producent in de Provence een rosé in een kunststof fles. Die is plat, licht, flexibel en gemaakt van gerecycled plastic dat verzameld is langs kustlijnen. Op zich al bijzonder. Opvallender nog is dat de wijnmaker onderdeel is van de groep Moët Hennessy, het Franse moederbedrijf dat vooral bekend staat om luxe producten en merken. Het is ook niet de goedkoopste rosé. Galoupet, een van de 18 Cru Classé wijnhuizen in de Provence, bottelt er haar ‘tweede wijn’ in. Met een verkoopprijs van rond de 24 euro in het VK is het ook meteen de duurste wijn in een plastic fles.

In Australië doen ze het net anders. The Hidden Sea, een wijnproducent aan de Limestone Coast in Zuid-Australië, houdt het op glazen flessen, maar verzamelt ter compensatie lege plastic flessen uit de oceaan. Tien stuks voor elke verkochte fles en de teller staat nu al op 10 miljoen. Reken maar uit. 

Mooi werk. Is het in Nederland al te koop? Voor zover bekend niet. Maar zoals altijd loopt het nieuws, dus ook het groene, op de realiteit vooruit. We wachten geduldig af. Zeeën van tijd.


Bekijk hier alle verzamelde Groenvoorzieningen

Rianne Ogink: Handenvol biodynamische koeienpoep
“Some career choices led me to this”. Dat is wat ik dacht toen ik op een blauwe maandag gefermenteerde schijt uit 132 opgegraven koehoorns stond te peuteren.
Rianne Ogink: Een primeur in Bordeaux
Even voor een dagje geen student, maar weer als sommelier op pad. Heerlijk was het! Met het team van wijnkoperij Okhuysen mocht ik de fameuze ‘en primeur’ wijnen proeven op de rech....
Job Seuren: De invloed van geur in een restaurant
In de eerste les van elke basiscursus wijn leer je een ding als eerste: proeven doe je met je neus. Ben je verkouden en je ruikt niks heb je ook niks aan wijnproeven, want je proef....