Groenvoorzieningen

Wijn drinken voor een schonere oceaan

Château Galoupet introduceert als eerste producent in de Provence een rosé in een kunststof fles. Die is plat, licht, flexibel en gemaakt van gerecycled plastic dat verzameld is langs kustlijnen. Op zich al bijzonder. Opvallender nog is dat de wijnmaker onderdeel is van de groep Moët Hennessy, het Franse moederbedrijf dat vooral bekend staat om luxe producten en merken. Het is ook niet de goedkoopste rosé. Galoupet, een van de 18 Cru Classé wijnhuizen in de Provence, bottelt er haar ‘tweede wijn’ in. Met een verkoopprijs van rond de 24 euro in het VK is het ook meteen de duurste wijn in een plastic fles.

In Australië doen ze het net anders. The Hidden Sea, een wijnproducent aan de Limestone Coast in Zuid-Australië, houdt het op glazen flessen, maar verzamelt ter compensatie lege plastic flessen uit de oceaan. Tien stuks voor elke verkochte fles en de teller staat nu al op 10 miljoen. Reken maar uit. 

Mooi werk. Is het in Nederland al te koop? Voor zover bekend niet. Maar zoals altijd loopt het nieuws, dus ook het groene, op de realiteit vooruit. We wachten geduldig af. Zeeën van tijd.


Bekijk hier alle verzamelde Groenvoorzieningen

De Grote Hamersma Online Wijncursus
Vergroot je wijnkennis en haal je officiële Wijnproefessional-diploma. Nu tijdelijk met gratis Mezzacorona Airtender pakket twv € 14,99. Geen vooropleiding vereist: alleen lekkere....
Van het glas af
De roep om alternatieve wijnverpakkingen voor de goede oude fles groeit en HEMA geeft antwoord met… karton.
Niels van Laatum: Water of wijn?
Nu hebben wij regelmatig dorst, de natuur heeft nog veel meer dorst. Droogte is een groot probleem en dat grote probleem wordt nog groter. Daar heeft de landbouw last van en dus oo....