Wijnmakers omarmen de kurk weer (dankzij duurzaamheidpush)

Groenvoorzieningen

Slecht nieuws voor iedereen die altijd met een kurkentrekker heeft geworsteld, want de traditionele wijnsluiting - kurk - lijkt een comeback te maken.

Terwijl schroefdoppen en kunststof kurken steeds meer de wijnindustrie domineren, gaat een nieuwe generatie wijnmakers in Australië weer old school.

"Duurzaamheid is erg belangrijk voor de wijnindustrie. We hebben het Australische verpakkingsconvenant ondertekend, dus we moeten manieren vinden om ervoor te zorgen dat onze verpakkingsproducten recyclebaar of composteerbaar zijn," Aldus Noah Ward, merkambassadeur bij Unico Zelo, dat wijnen produceert in Adelaide Hills in Zuid-Australië.

Hij vertelt verder dat kurk naast de voordelen voor het milieu ook helpt om wijnen op een natuurlijkere manier te ontwikkelen. “Er zijn dingen die schroefdoppen en kunstofkurken beter kunnen dan natuurkurken, zo kunnen ze wijn voor een lange tijd beschermen tegen zuurstof, waardoor ze veel langer kunnen rijpen. Maar ik zie graag een wijn zich sneller ontwikkelen, zodat ik hem eerder kan drinken dan 25 jaar te wachten tot mijn semillon eindelijk zover is dat hij niet extreem veel zuur bevat."

Bekijk hier alle verzamelde Groenvoorzieningen

De Grote Hamersma Online Wijn-Spijscursus
Leer welke wijn smaakt bij welk gerecht. Pak kurkentrekker en mes en vork en maak een ‘studiereis’ door de wereld van wijn en spijs. Leer in ‘gewone mensentaal’ over de negen popul....
De Grote Hamersma Online Wijncursus
Vergroot je wijnkennis en haal je officiële Wijnproefessional-diploma. Nu tijdelijk met gratis Mezzacorona Airtender pakket twv € 14,99. Geen vooropleiding vereist: alleen lekkere....
Druif uit de oudheid redt de toekomst
Volgens een reportage van National Geographic herontdekken wijnboeren over de hele wereld een oude - en zeer klimaatvriendelijke - druivensoort, misón genaamd. Deze druif variëteit....