Groenvoorzieningen

Zuurstofarme kurk voor betere Champagne

Weer een dingetje waar wijnmakers zich zorgen om maken: zuurstof in kurken. Maar wacht even. Dat was toch net waarom wijn bij het ouder worden soms zo interessant kan zijn? Door dat minieme beetje zuurstof?

Niet bij mousserende wijn. Onderzoekers van le Comité Champagne doen proeven met zuurstofvrije (inerte) kurken omdat het beetje zuurstof dat uit de kurk in de wijn komt, meer doet dan wijnmakers lief is. Oxidatie ligt op de loer. Zelfs al is het maar 2,5 tot 3 milligram in de eerste drie maanden na het bottelen. Ook het beetje lucht in de hals verwijderen bij het afsluiten (jetting) helpt niet voldoende.

Het zit hem in de kurk zelf. Wat dit vanuit groen oogpunt interessant maakt: Benoît Villedey, hoofd afdeling wijn van het Comité is ervan overtuigd dat het gebruik van inerte kurken samen met jetting het zelfs mogelijk maakt om af te zien van het last-minute toevoegen van zwavel. Fraaie bijvangst.

Wat handig was geweest is gewoon een kroonkurk gebruiken. Dat is nóg duurzamer, maar misschien niet zo veilig vanwege de hoge druk. En natuurlijk lang niet zo chic.


Bekijk hier alle verzamelde Groenvoorzieningen

De Grote Hamersma Online Wijncursus
Vergroot je wijnkennis en haal je officiële Wijnproefessional-diploma. Nu tijdelijk met gratis Mezzacorona Airtender pakket twv € 14,99. Geen vooropleiding vereist: alleen lekkere....
Van het glas af
De roep om alternatieve wijnverpakkingen voor de goede oude fles groeit en HEMA geeft antwoord met… karton.
Niels van Laatum: Water of wijn?
Nu hebben wij regelmatig dorst, de natuur heeft nog veel meer dorst. Droogte is een groot probleem en dat grote probleem wordt nog groter. Daar heeft de landbouw last van en dus oo....