Ook de Michelinsterren zijn groen

Je ziet ze steeds vaker, groene Michelinsterren. Voor restaurants met chefs die nauw samenwerken met telers, boeren en vissers. Die wildplukken in de bossen, hun eigen dieren hebben en kweken, en hun eigen groenten en fruit. Zij die oog hebben voor regeneratieve landbouwmethodes en bijvoorbeeld met voedselbossen aan de slag gaan.

Er is geen specifieke formule om zo’n ster te krijgen. Iedereen doet groen op zijn eigen manier. Michelin zoekt vooral de pioniers en let op lokale en seizoensgebonden ingrediënten, de ecologische voetafdruk, voedselverspilling, afvalverwerking en recyclage, en duurzaam management.

Elf Nederlandse restaurants hebben sinds de laatste sterrenregen eind mei zo’n groene bekroning. Bekende namen (De Librije) en minder bekende, zoals De Nieuwe Winkel in Nijmegen (wel met nu ook twee ‘normale’ sterren!). Niet geheel toevallig, dat groene zie je dus vaak terug op de wijnkaart. In Nijmegen bijvoorbeeld serveren ze natuurwijn, want: ‘We mogen de natuur best wat meer vertrouwen. Als je de natuur z’n gang laat gaan, ontstaan vaak mooie dingen.’ Zo ook bij Héron in Utrecht. Om er slechts een paar te noemen, hier vind je de hele lijst. Een fijne aanvulling, mooi als het hele plaatje klopt. 

Bekijk hier alle verzamelde Groenvoorzieningen

Alle artikelen in de categorie:

Nasi, wat drinken we erbij?

Door met de resultaten van het VK-avondeetonderzoek. Op drie: rijst. En voordat je dan, zoals ik, meteen denkt ‘dat hoort toch bij de curry?’, ook een categorie, dan lees je dat het vooral gaat om...

Sudderlapjes, wat drinken we erbij?

Op twee in het Volkskrant avondeetonderzoek stond de oude vertrouwde ‘avg’, aardappelen-vlees-groente. Maar dat is niet één gerecht, dat zijn er tien-, zo niet honderdtallen. De wijn erbij hangt...

Pasta met ‘rode saus’, wat drinken we erbij?

Beloofd is beloofd, we komen terug op het avondeetonderzoek van de Volkskrant. Waaruit bleek dat pasta de avg, aardappelen-vlees-groenten, heeft verdrongen. Vandaag daarom wijn bij de Italiaanse deegw...

Ook de Michelinsterren zijn groen

Je ziet ze steeds vaker, groene Michelinsterren. Voor restaurants met chefs die nauw samenwerken met telers, boeren en vissers. Die wildplukken in de bossen, hun eigen dieren hebben en kweken, en hun ...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.