Nooit meer twijfelen welke wijn je waarbij drinkt? Na het doen van deze online wijn-spijscursus ben jij de wijnkenner aan tafel. Als een heuse sommelier schud jij de perfecte combinaties uit je mouw. Per druif gaan we in op zijn afzonderlijke geur- en smaakkarakteristieken maar bovenal behandelen we ook zijn gastronomische kwaliteiten. Zo vind je in ieder hoofdstuk ingrediënten, gerechten en recepten die resulteren in de felbegeerde 1+1=3 formule: de wijn gaat lekkerder smaken door wat er op je bord ligt en vice versa. Wat zal het straks lekker ruiken in de collegezaal! Na afronding ontvang je het officiële De Grote Hamersma® Wijn-Spijs Proefessional diploma.
Inhoud en modules Online Wijn-Spijscursus
In dit hoofdstuk leggen we uit dat we in Nederland sinds kort pas hebben ontdekt dat wijn bij het eten hoort. Maar dat we hier daarna ook wel heel erg de smaak te pakken hebben gekregen.
Aan de slag met geurmoleculen, je duizenden papillen en de smaakzevenklapper. Kortom, vuurwerk!
Een kennismaking met de vinologische en gastronomische kameleon. Wereldreiziger bovendien.
Hoe tem je 'm en waar wordt ie eigenlijk nog wilder van?
Lekkerbek, net zoals de Italianen zelf. Maar eet en drinkt onder verschillende aliassen ook graag buiten de landsgrenzen. Schuif je aan?
Een hoofdstuk waarin we op audiëntie gaan bij de Königin der Trauben. Een buiging maken is niet nodig wel graag een kurkentrekker plus bord en bestek bij de hand houden.
Heeft zijn bijnaam verdiend omdat het de meest aangeplante blauwe druif ter wereld is. Eet ook veel, vooral vlees...
Dek alvast de tafel en vergeet de pepermolen niet. Die speelt in dit hoofdstuk een belangrijke rol. En als je toch bezig bent: controleer voor de zekerheid ook vast even de inhoud van je kruidenrekje.
Mythische druif. Held van de Bourgogne. Filmster bovendien. Kent inmiddels vele, vele makers en liefhebbers. Daar zitten overigens opvallend veel gastronomen tussen die eveneens grote vogelliefhebbers blijken. Strooi je vast wat kruimeltjes?
Spaanser dan Spaans dit hoofdstuk. Want hierin komt de tempranillo aan bod. Welbeschouwd vertoont deze druif het liefst zijn kunsten – en dat zijn er veel - in zijn thuisland. Alleen wat eten betreft is ie alles behalve eenkennig. Olé, en aan tafel ermee!
Het laatste hoofdstuk over druiven komt er nog zo'n chauvinistisch type aan bod, de sangiovese. Dat is onbetwist de numero uno van Italië. Die druif zorgt voor rood met vele gezichten. En moet je bovendien die blije gezichten zien als je 'm serveert met een gerecht waarin tomaten een rol spelen.
Een round up en bovendien wat tips & tricks. Bijvoorbeeld hoe je je eigen wijnglazen niet ingooit, een spoedcursusje 'Eerste Hulp Bij Wijn & Spijs Ongelukken' en een rondje met allemansvrienden.