Pignolo is een rode Italiaanse wijndruif die voornamelijk wordt geteeld in de regio Friuli-Venezia Giulia in het noordoosten van Italië. Waarschijnlijk oorspronkelijk gekweekt in de heuvels van Rosazzo, nu is de druif een prominente variëteit in de Colli Orientali del Friuli Denominazione di origine controllata (DOC). In het Italiaans is de naam van de druif afkomstig van pigna (dennenappel), omdat de druiven dicht zijn zoals dennenappels.
De eerste geregistreerde vermelding van de druif was in Abt Giobatta Michieli's boek uit de 17e eeuw, Bacchus in Friuli, waarin hij de druivenbereiding "uitstekende zwarte wijn" beschreef. Tegenwoordig wordt de druif gebruikt om rijke, diep gekleurde, volle wijn te maken versterkt met enige tijd op eik. De betere voorbeelden van de wijn hebben een goed evenwicht tussen de zuurgraad van de druif en tannines met smaaktonen van pruimen en bramen. De meeste experts zijn van mening dat het geen verband houdt met de Pignola-druif van Lombardije in de Valtellina-regio.
(bron: https://en.wikipedia.org/)