Domein met een anno van 1693. Onze eigen Simon van der Stel, de eerste gouverneur van de Kaap, wees het land toe aan Joachim Sax, een Zweed van geboorte. Ziehier: Saxenburg. Niet veel later (in 1707) werd er een verstandige beslissing genomen, iets dat later in Stellenbosch navolging kreeg: de eerste wijngaarden werd aangeplant. En welbeschouwd zijn deze altijd gebleven. Ook toen in 1989 de Bührers er het wijnstokje overnamen. En die zijn niet op zijn lauweren gaan rusten. Vijf generaties lang wijn maken heeft zijn vruchten afgeworpen.
Zo zagen zij nog veel meer potentie in het terroir. Tussen 1991 en 1993 plantten zij 90 procent van het huidige wijngaardareaal. Inmiddels beslaat dit 70 procent van het in totaal 200 hectare tellende domein. Kwaliteit is echter het motto. Het leverde Saxenburg sinds die tijd een goedgevulde prijzenkast op. Meteen in 1993 al vijf maal Double Gold bij de Veritas Awards, waarmee hun reputatie in een klap werd gevestigd. Decanter lauwerde hun wijnen meerdere malen. John Platter’s South African Wine Guide zette Saxenburg in de top tien van beste Zuid-Afrikaanse producenten. Sinds 2015 heeft de jongste generatie zich over Saxenburg ontfermd.
En de volgende stappen zijn al gemaakt. Na een jaar verrees er een nieuwe proefruimte, een nieuw restaurant en werd er een begin gemaakt met de aanplant van ‘high end’ cabernet sauvignon, syrah en chardonnay. Sinds 2019 krijgen ook deze druiven de aandacht die zij verdienen een van de grote wijnmaaktalenten in Zuid-Afrika. Dirk van Zyl deed al ruimschoots ervaring op bij het gereputeerde De Morgenzon en studeerde cum laude af op de wijnuniversiteit van Stellenbosch.
Voor meer informatie over Saxenburg kunt u contact opnemen met Vincent Bührer
vincent.buhrer@saxenburg.co.za
T +27 21 903 6113
C +27 83 656 3120