Quinta da Deserta

Welkom in Cima Corgo, een van de drie subregio’s in de Douro. Maar dan wel in degene die als ‘het hart’ van deze DOC wordt geafficheerd. Gelukkig klopt het. En hoe. Niet in de laatste plaats omdat een aantal toonaangevende producenten daar doende is. Quinta da Deserta maakt deel uit van dat selecte gezelschap. En ofschoon ook zij Douro op  het etiket voeren, toch zijn hun wijngaarden niet langs de gelijknamige rivier te vinden. 

Quinta da Deserta heeft de rivier Távora als uitzicht. Mede door die ligging kan in de zomer de temperatuur fiks oplopen in de smalle vallei. Zelfs hoger nog dan ‘de normale waarden voor de tijd van het jaar’ die er gewoonlijk te noteren zijn.  Waar men elders in de regio niet opkijkt van een graadje of 40 in de zomer, kan het kwik er zich tussen de 45 en de 50 graden bewegen. Dat maakt Quinta da Deserta ook anders dan ‘de rest’. 

Mogen we zodoende misschien zelfs reppen over een microklimaat? Ja, dat mag. Het is in de boeken te vinden als Torrão waar de hoogste wijngaarden zich op 300 meter boven zeeniveau ophouden, de hellingen wat minder steil zijn en de zeewind voor enige koelte zorgt. 

Wat betekent dat nu voor de wijnen van Quinta da Deserta? In ieder geval wordt er gewerkt met the usual suspects. Wij proefden tot op heden slechts rood maar waren met name onder de indruk waarmee een rijke vulling en breed uitwaaieren werden gecombineerd met frisheid, fijne zuren en elegantie. 

De verbazing zette zich nog even door toen we de consumentenrichtprijzen zagen. Een en ander onderstreept dat het geen toeval is dat het afgelopen jaar de exportwaarde van Portugese wijnen met ruim 20 procent gestegen terwijl deze het afgelopen decennium het nog met een gemiddelde groei van slechts 3 procent heeft moeten doen. 

Voor meer informatie over Quinta da Deserta kunt u contact opnemen Vitali Zarudnev.

vaz@vitaco.nl

06-30329488

vol Rood
28 juli 2021
Quinta da Deserta
Premium 2015
- Douro
Zie ook hun Reserva die voor een instapprijs in Nederland wordt aangeboden. De meest recente Vivino-notering scharrelde tussen de 25 en 30 euro. Ziehier de Premium. Maar dan ook echt....

Te koop bij Wijn zoekt importeur

ntb
vol Rood
28 juli 2021
Quinta da Deserta
Reserva 2014
Sterwijn
- Douro
Douro maar niet met wijngaarden langs de Douro. De Quinta heeft de rivier de Távora als uitzicht die door een smalle vallei loopt. Lekker warm daar zeker? Zeker. Waar men....

Te koop bij Wijn zoekt importeur

ntb